Otte måneder uden tennis på topplan har været hårdt for Søren Hess-Olesen, sportsligt som mentalt. Efter flere fejlslagne forløb planlægger den århusianske tennisspiller at gøre comeback til maj.

Af Per Colstrup Vinkel

Som om han ikke havde rigeligt at kæmpe med, så har også den danske jantelov været efter ham. Efter en god start på tilværelsen som professionel tennisspiller med en finaleplads ved en mindre turnering i Portugal ramte skaden kort efter. Efter 12 kampe på 8 dage valgte Søren at stille til start i den tredje turnering på den iberiske halvø.

En forkert beslutning – helt forkert.

”Jeg var lige begyndt som professionel, så jeg stilede alligevel op i den tredje turnering. Jeg kunne ikke serve, så jeg satte bare bolden i gang og tog den derfra, men i kvartfinalen måtte jeg trække mig. Jeg fik at vide, at det var en seneskade, helt almindelig overbelastning. Jeg måtte ikke serve, men måtte godt spille fra baglinjen,” forklarer Søren Hess-Olesen til Jyllands-Posten.

En god melding, da der kort efter i september var Davis Cup på hjemmebane mod Spanien. En unik mulighed for at få kampe mod tennissportens store stjerner, herunder Rafael Nadal, der grundet OL-kvalifikationskrav pludselig var med for Spanien i en nedrykningskamp mod upåagtede Danmark.

Den ene melding førte til den anden. Alle med samme konsekvens for Søren Hess-Olesen, skadespausen blev forlænget. Han måtte trække sig fra opgøret mod Spanien inden starten, da det der fra første færd virkede som en almindelig seneskade var meget mere end det. Efter en nyttesløs indsprøjtning af binyrebarkhormon viste en scanning, at et beskadiget ledbånd var årsagen til albueproblemerne. De mange meldinger frem og tilbage har påvirket tennisspilleren i en tid, hvor en tryg tilværelse på College blev byttet ud med den ensomme færd på futurestouren.

”Det har været som et kæmpe hug i maven, fordi lægerne flere gange har sagt, at nu var jeg klar til at spille igen, og så er jeg alligevel blevet slået tilbage igen kort efter. Lige nu handler mit liv jo nærmest kun om at spille tennis, og derfor er jeg ret afhængig af, at min krop kan holde til det. Det har den ikke kunnet, så det har været ret hårdt mentalt,” forklarer Søren Hess-Olesen til Jyllands-Posten.

De mange mentale op og nedture har lært Aarhus-1900 spilleren en vigtig lektie i at håndtere modgang, på- og udenfor banen.

”Heldigvis har jeg fået vendt det til noget positivt, fordi jeg har opsøgt en del folk, som selv har været ude for noget af det samme. De hjalp med at sætte det hele i perspektiv og fik mig overbevist om, at jeg sagtens kan komme tilbage Nu er jeg faktisk mest frustreret over, at folk spørger, om jeg stadig vil spille efter min skade. Selvfølgelig vil jeg det. De går ud fra, at jeg ikke gider længere, for jeg er jo ikke kommet i gang, men det her har ikke ændret mine drømme,” forklarer Søren Hess-Olesen til Jyllands-Posten.

Han understreger, at han er helt med på, hvorfor folk stiller spørgsmålet. Efter 8 måneder uden kamp er han selv langt væk fra det sted, han inden starten på den professionelle karriere havde håbet at være på på nuværende tidspunkt.

Basen af god træning og dygtige folk omkring teamet på University of Texas er der ikke længere til at hjælpe. Men de ting Søren i løbet af de fire år på det amerikanske universitet har lært, har han kunnet bruge under det lange uheldige skadesforløb. Man kan kun gisne, hvad der var sket, hvis denne skade havde ramt ham som 18-årig, en alder de fleste danskere forsøger sig som professionelle i. I de senere år har flere og flere dog valgt at gå via College, en vej flere spillere i det seneste årti har brugt som genvej til top-100 i verden, endda med en uddannelse at falde tilbage på. Således også Søren Hess-Olesen, der nu har en Bachelor, der aldrig bliver for gammel til at bygge videre på.

Lyspunkt i mørket

I store dele af pausen har Søren Hess-Olesen haft base i USA, hvor hans kæreste også bor. Her er hans bedrifter i Collegetiden ikke glemt, så via gode kontakter har han haft mulighed for at træne med den tidligere US-Openmester Andy Roddick samt Ryan Harrison og John Isner, der begge hører hjemme på ATP-touren.

Træningerne har blot inspireret Søren endnu mere til at komme tilbage. Særligt en bemærkning fra Isner om, at danskeren havde potentialet til at arbejde sig langt op af verdensranglisten. Også makkeren fra collegetiden, Lloyd Glasspool, giver mod på et snarligt comeback. Han er aktuelt nummer 401 i verden.

”Jeg er ikke en type, der går ud og siger, at jeg bliver så og så god, men inderst inde tror jeg på, at jeg kan komme rigtig langt, og det bekræfter Lloyds resultater og min træning med Isner og de andre. Hvis man skal finde noget godt at sige, har skaden givet mig tid til at tænke over, hvor meget jeg egentlig brænder for tennis. Jeg har ikke på noget tidspunkt haft lyst til at sige stop, og på den måde har det været positivt at mærke, hvor meget jeg stadig elsker at træne, ” slutter Søren Hess-Olesen til Jyllands-Posten.