Begge de 18-årige danskere Holger og Clara klarede sig fornemt på Arthur Ashe Stadium mod no. 1 på ATP- og WTA-ranglisten. De jævnaldrende Carlos Alcaraz og Leylah Fernandez sendte begge de 3. seedede Tsitsipas og Osaka ud på samme bane

Sammen med Wimbledons Centercourt er Arthur Ashe Stadium den største scener, som en ambitiøs ung tennisspiller drømmer om at spille på mod nogle af Verdens bedste spillere.
Den drøm blev opfyldt for 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune, da han i 1. runde tirsdag i amerikansk primetime (kl. 01 natten til onsdag dansk tid) mødte den levende legende Novak Djokovic, som pt. betragtes som Verdens suverænt bedste tennisspiller.

Derfor var det helt forventet, at Holger som en selvfølge måtte forlade banen med et nederlag, men han fik dog i høj grad sat sit aftryk, da han vandt 2. sæt mod serberen, der både jagter sin 21. Grand Slam titel og en Calendar Grand Slam efter at han har vundet både Australian Open, French Open og Wimbledon i 2021.
Hvorvidt Holger kunne have presset Djokovic yderligere i resten af kampen, hvis en begyndende krampe i 3. sæt ikke havde spoleret hans muligheder, er umuligt at svare på, men Holgers præstationer skaber dog store forhåbninger til, at han fremadrettet bliver i stand til at etablere sig i verdenstoppen.

US Open 2021: Holger Rune – “The NextGen monster that everybody is talking about” efter sæt-gevinst mod Djokovic

Torsdag blev det 18-årige Clara Tausons tur til at træde ind på Arthur Ashe Stadium og møde Verdens bedste kvindelige tennisspiller, og som forventet formåede hun heller ikke at levere den sensation, som en sejr ville have været, men i 2. sæt var det reelt kun små marginaler, der forhindrede at Clara kunne have vundet sættet.

US Open 2021: Clara i audiens hos mesteren Barty

Set udefra kunne man godt få det indtryk, at Clara kunne have vundet 2. sæt, hvor Barty i en periode ikke var helt så dominerende som i 1. sæt, hvis Clara havde undgået nogle tilsyneladende enkle fejl, når hun havde mulighederne.

I et efterfølgende interview med Eurosport herunder fortæller Clara dog, hvilket pres Barty konstant lagde på sin danske modstander, der i 1. sæt nærmest følte at hun blev myrdet af australieren, der konstant satte præcise server på linjerne, men i 2. sæt begyndte Clara oftere at gætte rigtigt og fik derved sat flere bolde i spil.
Selvom Clara selv servede fortrinligt, var der meget få “gratis” point, da Barty returnerede med stor kvalitet, og når Clara fik chancen på en kort bold, var der alligevel risiko for at blive passeret ved nettet, hvis hun ikke var skarp nok, hvilket medførte nogle af de førnævnte tilsyneladende enkle fejl.
Når Clara alligevel var tæt på at vinde sættet, kan det kun være med til – sammen med nogle af hendes tidligere store præstationer – at understrege, at Clara har et potentiale, som giver grobund for store forventninger fremover, når hun får større stabilitet i spillet, som er under fortsat udvikling.

 

I Tennisavisen er ofte fokuseret på den talentfulde 2003-årgang, hvor Holger efter sine store junior-triumfer i 2019 havde førertrøjen, som dog efterfølgende er overtaget af spanske Carlos Alcaraz Garfia, som allerede har etableret sig i top 100.

Efter sejre i de 2 første runder ved US Open over Cameron Norrie (GBR) i 3 sæt og derefter i 4 sæt over Arthur Rinderknech (FRA) mødte Carlos fredag aften 3. seedede Stefanos Tsitsipas, der betragtes som en af de mest seriøse kandidater til at afløse “Big3”, som måske er reduceret til “Big1” i form af Djokovic, som Tsitsipas havde på hælene i finalen ved French Open, da han førte 2-0 i sæt – dog blev der alligevel ikke for alvor tvivl om udfaldet, da Djokovic satte tingene på plads i de 3 efterfølgende sæt.

Optimismen og selvtilliden fejlede dog ikke noget hos den unge Carlos, der inden kampen på Instagram i nedenstående opslag nærmest forudså, at Tsitsipas resignerende måtte vinke farvel, mens han selv kunne knytte næven, hvilket skulle vise sig at holde stik.

Carlos gik fra start uimponeret til opgaven, og han leverede tennis fra øverste hylde med skarpe vindere og et hav af point-givende stopbolde, og han førte lynhurtigt 4-0 efter 2 breaks, og han afgav blot et enkelt point i egen serv.
Tsitsipas tog dog det ene break tilbage, men med endnu et break vandt Carlos sættet 6-3, men grækeren kom straks på hælene igen i starten af 2. sæt, da Carlos efter endnu et break holdt serv til 3-0.

Imidlertik brød Tsitsipas tilbage til 2-3, og han brød i et tæt (psykologisk) 7. parti desuden til 4-3, hvorefter han trods 0-40 i egen serv vandt sættet 6-3, og de fleste betragtede formentlig kampen som afgjort, da Tsitsipas i 3. sæt havde 2 sætbolde i egen serv efter at have brudt spanierens serv til både 3-2 og 5-2, men Carlos ville det anderledes og brød tilbage til både 3-5 og 5-5.
Derefter afværgede Carlos 2 break-muligheder, da han holdt serv i 6-5, og i den afsluttende tiebreak vandt han 7-2 og meldte sig for alvor ind i kampen igen.

I 4. sæt blev Carlos dog brudt til både 0-2 og 0-4, og med endnu et break tildelte Tsitsipas et “æg” (6-0) og tvang opgøret i et 5. sæt, som blev en ægte gyser, der blev afgjort i tiebreak, hvor Carlos ved 6-3 havde de 2 første matchbolde i egen serv, men Tsitsipas overlevede dem begge, da et lob over Tsitsipas efter en stopbold ved 6-4 blev en anelse for langt, men i den næste duel blev Tsitsipas presset til en kort bold, som Carlos med vinder no. 61 sikrede en sensationel sejr 6-3, 4-6, 7-6(2), 0-6, 7-6(5).

Sejren skaber uden tvivl forventninger om, at Carlos kan nå langt i turneringen, idet han i 1/8-finalen må påtage sig favoritrollen mod no. 141 Peter Gojowczyk (GER), der efter 3 sejre i kvalifikationen har vundet 5-sættere i første 2 runder, og i 3. runde i 4 sæt over Henri Laaksonen (SUI).
På liverankingen er Carlos no. 50, og endnu en sejr vil bringe ham i top 40.

Herover et uddrag fra kampen, og herunder et efterfølgende opslag på Instagram, hvor antallet af følgere siden er steget støt fra 128.000 ved kampens begyndelse til 170.000 i skrivende stund.
Blandt lykønskninger og kommentarer var disse anerkendende ikoner  🙌🔥🔥 fra Holger Rune, som selv fik denne kommentar fra en følger: “you crushed it too! Incredibly proud of your performance!!!!

Det var dog ikke slut med exeptionelle præstationer fra 18-årige opkomlinge, idet WTA-ranglistens no. 72 Leylah Fernandez (CAN) derefter trådte ind på Arthur Ashe Stadium, hvor hun mødte den forsvarende mester, 3. seedede Naomi Osaka, der fik kamp til stregen – eller rettere indtil 5-5, hvor hun satte trumf på, da hun brød rent til 6-5 og derefter holdt serven rent til 7-5.

I 2. sæt gentog samme mønster sig, da Fernandez igen kom bagud 0-40 i egen serv ved 5-5, og selvom hun afværgede de 2 første break-muligheder, sikrede Osaka sig partiet, og hun kunne derefter serve for kampen og den forventede sejr, men sådan gik det ikke, idet canadieren brød tilbage på den 2. mulighed efter 15-40, og i den afsluttende tiebreak blev Osaka brudt til både 0-2 og 0-3, hvorefter Fernandez vandt 7-2 og sikrede et 3. sæt.

Osaka blev brudt i det første serveparti, og Fernandez havde desuden 2 break-muligheder til 3-0, men resten af kampen vandt de begge deres servepartier, og med et rent serveparti til sidst kunne Fernandez sikre en sensationel sejr 5-7, 7-6(2), 6-4.

Fernandez møder i 1/8-finalen 16. seedede Angelique Kerber, der vandt 5-7, 6-2, 6-3 over Sloane Stehens ud af turneringen.
Mange danske tennisinteresserede husker formentlig, at Clara Tauson vandt over Fernadez, da hun i 2019 sikrede sig junior Grand Slam titlen ved Australian Open.

Junior Grand Slam: Clara Tauson Grand Slam vinder og no. 1 på rangliste

Sejr til Løchte over tidligere makker

Selvom denne artikel primært handler om store bedrifter leveret af 18-årige, som forventes at være med til at dominere fremover, er det – set med danske øjne – også værd at gøre opmærksom på, at den 20 år ældre danske double-specialist Frederik Løchte Nielsen igen oplevede følelsen af en Grand Slam sejr, da han sammen med Vasek Pospisil vandt i 1. runde 6-3, 7-6(3) over Marcos Giron (USA) og Andre Goransson (SWE).

Sidstnævnte var Løchtes seneste makker, som var med til at sikre den eneste danske sejr siden starten af april i Cagliari, da de sammen vandt 1. runde ved ATP 250 i Båstad.

ATP Nordea Open Båstad 2021
Foto: Privat – Frederik Løchte Nielsen og Andre Goransson efter sejr i Båstad

Løchte og Pospisil møder i 2. runde Horia Tecau (ROU) og Kevin Krawitz (GER), hvilket kan følges kl. 19 på Discovery+, som forsøger at få dansk kommentator på kampen – ligesom det efter lidt startbesvær lykkedes i den første kamp, hvor en anden dansk double-specialist, Maria Jespersen fra Fed Cup holdet guidede seerne igennem med gode indsigtsfulde kommentarer.

 

Forrige artikelUS Open 2021: Clara i audiens hos mesteren Barty
Næste artikelHolger Rune i følelsesladet Grand Slam debut
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.