Efter en solid indsats vandt Clara Tauson 1. sæt mod Swiatek, som derefter havde overtaget resten af kampen. Holger Rune var 2 break-bolde fra afgørelse i 3. sæts tiebreak, men store server på big points sikrede Berrettini sejren

Efter komfortable sejre i 2 sæt i deres første kamp ved BNP Paribas Open i Indian Wells ventede modstandere i næste runde for både Clara Tauson og Holger Vitus Nødskov Rune.

Masters Indian Wells: Både Clara og Holger på Stadium 1 efter sikre sejre

Da Clara som 29. seedede var oversidder i sin første kamp, var hun efter sejren i 2. runde fremme i 3. runde (R32), hvor modstanderen var den halvandet år ældre 20-årige 3. seedede Iga Siatek (POL), der for et par uger siden blev suveræn vinder af WTA 500 i Doha, og derfor afhang muligheden for dansk sejr af, om Clara kunne præstere sit allerbedste.

I kampens indledning vandt Swiatek sine 3 første servepartier i overbevisende stil med 2 rene partier samt fra 40-15 til 3-2, mens Clara vandt sine 2 første partier ved 40-30, men i Claras næste serveparti blev der satset lidt for meget i flere situationer, hvorved Swiatek fik for mange gratis point bag danskerens 2. server, og polakken fik derved 3 break-muligheder, som dog alle blev afværget, men da Clara ikke udnyttede sine 2 muligheder for at vinde partiet, blev hun brudt på den 4. polske mulighed.

Clara havde ikke behøvet at satse helt så meget, da der også kom fejl fra polakkens ketsjer, når Clara udviste større tålmodighed, hvilket var tilfældet i Swiatek´s næste serveparti, hvor Clara brød rent tilbage til 3-4, og hun udlignede desuden til 4-4 efter at have afværget 2 polske break-muligheder.

Begge vandt derefter deres servepartier uden problemer, hvorved sættet måtte afgøres i tiebreak, hvor Clara med 3 minibreaks mod 2 vandt 7-3.

Clara Tauson
Clara Tauson of Denmark in action during the third round of the 2022 BNP Paribas Open WTA 1000 tennis tournament 2022;BNP Paribas Open;Indian Wells;Tennis;USA;WTA

Clara fik derefter en skidt start på 2. sæt, da hun trods 40-15 og senere endnu en fordel i egen serv blev brudt i det første serveparti, og sættet blev reelt afgjort, da Clara blev brudt igen i 2 forsøg til 4-1, og uden for alvor at være under pres vandt Swiatek sættet 6-2.

I starten af 3. sæt afværgede Clara en enkelt break-mulighed ved 30-40, men i det næste serveparti blev hun brudt rent til 1-2 og senere ved 15-40 til 1-4, inden Swiatek med endnu et break ved 5-1 sikrede sejren 6-7(3), 6-2, 6-1.

Iga Swiatek
Iga Swiatek of Poland in action during the third round of the 2022 BNP Paribas Open WTA 1000 tennis tournament 2022;BNP Paribas Open;Indian Wells;Tennis;USA;WTA

Kampen viste dog, at Clara kan være med mod de allerbedste, når hun – som i 1. sæt – formår at finde den rette balance i sin offensiv med en acceptabel fejlprocent, men i de 2 sidste sæt var fejlprocenten for stor mod den velspillende polak, der fortsatte de samme takter, da hun i 1/8-finalen for 3. kamp i træk tabte 1. sæt, da hun vandt 4-6, 6-2, 6-3 over Angelique Kerber (GER).’

I den næste kamp på Stadium 1 var Holger ikke levnet de store chancer mod 6. seedede Matteo Berrettini (ITA), der for et par uger siden måtte trække sig med en skade i sin seneste kamp ved ATP 500 i Acapulco ved stillingen 6-4, 1-5 mod Tommy Paul (USA).

Italieneren tog dog tidligt teten i 1. sæt, hvor han efter et rent serveparti til 2-1 satte Holger under pres, da han først passerede danskeren ved nettet og derefter afgjorde næste duel med en hammer fra forhånden til 0-30.
Presset øgedes, da Holger blev presset til en fejl ved nettet efter en bold i fødderne til 15-40, og selvom Holger overlevede første break-mulighed, da en satset italiensk forhånd havnede en anelse udenfor, blev han alligevel brudt, da han på en oplagt smash-mulighed ikke var skarp nok, så Berrettini kunne sende bolden tilbage over nettet, hvor Holger missede en flugtning, som forærede Berrettini pointet.

Holger fik dog chancen for at bryde tilbage, da han ved 4-2 satte flere velplacerede returneringer på italienerens 1. server, hvorved han overtog initiativet i duellerne, så Berrettini først blev presset til en fejl og derefter blev udspillet med en longline vinder fra baghånden til 0-30, og selvom Berrettini derefter pressede Holger tæt på baglinjen, blev han derefter presset til en for lang defensiv flugtning til 0-40 efter en bold i fødderne.
Ved 15-40 forsøgte Berrettini sig med en stopbold, som Holger nåede frem til og lagde longline i baghånden, hvor Berrettini sendte den i nettet, hvorved Holger brød tilbage til 3-4.

Da Holger i sit næste serveparti forsøgte sig med en lignende stopbold – efter en fejl til 0-15 – fremprovokerede Berrittini en dansk fejl efter samme opskrift ved at lægge bolden dybt i baghånden til 0-30.
Da en lidt for satset dansk forhånd blev for bred, sørgede Holger selv for, at Berrettini fik 3 muligheder for at genetablere forspringet med et nyt break.
De 2 første muligheder blev afværget på fornem vis, men et stor fejl med en løs bold i nettet sikrede alligevel, at Berrettini lidt unødvendigt brød til 5-3.

Holger fik dog efter en italiensk dobbeltfejl ved 15-30 2 muligheder for at bryde tilbage endnu en gang, men den første mulighed blev afværget, da Berrettini bevarede initiativet i en slagudveksling, som blev afsluttet med en vinder, hvorefter Holger for tidligt satsede på at afgøre partiet med en longline baghånd, som endte langt udenfor.
I stedet kunne Berrettini derefter afgøre sættet, som sluttede 6-3 efter endnu et par danske fejl.

Holger har god grund til at ærgre sig over, at fejl på kritiske tidspunkter, da han blev brudt til 1-3 og 3-5, blev afgørende for sættet, hvor Holger var fuldt på højde med den italienske favorit.
I 2. sæt var Holger fortsat fuldt på højde med Berrettini, og studerer man statistikkerne, falder det markant i øjnene, at Berrettini i hele sættet kun vandt 2 af 9 mulige point bag 2. serven, hvilket især skyldes, at Holger var aggressiv på returneringerne og stadig mere fortrolig med et tempofyldt spil, som ved at bevare den aftalte baneposition ofte giver overtaget i de etablerede dueller.
Desuden var Holger en anelse mere effektiv bag 1. serven, hvor han vandt 83 procent mod 75 til Berrettine, der til gengæld fik flest 1. server i spil (73 procent mod 64).

Imidlertid vandt begge deres servepartier – efter at Holger havde en enkelt break-mulighed til 2-0, og Berrettini havde 2 break-muligheder ved 2-2 – indtil Holger i italienerens serveparti ved 4-5 læste 2. bolden og passerede italieneren ved nettet med en cross vinder fra forhånden, og på den efterfølgende 2. serv satte Holger en aggressiv returnering, som pressede Berrettini til en fejl, som sikrede Holger sættet 6-4.

I 3. sæt blev et kortvarigt dansk koncentrationssvigt afgørende for kampens udfald, idet Holger ved stillingen 1-1 30-15 blev straffet efter en stopbold, som Berrettini nemt kunne nå frem til, og en efterfølgende dansk dobbeltfejl forærede Berrettini en break-mulighed, som italieneren straks udnyttede, da Holger fulgte en lidt for uskarp bold frem mod nettet, hvor Berrettini problemfrit kunne passere Holger.

I de efterfølgende 3 italienske servepartier var der ingen sprækker, som kunne lukke Holger tilbage i sættet, men da Berrettini servede for kampen, opstod en lille åbning, da Holger med en cross baghånd passerede italieneren ved nettet, og en dobbeltfejl til 0-30 øgede presset på italieneren, der svarede igen med en servevinder, men en slice i nettet fra italienerens baghånd gav Holger2 muligheder for bryde tilbage ved 15-40.
Et servees fjernede den første mulighed, men på den næste mulighed blev fulgte Berrettini en velplaceret 2. serv op ved at presse Holger i forhånden på 2. bolden, og han fulgte op og afgjorde pointet ved nettet.
Endnu et servees gav italiensk matchbold, som blev afgjort med en servevinder, der sikrede italiensk sejr 6-3, 4-6, 6-4.

Den afgørende forskel blev således, at Holger blev brudt i et parti, hvor koncentrationen svigtede, hvorimod Berrettini tværtimod skærpede koncentrationen, da Holger havde muligheden for at holde sig inde i kampen.
Holger har dog – når skuffelsen har lagt sig – al mulig grund til at være både stolt og tilfreds med sin indsats ved Indian Wells, hvor selvtilliden uden tvivl har fået yderligere et nøk op efter en besværlig start på sæsonen.

Paradoksalt forbedrede Holger sin rangering til no. 86, selvom han i de første 2 måneder ikke optjente nye point til ranglisten, hvilket især skyldes, at mange spillere har mistet indefrosne point fra både 2019 og 2020.
På liverankingen er Holger dalet en enkelt plads, idet han har mistet 57 point fra ATP 250 Santiago sidste år, hvilket ikke helt opvejes af de 41 point, som Holger optjener fra kvalifikationen og sejren i 1. runde i Indian Wells.

Holger havde oprindelig en Plan B klar i tilfælde af en tidlig exit, og derfor var han tilmeldt ATP Challenger 125 Phoenix i Arizona, som afvikles sideløbende med 2. uge i Indian Wells, men ATP har trukket Holger fra turneringen, da hans seneste kamp mod Berrettini endnu ikke var færdig ved fristen søndag kl. 18, hvorved Holger går glip af muligheden for at forbedre rangeringen yderligere inden næste opdatering på mandag.

Til gengæld får Holger mere tid til at omstille sig fra den knastørre ørkenvarme i Indian Wells til den større luftfugtighed ved næste uges ATP 1000 i Miami, hvor Holger forventes at spille kvalifikation fra på mandag.

Forrige artikelMasters Indian Wells: Både Clara og Holger på Stadium 1 efter sikre sejre
Næste artikelTurneringer uge 11: Kan 18-årige Carlos Alcaraz udfordre Rafael Nadals trone?
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.