Med offensiv fight vandt Holger Rune med stort besvær i 1. runde, men næste dag virkede han træt og langt fra sit top-niveau

På papiret lignede 1. runde i Boys singles ved US Open en overkommelig opgave for 16-årige Holger Vitus Nødskov Rune, der er seedet 2 i turneringen og blandt favoritterne til titlen.
Den 1 år ældre modstander Cash Hanzlik (USA) er no. 299 på ranglisten, men der findes mange eksempler på, at rangliste-placering ofte er misvisende og derfor ikke nogen reel målestok for styrkeforholdet.

Hanzlik havde forinden deltaget i en lokal amerikansk turnering, hvor der blev spillet om et wildcard til US Open, vundet 6-4, 6-2 over Toby Alex Kodat, som Holger vandt over i finalen ved French Open.

Kampen blev forsinket på grund af regn, men da den omsider blev indledt, tydede starten dog på, at det ville blive en hurtig ekspedition, da Holger bragte sig foran 4-0 med super offensivt spil, og selvom Hanzlik herefter vandt 2 partier i træk, blev sættet vundet komfortabelt 6-2.

I 2. sæt lettede Holger imidlertid lidt på speederen, og da flere muligheder ikke blev udnyttet, og et par marginale kendelser ikke gik danskerens vej, endte et helt jævnbyrdigt sæt 7-5 i amerikansk favør, så kampen måtte afgøres i et 3. sæt, hvor Holger tidligt kom bagud med et break.

Holger fik dog kæmpet sig tilbage, og efter en herrefight på mere end 2 timer fik han med møje og besvær sikret sejren efter tiebreak 6-2, 5-7, 7-6(5).

Allerede næste dag mødte Holger i 2. runde ranglistens no. 30, 17-årige Dominic Stephan Stricker (SUI), som Holger tidligere på året besejrede i 1. runde ved Australian Open.
Imidlertid spillede Holger ikke op til samme niveau som dagen før, og han forekom træt og uoplagt, hvilket en lang dag med forsinkelser og ventetid samt en hård kamp måske kan have medvirket til.

I en Grand Slam er der sjældent råd til at ramme et for lavt bund-niveau, hvilket Stricker udnyttede, da han vandt en jævnbyrdig kamp 6-4, 7-5.

I et af de danske medier blev nederlaget betegnet som en “kæmpe nedtur”, hvilket måske mest er udtryk for, at der også fra omgivelserne har været store forventninger til, at Holger kunne gentage triumfen fra French Open.
Dog er der sjældent en lige vej direkte mod tinderne, og derfor vil der uundgåeligt forekomme skuffende nederlag undervejs.

I perioden efter French Open har Holger i flere af sine kampe været svingende i sine præstationer, og både Wimbledon og US Open sluttede efter kampe, hvor Holger var langt fra det niveau, som er en forudsætning for at nå langt i en Grand Slam.
Desuden har Holger i både ATP Challenger og ITF World Tennis Tour gjort samme erfaring som mange andre, der ved overgangen fra junior tennis finder ud af, at der kræves tålmodighed og vilje til lange dueller for at bygge op til chancen for at afgøre boldene.

Besværlig vej fra junior til professionel tennis

Tennisavisen har tidligere omtalt 2003-årgangen, som især ved French Open var totalt dominerende, da alle 4 semifinalister tilhører Holgers årgang, og Wimbledon blev vundet af Shintaro Mochizuki (JPN) fra årgangen efter en 2003-semifinale mod Martin Damm (USA).

Træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, og ved US Open er alle 2003-drengene ude allerede efter 2. runde, hvor Mochizuki tabte 6-4, 6-7(6), 2-6 til 18-årige Alejo Lorenzo Lingua Lavallen (ARG) og French Open finalisten Toby Alex Kodat (USA) tabte 2-6, 6-7(4) til 18-årige no. 124 Milan Welte (GER), der var videre fra kvalifikationen.
Martin Damm, der var i semfinalen i både French Open og Wimbledon, tabte ligeledes i 2. runde til 18-årige no. 36 Rinky Hijikata (AUS).

Mochizuki har deltaget i 4 $15.000 turneringer (M15) i Cancun, hvor han tabte de 2 første i 1. runde, og den næste i 2. runde, inden han i 4. forsøg nåede til semifinalen.
Martin Damm tabte i 1. runde ved både M15 i Prag og senere en ATP Challenger samme sted.
Toby Alex Kodat vandt i 1. runde ved M15 i Prag, men det blev 1. runde exit ved både M15 i Piestany i Slovakiet, ATP Challenger i Lexington og M25 i Memphis.
Som tidligere omtalt har Holger vundet 1. runde ved Challengers i Blois i Frankrig og Amersfoort i Holland, hvorimod det blev exit i 1. runde i Italien ved både M15 i Pontedera og Challenger i Manerbio samt M15 i Sintra i Portugal.

Ovenstående illustrerer således, at de talentfulde 2003-drenge, stadig mangler at knække koden, så de for alvor kan hamle op med de fysisk stærkere og mere rutinerede modstandere på pro-touren.

Holger har siden marts haft større vægt på den fysiske træning, hvorved der blev mere fokus på bevægelse og mindre på teknik, og de svingende resultater kan give anledning til at reflektere over, om de færre tennistimer har indflydelse på soliditeten og dermed også spiller ind mentalt.
Da udvikling ofte foregår i ryk, kan det dog vise sig at være en god investering, da fysikken har stor betydning i moderne tennis.

En stadig større del af Holgers træning foregår på Mouratoglou Tennis Academy i Nice, hvor der både er mulighed for god sparring og inspiration til at sammensætte et optimalt træningsprogram.

Dette opslag på Holgers Instagram, som nærmer sig 20.000 følgere, afspejler nogle af de førnævnte reflektioner.

Challenger wildcard i Istanbul før Davis Cup

Holger er netop udtaget til Danmarks Davis Cup hold, der fredag-lørdag i næste uge møder Tyrkiet i Vejlby-Risskov Hallen.
Desuden har han fået tilbudt et wildcard til næste uges ATP Challenger i Istanbul, hvilket er blevet accepteret, og turneringen vil først og fremmest blive benyttet til at få mere kamptræning inden Davis Cup opgøret, hvor Tennisavisen udsender både reporter og kameramand.

Forrige artikelKampe uge 36: Junior Grand Slam med Holger Rune og afgørende uge i US Open
Næste artikelDavis Cup: Danmark uden Torpegaard og Kromann med Løchte, Sigsgaard, Ingildsen og 16-årige Holger og Elmer
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.