Efter 2½ times bombardement i semifinalen manglede Clara Tauson den fornødne energi til for alvor at true Donna Vekic i finalen

Inden søndagens finale ved WTA 250 turneringen Courmayeur Ladies Open 2021 i Italien havde 18-årige Clara Tauson i semifinalen mod den hårdtslående 3. seedede Ludmilla Samsonova (RUS) været igennem 2½ times bombardement, som Clara slap levende fra efter at have overlevet 5 matchbolde i 2. sæt.

Til gengæld havde hendes modstander i finalen, 25-årige Donna Vekic (CRO) relativt ubesværet vundet sin semifinale 6-2, 6-0 over no. 56 Jasmine Paolini (ITA).

Til trods for den opslidende semifinale og den omstændighed, at Donna Vekic for blot 2 år siden var i top 20 og på det seneste har haft en støt stigende formkurve efter en skades-pause, fik Clara både hos bookmakere og kommentatorer pålagt rollen som favorit inden finalen.

Imidlertid viste det sig tidligt i kampen, at Clara ikke fandt frem til det samme niveau, som i de seneste kampe, og derfor blev finalen hele vejen op ad bakke mod Vekic, der gennem det meste af kampen havde et solidt overtag – primært i kraft af sin forhånd, som vandt mange point med et stort antal vindere.

Clara fik ganske vist en god start i kroatens 2 første servepartier, som begge blev brudt, men da Clara selv blev brudt i sine første 3 servepartier, og Vekic vandt sit serveparti rent til 3-2 og til 5-2 efter 40-15, var 1. sæt tæt på at være afgjort, da Vekic igen havde break-mulighed i Claras næste serveparti ved 30-40, men Clara afværgede sætbolden og vandt alligevel sit serveparti til 3-5, og hun meldte sig derefter igen ind i kampen, da hun afværgede yderligere 2 sætbolde i kroatens serv, hvorefter hun brød tilbage til 4-5.

Efter udligning til 5-5 holdt begge serv til 6-6, så sættet måtte afgøres i tiebreak, hvor Vekic igen fik overtaget og vandt samtlige point indtil 6-0, hvor Clara dog afværgede yderligere 3 sætbolde, inden Vekic på den 7. sætbold vandt tiebreak’en 7-3.

I pausen inden 2. sæt fik Clara målt blodtryk og hun fik desuden nogle piller, og efter en medical timeout blev kampen genoptaget.
Clara vandt sit første serveparti komfortabelt, og hun havde en enkelt break-mulighed for at øge til 2-0, men Vekic vandt alligevel sit serveparti, og i stedet fik Vekic break-muligheder i Claras næste serveparti efter både 30-30 og 40-40, og på den 2. mulighed brød hun serven til 2-1.

I det efterfølgende kroatisk serveparti havde Clara 2 muligheder for straks at bryde tilbage, men Vekic vandt alligevel partiet, og hun brød derefter Clara igen til 4-1 ved 30-40, og hun udbyggede føringen til 5-1 i sit næste serveparti.
Clara vandt derefter omsider et rent serveparti til 2-5, men løbet var kørt, og Vekic kunne serve kampen hjem til samlet sejr 7-6(3), 6-4.

WTA 250 Courmayeur 2021

Under præmie-ceremonien kunne Clara med grådkvalt stemme ikke skjule skuffelsen over, at hun var for træt til at spille op til det niveau, som hun havde håbet, men hun anerkendte sin modstanders præstation, og hun huskede desuden at takke de involverede, som havde skabt en god turnering, hvor hun havde nydt at være blandt deltagerne, og hun ser frem til at være med igen næste år.

Humøret hos Vekic var selvsagt væsentligt højere, ikke mindst efter en lang række nederlag i flere tidligere finaler, hvorimod det for Clara var det første nederlag i de seneste 8 finaler.

Finalepladsen betyder, at Clara på den nye rangliste på mandag vil være no. 46, hvorved hun i den kommende sæson vil have gode muligheder for at gå direkte ind i de fleste WTA turneringer, når hun efter Nytår forventes at deltage i nogle af optakts-turneringerne i januar 2022 før Australian Open, hvor hun med en god sæsonstart muligvis kan avancere yderligere og derved sikre en 25-32 seedning til årets første Grand Slam turnering.

Under alle omstændigheder kan Clara med stolthed se tilbage på en forrygende sæson, hvor hun startede udenfor top 150, og i løbet af sæsonen kunne hun føje 2 W25-titler i Fujairah og Altenkirchen, samt 2 WTA titler i Lyon og Luxembourg, og desuden en WTA 125 titel i Chicago, hvor hun i finalen vandt over Emma Raducanu, der umiddelbart efter vandt US Open.

Stort tillykke til Clara, som kan holde en fortjent pause efter de seneste 2 uger, der har budt på flere udmarvende kampe.

Forrige artikelWTA 250 Courmayeur: Clara Tauson sled sig fri af “bombekrater” og svarede med 4 “raketter”