De små marginaler sikrede Garbine Muguruza begge sæt mod Clara Tauson, der havde 3 sætbolde i 2. sæt. I doublen var marginalerne heller ikke med Clara

I betragtning af at 28-årige Garbine Muguruza både er tidligere Grand Slam vinder og no. 1 på WTA ranglisten forekommer det umiddelbart vovet at betegne 19-årige Clara Tausons muligheder for at sende spanieren ud af US Open i 1. runde som realistiske, men optimismen forud for opgøret var baseret på 2 væsentlige observationer.

For det første har Muguruza de seneste måneder været langt under sit tidligere niveau, og efter en længere skadespause har Clara vist fortsat fremgang fra kamp til kamp, og ikke mindst præstationen mod formstærke Alize Cornet (FRA) i 1/8-finalen ved WTA 250 i Cleveland i sidste uge indikerede, at Clara var godt på vej til at finde kampformen.

Den samme vurdering fik et par af betting-selskaberne til at tilbyde odds med Clara som svag favorit.

US Open: Mindst 3. runde anses for realistisk for både Clara og Holger

Da Clara i tirsdags mødte Muguruza blev det som forventet et yderst jævnbyrdigt opgør mellem 2 spillere, der med en kompromisløs offensiv forsøger at få initiativet under spillet, og derfor afhang kampens udfald i høj grad af, hvem der bedst formåede at finde den rette balance mellem at dirigere duellerne og samtidig begrænse antallet af uprovokerede fejl.

Specielt i 1. sæt blev point ofte afgjort efter ganske få slag, og selvom Clara satte langt de fleste spanske server i spil, fulgte ofte en fejl allerede på et af de næste par slag, hvorved statistikken efter 1. sæt viste markant flere danske end spanske fejl.

Alligevel var Muguruza som den første i problemer i egen serv, da en dobbeltfejl blev fulgt op af et smash i nettet til 15-30, og ved 30-30 pressede Clara med returneringen af 2. serven Muguruza til fejl på 2. bolden, hvorved Clara havde den første break-mulighed i kampen.
Efter endnu en presset returnering af 2. serven forpassede Clara muligheden for et break med en fejl efter 2. bolden fra Muguruza, som derved holdt serv til 2-1.

US Open 2022
Foto: Mary-Ann Richter

I stedet kom Clara i problemer i sit næste serveparti, hvor statistikken ved 30-30 efter 2 fejl og 2 vindere viste 12 danske uprovokerede fejl mod 5 spanske, hvorefter 2 dobbeltfejl gav break til Muguruza, der afsluttede det næste serveparti med 3 esser til 4-1, og hun fastholdt forspringet med et rent serveparti til 5-2 efter en servevinder og 3 danske fejl.

Clara havde større besvær i sine servepartier, hvor hun måtte redde en enkelt break-mulighed ved 1-4, inden hun i 4 forsøg vandt partiet.
Ved 2-5 havde Clara initiativet i de fleste dueller, men et par fejl holdt Muguruza inde i partiet indtil 40-40, hvorefter en spansk fejl efterfulgt af en sublim cross stopbold med baghånden i en presset situation afgjorde partiet, inden Muguruza derefter ved 40-15 i egen serv afgjorde sættet 6-3.

Statistikken viste 25 danske fejl, som ikke kunne opvejes af en halv snes vindere.

US Open 2022
Foto: Mary-Ann Richter

I 2. sæt kom Clara i problemer i egen serv ved 1-1, da Muguruza først passerede Clara ved nettet og derefter fremtvang fejl med en dyb servereturnering til 0-30.
Efter en dansk vinder og endnu en fransk vinder havde Muguruza break-muligheder ved 15-40, men 2 franske fejl reddede situationen for Clara, der på den tredje fordel vandt partiet til 2-1 efter 7 min. 40 sek.

US Open 2022
Foto: Mary-Ann Richter

Efter sidstnævnte parti havde Clara Medical Timeout (MTO), da hun klagede over smerter på siden af højre knæ.
Da kampen blev genoptaget, indledte Muguruza med en vinder direkte på linjen, og hun fulgte op med 2 serve-esser til 40-0, men efter en spansk fejl til 40-15 havde Clara initiativet i næste duel, som blev afsluttet med en vinder til 40-30, inden Muguruza med en servevinder udlignede til 2-2.

Herefter opstod nye problemer for Clara efter en fremprovokeret fejl til 0-30, og efter en fremtvunget spansk fejl til 15-30 nåede Clara frem til en cross stopbold, som hun lagde cross tilbage til Muguruza, som nemt kunne passere Clara og lægge hende under yderligere pres med break-muligheder ved 15-40.
Den første mulighed blev fjernet med et dansk es, men på den næste blev Clara presset til fejl, som gav spansk break til 3-2.

Efter en vinder til 30-0 i det næste spanske serveparti bevarede Clara kontakten med en stærk defensiv, som blev belønnet med en spansk fejl og en efterfølgende dobbeltfejl til 30-30, hvorefter endnu en fejl fra Muguruza gav Clara mulighed for at bryde tilbage, hvilket blev udnyttet, da Clara hårdt presset i forhåndshjørnet med en feberredning i form af en forhånds slice modsat fremkaldte spansk fejl og brød tilbage til 3-3.

Clara Tauson
Clara Tauson of Denmark in action during the first round of the 2022 US Open Grand Slam tennis tournament Grand Slam;Sport;Sports;Tennis;US;US Open;USA;USO;United States;WTA

Ved stillingen 4-4 var Clara igen under pres efter en fremtvunget fejl til 30-40, men en dansk servevinder fulgt op af et es gav dansk fordel, som blev udnyttet efter en slagduel, hvor Clara bevarede kvaliteten og tålmodigheden, indtil en fejl fra Muguruza gav dansk føring 5-4.

I det næste serveparti indledte Muguruza med en dobbeltfejl, og det blev 0-30, da Clara sendte en vinder forbi spanieren ved nettet, og da Clara igen spillede et kvalificeret point med tålmodighed, betød en ny spansk fejl 0-40 og dermed 3 danske sætbolde.

Den første mulighed blev afværget med en førsteserv udad fulgt op af en vinder modsat, men på den næste fik Clara chancen efter 2. serven, som Clara undtagelsesvis ikke fik sat i spil, og på den sidste mulighed fik Clara ganske vist sat returneringen af endnu en 2. serv i spil, men en fejl efter 2. bolden forhindrede, at Clara fik udnyttet sætbolden.

En fremtvunget dansk fejl gav Muguruza mulighed for at afgøre partiet, men denne gang holdt Clara duellen i gang, indtil en spansk fejl bragte balance i partiet, som Muguruza derefter alligevel vandt efter en cross vinder efterfulgt af en fremtvunget dansk fejl til 5-5.

Trods de uudnyttede break-muligheder bevarede Clara fuldt fokus i sit efterfølgende serveparti, som både blev indledt og afsluttet med et es, men Muguruza sørgede derefter for, at sættet skulle afgøres i tiebreak, da hun afsluttede sit næste serveparti med 2 esser.

Clara kom bedst fra start, da tålmodigt spil blev belønnet med en spansk fejl, og endnu en spansk fejl gav Clara det første minibreak, som blev fulgt op af endnu et minibreak, da en dyb dansk servereturnering fremtvang fejl til 3-0.
Muguruza fik det ene minibreak tilbage efter fejl fra Clara, som dog holdt fast i forspringet med et es til 4-1, hvorefter Muguruza vandt begge sine server til 3-4.

Derefter udlignede Muguruza med et minibreak til 4-4 efter en dansk fejl, men Clara var fortsat i front 5-4 efter en spansk fejl, men efter en spansk vinder efterfulgt af en servevinder, var Muguruza for første gang foran i tiebreak’en ved 6-5, hvilket samtidig betød spansk matchbold, som blev udnyttet, da en dyb bold fra Muguruza resulterede i en dansk fejl, som sikrede Mugurza sejren 6-3, 7-6(5).

Garbine Muguruza
Garbine Muguruza of Spain in action during the first round of the 2022 US Open Grand Slam tennis tournament Grand Slam;Sport;Sports;Tennis;US;US Open;USA;USO;United States;WTA

Næste dag fik Clara en ny chance for at forblive i US Open, da hun sammen med 22-årige Ann Li mødte Kaitlyn Christian og Lidziya Marozava, der begge er 10 år ældre end Clara.
Parret har vundet både en WTA 250 og W60 titel i 2022, hvor de har spillet sammen i 15 turneringer.
Deres rutine samt bedre indbyrdes forståelse blev i den sidste ende afgørende for, at en yderst jævnbyrdig kamp sluttede med sejr til Christian og Marozava, der vandt 6-7(5), 6-4, 6-4.

Clara måtte således forlade US Open uden sejre, men i både singlen og doublen var det de små marginaler, som blev afgørende, og den fortsatte spillemæssige fremgang giver grund til optimisme inden de kommende turneringer, hvor Clara i ugerne efter US Open er tilmeldt WTA 250 Potoroz (SLO), WTA 125 Budapest (HUN) og WTA 250 Tallin (EST).

I Women’s singles er de 3 første runder efterfølgende blevet færdigspillet, hvorved nedenstående spillere fortsat er med i turneringen.

De fleste havde uden tvivl håbet på, at Serena Williams fortsat var med længst muligt i hendes formodede afskeds-turnering, hvor hun efter en sikker sejr 6-3, 6-3 i 1. runde over Danka Kovinic (MNE) sendte 2. seedede Anett Kontaveit (EST) ud af turneringen.
I 3. runde sluttede en epoke imidlertid, da den største stjerne i nyere tid blev besejret 7-5, 6-7(4), 6-1 af formstærke Ajla Tomljanovic (AUS), der for et par uger siden vandt over Clara i 1. kvalrunde ved WTA 1000 i Cincinnati.

Serena kæmpede med næb og klør for at forlænge karrieren, da hun i 2. sæt ved stillingen 2-5 afværgede 4 matchbolde, hvorefter hun brød tilbage og fik presset kampen i et afgørende 3. sæt, hvor hun ved 1-6 afværgede yderligere 6 matchbolde, inden Tomljanovic omsider lukkede kampen.

Muguruza fulgte sejren over Clara op med en stensikker sejr 6-0, 6-4 over det 17-årige tjekkiske talent Linda Fruhvirtova (CZE), der sammen med sin 2 år yngre søster Brenda spås en karriere, der er blevet sammenlignet med Venus og Serena.

I 3. runde manglede Muguruza de helt små marginaler mod Petra Kvitova, der vandt 5-7, 6-3, 7-6(10), efter at spanieren havde ført 5-2 i 3. sæt og havde 2 matchbolde ved 6-5.

Det var en vaskeægte sensation, da Emma Raducanu sidste år blev vinder af US Open, men den 19-årige britte har efterfølgende ikke formået at finde de samme takter, og derfor var det ikke den helt store sensation, at hun allerede blev sendt ud af US Open i 1. runde af 32-årige Alize Cornet (FRA), der i Cleveland vandt 6-3, 7-6(1) over Clara i 2. runde.

Cornet vandt 6-3, 6-3 over Raducanu og derefter 6-1, 1-6, 6-3 over Katerina Siniakova, men i 3. runde blev hun stoppet af 19. seedede Danielle Collins (USA), der vandt 6-4, 7-6(9).

Udover Kvitova er der blandt de sidste 16 er yderligere 2 tidligere Grand Slam vindere.
Iga Swiatek har igen vist storform med sikre 2-sæts sejre over Jasmine Paolini (ITA) og amerikanerne Sloane Stephens og Lauren Davis, og de færreste forventer problemer mod no. 108 Jule Niemeier (GER) i 1/8-finalen.

Victoria Azarenka afgav overraskende et sæt i sin første kamp, som hun vandt 6-1, 4-6, 6-2 over no. 244 Ashlyn Krueger (USA), hvorefter hun vandt 6-2, 6-3 over Marta Kostyuk (UKR), der på grund af krigen i Ukraine ikke ønskede at give hånd til hviderusseren.
I 3. runde vandt Azarenka suverænt 6-3, 6-0 over Petra Martic (CRO).

I øverste halvdel peger pilen på Swiatek som den sandsynligste finaledeltager, og fra nederste halvdel forventer mange, at 2022 kan blive året, hvor det 18-årige super-talent Cori Gauff kan gå helt til tops.
Hvis Gauff som forventet når semifinalen, kan hun ifølge seedningen møde 5. seedede Ons Jabeur (TUN), der dog er bagud 0-3 i indbyrdes opgør mod 18. seedede Veronika Kudermetova, som hun møder i 1/8-finalen.

Forrige artikelTennisshoppen.dk – et online slaraffenland for tennisentutiaster
Næste artikelTurneringer uge 36: Carlos Alcaraz eller Casper Ruud kan blive ny no. 1
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.