Caroline Wozniacki slutter for 6. år i træk i top 10

Når 2014 sæsonen slutter vil det være 6. år i træk, at Caroline Wozniacki slutter året i top 10.
Første gang var i 2009, hvor hun tidligere samme år præsterede sin karrieres hidtil største højdepunkt, da hun nåede finalen ved US Open og tabte 5-7, 3-6 til Kim Clijsters (BEL).

Caroline i semifinalen ved første WTA-slutspil 2009

Dette resultat var stærkt medvirkende til, at Caroline for første gang kvalificerede sig til at deltage i den prestigefyldte sæson-finale, hvor de 8 bedste spillere deltager.
Hvis Caroline ikke allerede havde fået sit internationale gennembrud som tennisspiller, fik hun det i endnu højere grad ved dette slutspil, hvor hun klarede sig glimrende ved at nå semifinalen.

De fleste husker især den sidste puljekamp mod Vera Zvonareva (RUS), hvor Caroline mod slutningen af 3. sæt faldt om med voldsomme kramper, men hun nægtede at give op, og på mirakuløs vis lykkedes det Caroline at komme på benene og gennemføre og vinde kampen 6-0, 6-7(3), 6-4.
Dette resultat betød, at hun gik videre til semifinalen med 2 sejre, idet hun forinden havde vundet over Victoria Azarenka (BLR) 1-6, 6-4, 7-5 og tabte 2-6, 2-6 til Jelena Jankovic (SRB).

Caroline var dog så mærket af den skade, som hun fik i den sidste kamp, at hun i semifinalen mod Serena Williams (USA) måtte trække sig ved stillingen 0-1 i 2. sæt efter at have tabt 1. sæt 4-6.

2010 både no. 1 og i finalen ved slutspillet

Efter US Open finalen samt semifinalen ved slutspillet i 2009 kom det helt store gennembrud i 2010, hvor Caroline opnåede et af de mål, som hun allerede som 13-årig med bøjle på tænderne proklamerede i et TV-interview, nemlig at blive no. 1 i Verden, hvilket blev virkeliggjort ved Premier Mandatory turneringen i Beijing 2010, og denne placering bevarede hun med en enkelt uges undtagelse de næste 67 uger.

Ved WTA-slutspillet samme år kvalificerede Caroline sig for 2. år i træk til semifinalen efter puljesejre over Elena Dementieva (RUS) og Francesca Schiavone (ITA) samt nederlag til Samanta Stosur (AUS).
I semifinalen fik Caroline revanche 7-5, 6-0 mod Vera Zvonareva, som ved US Open samme år havde besejret Caroline 6-4, 6-3 i semifinalen.
I finalen tabte Caroline 3-6, 7-5, 3-6 til Kim Clijsters, som dermed for 2. gang forhindrede, at Caroline tog en af de helt store titler i tennissporten.

2011 stadig no. 1 men resultatmæssig tilbagegang indledt

I efteråret 2010 og langt ind i 2011 havde danskerne vænnet sig til, at Caroline Wozniacki meget sjældent tabte kampe, og hun vandt i en periode på mindre en 12 måneder 10 turneringer, heraf 2 Premier Mandatory og 3 Premier 5, hvor næsten alle top 10 spillere deltager. Desuden var hun i samme periode i semifinalen ved 2 Grand Slam turneringer, endda kun 1 matchbold fra finalen i Australian Open mod Li Na (CHN), og som nævnt i finalen ved WTA-slutspillet.

Siden efteråret 2011 har resultaterne ikke været helt på samme niveau, hvilket heller ikke var tilfældet ved slutspillet i 2011, hvor Caroline vandt en enkelt puljekamp over Agnieszka Radwanska (POL), men hun tabte til både Vera Zvonareva og Petra Kvitova (CZE), som sluttede året forrygende ved at vinde slutspillet samme år, som hun havde vundet Wimbledon.
Disse resultater var dog ikke nok til at forhindre, at Caroline også sluttede 2011 som no. 1.

2012 og 2013 stadig i top 10 men ude af slutspillet

Da Carolines resultater i 2012 og 2013 ikke var helt på samme stabile niveau som i glansperioden, gik hun begge år glip af WTA-slutspillet, selvom hun i 2013 var snublende tæt på at kvalificere sig, men ved hjælp af et mystisk wildcard i Linz snuppede Angelique Kerber den 8. plads for næsen af Caroline.
Caroline sluttede dog begge år i top 10, så det er nok en stramning af begreberne at betegne disse år som “nedtur”.

2014 i ny Grand Slam finale og i WTA-slutspil

I løbet af 2014 var det måske mere på sin plads at benytte udtrykket “nedtur”, idet Caroline efter en række skuffende præstationer stille og roligt gled længere og længere ned ad ranglisten, hvor hun tilsyneladende var på vej ud af top 20, og “nedturen” kulminerede ved French Open, da hun umiddelbart efter bruddet og det aflyste bryllup med McIllroy tabte 1. runde til Yanina Wickmayer (BEL).

Forinden havde Caroline dog besluttet, at det fortsat skal være hendes far, der skal være træner, og meget tyder på at en afklaring af spillestilen har givet både tryghed og selvtillid, så en 100% fokuseret Caroline Wozniacki igen kan præstere tennis på topniveau.

Caroline leverede i perioden efter Wimbledon et come-back, som giver tro på, at hun igen kan være med blandt de absolut bedste.
Det startede med hendes 22. titel ved International turneringen i Istanbul, og ved de 2 efterfølgende Premier 5 turneringer i Montreal og Cincinnati spillede hun så fremragende tennis, at Serena Williams i begge turneringer måtte bruge 3 sæt på at stoppe hendes sejrsrække.

Ved US Open fortsatte Caroline med imponere, ikke mindst i 3. sæt da hun i 1/8-finalen besejrede Maria Sharapova (RUS) 6-4, 2-6, 6-2, og da hun i kvartfinalen efterfølgende udspillede Sara Errani (ITA) 6-0, 6-1.
I finalen var der dog ikke meget at stille op mod Serena Williams, der spillede helt op til sit top-niveau og vandt 6-3, 6-3.

Med disse resultater var Caroline godt på vej tilbage mod toppen, og det var pludselig igen realistisk at blive blandt de 8 deltagere ved slutspillet, men der skulle stadig hentes en del point, inden det kunne blive en realitet.
Derfor følte Caroline sig formentlig nødsaget til at nøjes med at holde halvanden uges turneringspause efter US Open, selvom hun havde spillet kampe næsten uafbrudt i 5 uger.

I de kommende turneringer i Tokyo, Wuhan og Beijing fandt Caroline ikke helt de samme takter, som førte til finalepladsen ved US Open, men hun havde genfundet sin formidable evne til at fighte sig til sejrene, når spillet ikke er helt i top. Derved nåede hun finalen ved Premier 700 turneringen i Tokyo, hvor hun tabte til Ana Ivanovic (SRB) 2-6, 6-7(2) og semifinalen i Premier 5 turneringen i Wuhan, hvor hun tabte til Eugenie Bouchard (CAN).
I begge disse kampe var det tydeligt, at modstanderne havde langt større gejst end Caroline, som muligvis har været mærket af det hårde program.

Ved Premier Mandatory turneringen i Beijing tabte Caroline sin første kamp til Samantha Stosur (AUS) 4-6, 6-7(9), men som tingene udviklede sig, var pointene optjent i Tokyo og Wuhan tilstrækkelig til, at Caroline nu for 4. gang er kvalificeret til at deltage i slutspillet i Singapore.

Hård pulje ved slutspillet, dog undgås Serena Williams

Lørdag er der trukket lod til de indledende grupper, som fik denne sammensætning:
Red Group:
(1) Serena Williams (USA), (4) Simona Halep (ROU), (5) Eugenie Bouchard (CAN), (7) Ana Ivanovic (SRB)
White Group:
(2) Maria Sharapova (RUS), (3) Petra Kvitova (CZE), (6) Agnieszka Radwanska (POL), (8) Caroline Wozniacki (DEN)

Det må betegnes som en god lodtrækning, at Caroline kommer i pulje med Sharapova, så hun derved undgår at møde Serena Williams, der 3 gange i træk har været stopklods.
Kvitova har virket mere velspillende end Halep på det seneste, så på det punkt ville Halep formentlig have været en bedre lodtrækning.
Til gengæld er Caroline formentlig udmærket tilfreds med, at hun kommer i gruppe med Radwanska, som ikke har været overbevisende længe, og som Caroline besejrede i Cincinnati. Derved undgik hun Eugenie Bouchard, som hun som nævnt tabte til i Wuhan.

Selvom Caroline vandt over Sharapova ved US Open, vil hun næppe blive betragtet som favorit til at gentage sejren, og hvis Kvitova kan fortsætte med at spille på samme niveau som ved de 2 seneste turneringer i Wuhan, som hun vandt med finalesejr 6-3, 6-4 over Bouchard, og i Beijing, hvor hun var i finalen og tabte til Sharapova 4-6, 6-2, 3-6, bliver det en meget svær opgave for Caroline at blive blandt de 2 spillere, der går videre fra gruppen til semifinalerne.

En forudsætning er dog, at hun genfinder det høje niveau, som vi så op til og under US Open.
Caroline har dog siden den sidste kamp i Beijing haft god tid til at genoplade batterierne, og der kan næppe være tvivl om, at hun møder op i topform både fysisk og mentalt, så det kan bestemt ikke udelukkes, at Caroline igen kan nå langt ved slutspillet.

 

Forrige artikelITF Hørsholm: Dansk doubletriumf da Ingildsen og Sigsgaard vandt finalen
Næste artikelITF Nonthaburi: 2 af 3 danske juniorer videre efter 2 kval-runder
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.