Sidste uges WTA Championships i Singapore betegnes meget naturligt som sæson-finalen, da det forløbne års 8 bedste kvindelige tennisspillere dystede om den meget attraktive og prestige fyldte titel, som i manges øjne er det største individuelle mesterskab, man kan opnå som tennisspiller.

Slutspillet i Singapore er dog ikke den sidste WTA-turnering, idet der i denne uge afvikles en årligt tilbagevendende turnering med det fornemme navn Tournament of Champions,  som frit oversat må være Mestrenes turnering.
Navnet kan forekomme lidt misvisende, da de fleste formentlig forbinder Mestre hos WTA med vindere af de helt store turneringer som eksempelvis Grand Slam.

Tournament of Champions er en turnering, som deltagerne har kvalificeret sig til ved i løbet af året at vinde mindst 1 WTA turnering i kategorien International, hvor der som regel højst deltager en enkelt top 10 spiller, og disse må hvert halvår højst deltage i 1 International turnering, hvor vinderen optjener 280 point til ranglisten.

For at kunne deltage, må man ikke have kvalificeret sig til WTA Championships, og derfor kan Caroline Wozniacki ikke deltage i turneringen, selvom hun ellers havde kvalificeret sig ved at vinde International turneringen i Istanbul i juli måned, hvilket blev startskuddet til hendes imponerende come-back til Verdenstoppen.

Caroline deltog i turneringen i 2012, hvor det efter første halvdel af sæsonen så ud til, at hun udover at miste 1. pladsen på ranglisten også risikerede at slutte året udenfor top 10.
Dengang sørgede Caroline dog for at undgå dette, da hun efter nederlag på 2-6, 2-6 i 1. runde ved US Open mod no. 84 Irina-Camelia Begu (ROU) indledte en imponerende slutspurt ved at vinde International turneringen i Seoul med finale-sejr 6-1, 6-0 over no. 16 Kaia Kanepi (EST) og Premier turneringen i Moskva 6-2, 4-6, 7-5 over no. 9 Samantha Stosur (AUS). Imellem disse 2 turneringer tabte hun 2 kampe til  no. 3 Agnieszka Radwanska (POL) og no. 6 Angelique Kerber (GER).

For at slutte 2012 i top 10 var kravet, at Caroline skulle vinde alle sine pulje-kampe og derefter mindst kvalificere sig til finalen.
Den opgave klarede hun med bravour, men da målet var nået, formåede hun dog ikke at vinde finalen, hvor hun tabte til en veloplagt og top-motiveret no. 13 Nadia Petrova (RUS), som havde overtaget Caroline tidligere træner Sanchez, som med Petrovas sejr fik en sød hævn efter fyringen tidligere på året.
Sanchez har siden da været ansat og fyret af flere spillere, mens Petrovas karriere er gået helt i stå med stribevis af 1. runde nederlag i 2013, og hun har efter en dårlig start på 2014 ikke spillet turnering siden marts 2014, hvor hun tabte i 1. runde i Charleston til no. 68 Marina Erakovic (NZL) i 3 sæt.

Tournament of Champions afvikles efter samme princip som WTA Championships i Singapore med indledende kampe i 2 grupper, hvor deltagerne er
Serdika Group: 11 Ekaterina Makarova (RUS), 15 Flavia Pennetta (ITA), 20 Alizé Cornet (FRA), 23 Garbine Muguruza (ESP)
Sredets Group: 12 Dominika Cibulkova (SVK), 17 Andrea Petkovic (GER), 18 Carla Suarez Navarro (ESP), 41. Tsvetana Pironkova (BUL)

De 7 førstnævnte er de højst rangerede af de spillere, som har vundet en International turnering, bortset fra enkelte, der har meldt afbud. Arrangørerne kan desuden tildele et wildcard, som i lighed med tidligere går til Bulgariens bedste spiller Pironkova.

Spillerne får indtil $35.000 for at deltage, og derudover $15.000 for hver sejr i de indledende grupper.
Taberen i semifinalerne får $10.000, mens vinderne får $65.000.
Vinderen af finalen får desuden $125.000.

Udover præmier og prestige spilles også om point til ranglisten, hvor både Makarova, Cibulkova og Pennetta har mulighed for at slutte året i top 10.
Der gives 25 point for hver kamp i de indledende grupper, og derudover er der 35 point til vinderen.
I semifinalerne er der 75 point til vinderne, og derudover er der yderligere 120 point til vinderen af turneringen.

Vinderen kan således optjene 375 point i alt, mens 3 nederlag i gruppespillet giver 75 point.
Makarova har 2970 point, Cibulkova 2908 og Pennetta 2642.
Da kun de 16 bedste resultater tæller til ranglisten, skal Makarova modregne sit 16. bedste resultat, som er 55 point, mens 16. bedste resultat for både Cibulkova og Pennetta er 1 point, så Makkarovas reelle forspring til Cibulkova er derfor mindre end 10 point.

Pennetta kan kun overhale dem, hvis hun vinder alle kampe i gruppen og derefter finalen, samtidig med at de begge taber alle 3 gruppe-kampe, så hendes mulighed for at slutte i top 10 forekommer helt urealistisk.
Derfor bliver no. 10 på ranglisten uden tvivl Makarova eller Cibulkova, afhængig af hvem der klarer sig bedst i turneringen.

Turneringen indledes tirsdag eftermiddag med følgende kampe, som kan følges på TV3 Sport 2 og Tennistv.com:
1700cet: Cibulkova vs. Pironkova
Næste: Petkovic vs. Suarez Navarro
Næste: Pennetta vs. Cornet

Forrige artikelATP Challenger Charlottesville: Løchte videre i double. Spiller fra Barbados smidt ud.
Næste artikelITF Oslo: Karen Barbat følger Emma Rønholt i 1/8-finalen
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.