Top juniorer er garanteret deltagelse i hovedturneringen ved 15K-turneringer. Ny ITF-rangliste anvendes ved Men's Futures og Women's 15K

I starten af april 2017 fortalte ITFs Præsident David Haggerty i et interview til Tennisavisen om perspektiverne med den nye turnerings-struktur, som træder i kraft i 2019.
Intentionerne var blandt andet at sikre, at flere får mulighed for at gøre tennis til en levevej, og strukturen skulle samtidig sikre, at de bedste juniorer får en nemmere overgang til en professionel tilværelse på WTA og ATP touren.

ITF Præsident Haggerty til Tennisavisen: Ny struktur skal sikre levevej for top 750

International Tennis Federation (ITF) har 8. november 2019 lanceret den nye struktur, som er beskrevet på dette link – https://www.itftennis.com/news/296053.aspx.

I forbindelse med lanceringen fremhæves, at den nye struktur skal hjælpe talentfulde juniorers overgang til senior tennis, samt at præmiepenge målrettes professionelle turneringer for at sikre, at flere kan gøre tennis til en levevej.

Desuden vil en mere lokal struktur for $15.000 (15K) turneringer med færre krav og dermed lavere omkostninger for både spillere og arrangører gøre det muligt for flere nationer at arrangere ITF-turneringer, hvorved flere spillere får mulighed for at deltage.

Thomas Kønigsfeldt
Foto: Sportsfotograf.com. – Thomas Kønigsfeldt

Den danske ITF-repræsentant, Thomas Kønigsfeldt fremhæver, at det er afgørende, at ITF giver spillere mulighed for at påbegynde deres rejse mod top 100 uanset nationalitet eller baggrund.
Med 15K-turneringerne i den nye struktur får spillerne mulighed for at tage de første skridt i retning af at blive kommende vindere gennem en mere målrettet og økonomisk overkommelig struktur.

5 pladser reserveret til top 100 juniorer i 15K-turneringer

Detaljerne i strukturen for henholdsvis de mandlige og kvindelige spillere er illustreret ved hjælp af et par video-clips, som gennemgås på dette link – https://www.itftennis.com/procircuit/itf-world-tennis-tour/english.aspx#questions.

Fælles for begge køn er, at turneringer i lavere kategorier end ATP og WTA afvikles med 2 runder i kvalifikationen med 24 deltagere og 5 runder i hovedturneringen med 32 deltagere.
En væsentlig ændring er desuden, at i kvalifikationen spilles 3. sæt som match-tiebreak.

Tilmelding foregår som hidtil via IPIN, og systemet finder selv ud af, hvordan spillere indplaceres på Acceptanclisten afhængig af optjente ATP- og ITF-point.

Point til ATP og WTA ranligsterne beregnes som hidtil på baggrund af de 16 bedste resultater, mens point til den nye ITF-rangliste baseres på de 14 bedste resultater.
Point forældes som hidtil efter 52 uger, hvilket også gælder point, som bliver konverteret fra turneringer i 2018.

I både $15.000 og $25.000 turneringer – der omtales som 15K og 25K – vil der i den nye struktur være mindst 17 direkte accepterede samt 4 wildcards og 6 fra kvalifikationen, der afvikles med 24 deltagere, hvoraf 19 er direkte accepteret og 5 er wildcards.
Det samme format anvendes også i de højere kategorier i Women’s Pro Circuit ($60.000, $80.000 og $100.000).

I 15K vil der desuden være reserveret indtil 5 pladser til top 100 juniorer, og i 25K reserveres 5 pladser til de højst rangerede tilmeldte på den nye ITF-rangliste.

I 15K og 15K+H (med “hospitality” i parantes) optjenes ITF-point hos både mænd og kvinder således:
Win        100 (150)
Fin           60 (90)
SF           30 (45)
QF          12 (18)
R16          4 (6)
Qualified   2 (3)
QFinale     1 (1)

Point optjent i 15K turneringer konverteres i overensstemmelse med  førnævnte skala.

Hos mændene indgår både 15K og 25K i Transition Tour

Hos mændene vil der fortsat blive kæmpet om ATP rangliste-point i turneringer på ATP og Challenger niveau, mens der for både 15K og 25K fremover i stedet optjenes ITF-point i den såkaldte Transition Tour, som forventes at få et andet navn.
Tilføjelse: Navnet bliver “ITF World Tennis Tour”

I kvalifikationen til ATP Challenger vil der også blive optjent ITF-point, og i de afsluttende runder af ITF 25K optjenes både ATP- og ITF-point.

ITF Transition Tour
ITF Transition Tour

Det er endnu ikke endelig fastsat, hvor mange ATP-point, der optjenes i Challengers, men der optjenes 30 ITF-point af de spillere, der vinder i kvalfinalen.
Tilføjelse: Der optjenes 12 ITF-point for at nå kvalfinalen.

I 25K og 25K+H (med “hospitality” i parantes) optjenes ITF-point således:
Win        150 (225)
Fin          90 (135)
SF          45 (67)
QF          16 (27)
R16         6 (9)
Qualified  3 (4)
QFinale    1 (1)
ATP-point i de afsluttende runder optjenes således:
Win  3 (5)
Fin   1 (3)
SF   0 (1)

Ved ATP Challengers vil der være 48 i hovedturneringen, hvoraf 37 er direkte accepterede prioriteret efter ATP- og ITF-rangering, og der er 5 wildcards og 2 fra kvalifikationen.
Bortset fra 150K+H vil der være reserveret 4 pladser i hovedturneringen til de højst rangerede på ITF-ranglisten og yderligere 3 pladser i kvalifikationen, hvor der desuden tildeles et enkelt wildcard, hvorved kvalifikationen gennemføres med 4 deltagere.

Løchte og Torpegaard på både ATP og ITF ranglisten

Frederik Løchte Nielsen og Mikael Torpegaard vil fra starten af 2019 formentlig være de eneste danske spillere på ATP-ranglisten, hvor hovedparten af deres point er optjent i ATP Challenger turneringer.

De vil dog begge desuden optræde på ITF-ranglisten, da point optjent i 15K og 25K turneringer vil blive konverteret til ITF-point, og det samme vil være tilfældet i de ATP Challengers, hvor de har vundet kvalfinalen.

Mikael Torpegaard
Foto: OSU Athletics – Mikael Torpegaard ved ATP Challenger Columbus 2018

Da det endnu ikke er fastlagt, hvordan ATP-point i Challengers udregnes, er det ikke muligt at beregne, hvor mange ATP-point de to danskere starter med.
Indregnes 30 point for at vinde en kvalfinale, og point optjent i 25K-turneringer konverteres, har Løchte udover sine ATP-point optjent 141 ITF-point, og Torpegaard vil efter et tilsvarende regnestykke have optjent 108 ITF-point.
Tilføjelse: Torpegaard og Løchte starter 2019 med hhv. 150 og 147 ITF-point.

Frederik Løchte Nielsen tabte 1. kamp i Davis Cup kampen mod Egypten
Foto: Sportsfotograf.com. – Frederik Løchte Nielsen ved Davis Cup mod Egypten 2018

Svært for juniorer at markere sig på ATP-ranglisten

Et nærstudie af den aktuelle ATP-rangliste viser, at meget få juniorer for alvor markerer sig på ATP-ranglisten, hvor den ældste årgang i 2019 vil være spillere født i 2001, hvor junior-ranglistens no. 1 Chun Hsin Tseng, der er no. 443 på ATP-ranglisten, er den eneste fra årgangen i top 750.

Fra årgang 2000, som slutter junior-tiden, er der ingen i top 100, og der er kun 2 spillere fra årgangen i top 200 – no. 109 Felix Auger-Aliassime (CAN) og no. 192 Rudolf Molleker (GER), hvilket understøtter de senere års tendens, at gennemsnitsalderen for spillere i top 100 har været større end tidligere.

Med den nye struktur slipper de bedste juniorer for at spille kvalifikation i 15K-turneringer, hvor der er reserveret 5 pladser til top 100 juniorer.
Spillere, der klarer sig godt på Transition touren, vil desuden få en lettere adgang til turneringer på næste niveau, idet der som omtalt reserveres pladser til de bedste tilmeldte fra ITF-ranglisten i både 25K og ATP Challengers.

Drengene fra årgang 2002 var i 2018 meget tilbageholdende med at forsøge sig på Pro Circuit touren (Futures), da niveau-forskellen i forhold til mændene på grund af fysikken er langt mere markant end hos pigerne, hvilket resultaterne også klart viser.

Derfor er det ikke planen, at 15-årige Holger Vitus Nødskov Rune, der formentlig vil være i den øverste halvdel af top 100 til nytår, når 2000 årgangen er væk, allerede i 2019 deltager i Pro Circuit, selvom det ikke udelukkes, at han prøver nogle enkelte i løbet af sæsonen.

Holger Vitus Nødskov Rune, Christian Lerby
Foto: Privat – Holger Vitus Nødskov Rune og Christian Lerby efter træning i Mexico

Holger er ikke den eneste spiller med dansk statsborgerskab, der kan gøre brug af en af de 5 reserverede top 100 pladser, idet dansk-hollandske Christian Lerby sandsynligvis vil være i top 100 til nytår.
Både Holger og Christian deltager i den kommende uge i en Grade 1 i Mexico, hvor de ugen efter også deltager i en Grade A turnering.

Kvinderne spiller om ITF-point i 15K og WTA-point i 25K

Som det fremgår herover spilles der hos mændene om ITF-point i både 15K og 25K, men hos kvinderne tæller 25K ligesom de øvrige Women’s Pro Circuit kategorier til WTA-ranglisten, hvorimod 15K turneringer fremover tæller til den nye ITF-rangliste under Transition Tour.

Derfor vil alle point, som i 2018 er optjent til WTA-ranglisten i 15K-turneringer, blive konverteret til ITF-point efter den førnævnte skala, og WTA-ranglisten vil derfor kun omfatte point, som i 2018 blev optjent i 25K og højere kategorier.

ITF Transition Tour

Det er endnu ikke fastlagt, hvor mange WTA-point, der optjenes i de forskellige runder og kategorier, og derfor er det ikke muligt at oplyse præcist, hvor mange WTA-point hver enkelt spiller vil have fra starten af året.

Når man studerer den aktuelle WTA-rangliste, vil udgangspunktet for de danske spillere formentlig være som beskrevet herunder.

Clara Tauson får brug for hjælp til wildcards ved 25K

15-årige Clara Tauson opnåede tidligere på året sin hidtil højeste rangering som no. 715 på WTA-ranglisten, hvilket blev opnået i 5 turneringer i 15K kategorien.
I september 2017 4 point efter en semifinale i Antalya, og derefter 7 point som finalist ved Djursholm Ladies i Stockholm, hvor hun ugen efter vandt Stockholm Ladies med 12 point.

I 2018 har Clara primært deltaget i junior-turneringer, og hun har derfor kun 2 gange deltaget i 15K turneringer, hvor hun med en 1/8-finale i Hammamet optjente optjente et enkelt, og en kvartfinale i Gøteborg gav 2 point, hvilket tilsammen indbragte 26 point, der som nævnt gav en placering som no. 715.

2018 ITF Junior MastersClara Tauson , Denmark
Paul Zimmer – Clara Tauson ved Junior Masters 2018

Når den nye struktur træder i kraft til januar, er point fra de 3 førstnævnte turneringer forældet, og derfor bliver de ikke konverteret til ITF-point.
De tilbageværende 3 point bliver konverteret til henholdsvis 12 og 4 ITF-point, hvorved Clara fra årets start har 16 ITF-point, men hun har ingen WTA-point, da kun point optjent i 25K turneringer og højere bibeholdes på WTA-ranglisten.

Derfor er Clara Tausons eneste mulighed for at optjene WTA-point i starten af 2019, hvis hun kan få wildcard til 25K turneringer eller højere, hvilket kræver velvilje fra arrangørerne og formentlig også gode forbindelser, og her kan Clara håbe på, at Wozniacki-teamet kan være med til at bane vejen for sådanne wildcards.

Til gengæld kan Clara som top 10 på junior-ranglisten uden problemer deltage i 15K-turneringer, hvor optjente point ikke tæller til WTA-ranglisten, men jo flere ITF-point hun derved får samlet, desto større er chancen for derefter at komme ind i 25K-turneringer, hvor der som nævnt vil være reserveret indtil 5 pladser for spillere med bedste ITF-rangering.

Sidst på året forventes den nærmere planlægning, som foretages i samråd med DTF, at være på plads for de første måneder af 2019, hvor det dog må forventes, at Clara deltager i juniorernes udgave af Australian Open, og at hun udtages til Danmarks Fed Cup hold, som spiller i Polen 6-10. februar.

Karen Barritza og Emilie Francati på begge ranglister

Både Karen Barritza og Emilie Francati har i 2018 optjent point i såvel 15K som 25K turneringer, og derfor vil de fra 2019 optræde både på WTA-ranglisten og den nye ITF-rangliste, hvor deres WTA-point fra 15K konverteres til ITF-point efter førnævnte skala.

Derved bliver Karens 7 point for en finaleplads i Karlskrona i maj måned og 1 point fra 1/8-finalen i Gøteborg ugen efter konverteret til henholdsvis 4 og 60 svarende til 64 point på ITF-ranglisten.

Karen Barritza
Foto: Nikos Zinas | tennisnews.gr – Karen Barritza ved Fed Cup i Athen 2018

Karen har på den aktuelle rangliste 27 WTA-point, hvoraf 3 er optjent i 2017 og dermed forældes inden nytår, og som nævnt konverteres nogle af hendes point til ITF-ranglisten, og derved beholder hun kun de point, som er optjent i 25K-turneringer i 2018, hvilket efter Tennisavisens udregninger er 16 point til WTA-ranglisten.

Emilie optjente i 2018 med en kvartfinale ved 15K turneringen i Gøteborg 2 point, som konverteres til 12 point på ITF-ranglisten.
Derudover optjente Emilie i 3 turneringer i 2018 i 25K-kategorien, og hun indleder derved 2019 med 8 point på WTA-ranglisten.

DM ude 2018
Foto: Tennisavisen – Emilie Francati vinder DM Ude 2018

Olga Helmi bliver Danmarks no. 1 på ITF-ranglisten

En af de flittigste danske deltagere på Women’s Pro touren i 2018 har været Olga Helmi, som har brugt sit sidste år som junior til at forsøge at etablere sig på WTA-ranglisten.
Derfor har hun udover 2 junior Grade 4 turneringer i Bromma og i København, hvor hun i begge tilfælde nåede kvartfinalen, deltaget i flere 15K-turneringer, og i 8 af disse turneringer har hun sat point ind på WTA-ranglisten, hvor hun i 2018 har optjent 14 point.

Olga Helmi
Foto: Olga Helmi Facebook – Olga Helmi ofte på farten, her på vej til Belgien fra Helsinki 2016

Når disse WTA-point konverteres efter den nye struktur, vil Olga på ITF-ranglisten have 93 point, hvoraf de 60 stammer fra finalepladsen i Don Benito i juli måned, og derved vil Olga være den højst rangerede danske spiller på ITF-ranglisten, men i modsætning til Karen og Emilie har hun ingen WTA-point.

Formentlig har Olga brug for endnu flere point for at få mulighed for at komme ind i 25K-turneringer på en af de 5 pladser, som er reserveret til de højst rangerede tilmeldte fra ITF-ranglisten.

Sofia Nami Samavati starter med 20 ITF-point

For 18-årige Sofia Nami Samavati slutter junior-tiden med årets udgang, og derfor har hun ligesom Olga forsøgt at få fodfæste på Women’s Pro touren, hvor hun har optjent WTA-point i 4 turneringer, som alle er i 15K-kategorien.
Da en af turneringerne var i slutningen af 2017, er det kun de optjente point i 2018, der konverteres til ITF-point, og Sofia vil fra nytår have 20 ITF-point, hvoraf 12 er fra en kvartfinale i Badenweiler, og 4 point for 1/8-finaler i Manacor og Stockholm.

Sofia Nami samavati
Foto: Sportsfotograf.com. – Sofia Nami Samavati, august 2018

Skematisk forventes de kvindelige danske spillere at starte 2019 således

Spiller WTA-point ITF-point
Caroline Wozniacki 5586
Karen Barritza 16 64
Emilie Francati 8 12
Olga Helmi 93
Sofia Nami Samavati 20
Clara Tauson 12

Bemærk at de anførte WTA-point er med forbehold, da det som nævnt endnu ikke er besluttet, hvorledes WTA-point tildeles fremover.

Forrige artikelATP Challenger Knoxville: Løchte coach for Mikael Ymer og deltager i double med Matsui
Næste artikelTennis i fortryllende Ribe
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.