Det er almindelig kendt at, at du kan forlænge din levealder ved at leve sundt og dyrke motion. En undersøgelse fra 2018 tyder imidlertid på, at det ikke er helt ligemeget, hvilken sport du dyrker, hvis du vil blive rigtig gammel.

Østerbroundersøgelsen, som forskningsprojektet kaldes, viser, at der er stor forskel på, hvor meget de forskellige sportsgrene kan forlænge dit liv. Hvis du er motionsløber  eller dyrker gymnastik, kan du regne med at blive godt 3 år ældre, end dem der ikke dyrker motion, hvilket i sig selv lyder meget tiltalende.

Men hvis du derimod dyrker ketsjersport, er der chance for, at du kan blive virkelig gammel. En badmintonspiller kan regne med at forlænge sit liv med 6,2 år, mens en tennisspiller skulle blive hele 9,7 år ældre end en stillesiddende medborger.

Foto: Pixabay

Spil tennis og lev 10 år længere

Undersøgelsen er udarbejdet af en række danske forskere, der sammenligner personer, der dyrker forskellige idrætsgrene, med personer der ikke dyrker nogen nævneværdig form for motion.

Resultatet bygger på en større befolkningsundersøgelse, som over en årrække har kortlagt risikoen for, at bestemte folkegrupper udvikler hjerte-kar-sygdomme ved at udvise forskellige fysiske adfærdsmønstre, eksempelvis overvægt, for højt blodtryk og manglende motion.

Her kan du se de sportsgrene, der blev målt på i Østerbroundersøgelsen, og hvor meget motionister kan påregne at forlænge deres levetid:

  • Tennis: 9,7 år længere
  • Badminton: 6,2 år længere
  • Fodbold: 4,7 år længere
  • Cykling: 3,7 år længere
  • Svømning: 3,4 år længere
  • Jogging: 3,2 år længere
  • Gymnastik: 3,1 år længere

Forskerne mangler stadig at finde ud af, hvorfor netop tennisspillere har så stor en fordel i forhold til andre motionister. Forskningen har ikke taget højde for sammensætningen af persontyper i undersøgelsen, så om tennisspillere generelt lever sundere, eller det er en sammensætningen af andre faktorer, vides endnu ikke. Den generelle betragtning er dog, at mennesker der opnår en øget hjertefrekvens ved at dyrke motion, bliver ældre, og at mennesker, der dyrker motion sammen andre, opnår at få et par år i ekstra bonus.

Mange mennesker har stillesiddende arbejde

Mange mennesker bevæger sig ikke meget på jobbet, men sidder på en kontorstol det meste af dagen. Den professionelle pokerspiller Vanessa Selbst sidder ned i mange timer hver dag, når hun træner sit pokerspil, og når hun deltager i store turneringer, og derfor har hun valgt at holde formen vedlige ved at spille tennis i fritiden.

Også komponisten Bent Fabricius Bjerre har i mange år haft tennis som hobby, som afveksling til sit stillesiddende job. Bent Fabricius Bjerre fylder 95 i år, så noget kunne tyde på at resultatet af undersøgelsen stemmer.

Det er dog ikke udelukkende motionen der får idrætsudøverne til at leve længere. En anden væsentlig faktor er det sociale aspekt i den motionsform, du dyrker.

Social sport er bedre for helbredet end individuel sport

Professor James O’Keffe påpeger, at forskningen tyder på, at den sociale del af en idrætsgren har en stor betydning for den forlængede levealder.

Motionsformer som dyrkes med en makker, som f.eks. tennis, eller i et hold som i fodbold, skulle have en positiv psykologisk- og fysiologisk effekt på udøverne.

James O’Keefe opfordrer individualister som f.eks. løbere til at melde sig ind i fællesskaber eller klubber for at få den sociale andel ind i deres træning.

Foto: Pixabay

Andre gode grunde til at tennis er en populær sport

I Danmark blev tennis for alvor populær i starten af 1900-tallet, og siden er sporten vokset hastigt. I 2017 var der 70.698 registrerede tennisspillere under Dansk Tennis Forbund.

Den største stigning i antallet af aktive spillere ser man fra midten af 1970’erne og frem til 1990. I 1990 var der 118.173 tennisspillere i Danmark, hvilket er det højeste antal i sportens historie.

En af årsagerne til at tennis er en populær sport, skyldes formentlig at det kan spilles i alle aldersgrupper. Som nævnt spiller Bent Fabricius Bjerre stadig i en alder af 95 år, hvilket vidner om den store aldersspredning hos spillerne.

En anden grund skal sikkert findes i spillets alsidige træningsform. Spillerne er i konstant bevægelse, og de mange temposkift øger kalorieforbrændingen, opbygger musklerne og styrker knoglerne.

Derudover er risikoen for skader i tennis ikke særlig høj sammenlignet med kontaktsport som fodbold og håndbold.

Forrige artikelLørdag-søndag 25-26. maj: WTA og ATP finaler lørdag. French Open indledes søndag
Næste artikelDH kvinder: Holte tog uventet sejr
Tennisavisen.dk
Tennisavisen.dk er Danmarks største digitale tennisunivers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra tennisverdenen – både fra Danmark og internationalt.