Fælles opfordring til at samarbejde efter ensidig fransk beslutning om at placere French Open samtidig med bl.a. Laver Cup og China Open

Hver eneste dag fremkommer nye initiativer i bestræbelserne på at begrænse følgerne af den verdensomspændende corona-smitte, og selvom situationen naturligt indbyder til et koordineret samarbejde, ses alligevel ofte eksempler på, at hver enkelt nation først og fremmest varetager egne interesser.

Et aktuelt eksempel herpå var, da det franske tennis forbund tirsdag den 17. marts meddelte, at Grand Slam turneringen French Open, der oprindelig var planlagt til afvikling i slutningen af maj måned, i stedet afvikles 20. september til 4. oktober.
Denne beslutning er truffet uden nogen form for koordinering med ATP, WTA, ITF eller andre arrangører af turneringer i samme periode.

I den første uge er i forvejen planlagt ATP 250 turneringer i både Metz og St. Petersburg samt Laver Cup 2020 i Boston 25-27. september, hvor der allerede er udsolgt til kampene.
Arrangørerne af Laver Cup meddelte efterfølgende, at beskeden om flytning af French Open kom som en stor overraskelse for både dem selv og deres partnere, Tennis Australia, det amerikanske forbund USTA og ATP, og de forventer fortsat, at Laver Cup 2020 afvikles som planlagt.

I samme uge er desuden planlagt den årlige WTA Premier turnering i Tokyo samt 2 WTA International turneringer i Seoul og Guangzhou, og i den anden uge er planlagt yderligere 3 ATP 250 turneringer i Sofia, Chengdu og Zhuhai samt den sidste af de 4 årlige WTA Premier Mandatory turneringer i Wuhan, hvor hele epidemien startede.

Det vil uden tvivl af mange blive opfattet som “fransk arrogance” at træffe en så vidtrækkende beslutningen uden af koordinere det med de øvrige parter, og USTA gav i nedenstående opslag udtryk for, at sådanne beslutninger kun bør træffes efter konsultation med de øvrige Grand Slam turneringer, WTA, ATP, ITF og andre partnere, herunder Laver Cup.

Onsdag eftermiddag har WTA og ATP udsendt en orientering om, at alle ATP- og WTA-turneringer i grussæsonen bliver aflyst, hvilket omfatter de kombinerede ATP/WTA-turneringer i Madrid og Rom samt WTA-turneringerne i Strasbourg og Rabat og ATP turneringerne i München, Estoril, Geneve og Lyon.

Derved er den professionelle tennis-sæson suspenderet indtil 7. juni, og turneringer planlagt efter 8. juni forventes gennemført efter den oprindeligt offentliggjorte turneringsplan.

Både ATP og WTA ranglisten vil i hele perioden være “frosset”, indtil der fremkommer yderligere information herom.
Endvidere fremhæves, at udfordringerne som følge af COVID-19 pandemien kræver større samarbejde end nogensinde fra alle i tennis-miljøet, så sporten kan komme videre til kollektiv gavn for spillere turneringer og fans.

Orienteringen slutter med denne fælles opfordring til at samarbejde frem for at gå enegang:
Now is not a time to act unilaterally, but in unison. All decisions related to the impact of the coronavirus require appropriate consultation and review with the stakeholders in the game, a view that is shared by ATP, WTA, ITF, AELTC, Tennis Australia, and USTA“.

ITF har ligeledes udsendt en tilsvarende orientering om, at alle turneringer under ITF World Tennis Tour og ITF World Tennis Tour Junior m.fl. ligeledes er aflyst indtil 7. juni.