Med sine bare 20 år er han absolut en af de mest lovende spillere på verdensranglisten i øjeblikket. Tjekkiske Jiri Vesely er stormet frem.

Det er ingen hemmelighed at den unge tjekke af mange anses som et af de største talenter på touren. Som en af de yngste i top 100 er der masser af potentiale, og det er bestemt heller ikke gået ubemærket hen.

Morgendagens stjerne

2013 blev lidt af et gennembrudsår for Vesely, der startede året ud som nummer 263 i verden. Noget han hurtigt skulle få lavet om på, takket være en ekstremt stabil sæson. På gruset var han ustoppelig, og i sin første Challenger på grus i 2013 gik han hele vejen og tog titlen i Mersin.

Det blev startskuddet til en sublim grussæson, hvor han fra januar til december kravlede fra nummer 263 til nummer 85 i verden. På sin vej hentede han to yderligere Challenger-titler samt to finaler. Alt i alt var det stærkt medvirkende til, at han af ATP blev kåret som årets ”Star of Tomorrow”.

Og det har hele tiden været meningen at det var den vej det skulle gå. I begyndelsen var det far, Jiri Vesely Sr., der stod for træningen, og han er stadig tilknyttet sønnike.

[quote_box_center]”Det har betydet meget for mig at have min far med. Jeg tror det gælder mange af de spillere der spiller i dag, at der har været familie involveret på et tidspunkt. For mig har det betydet meget i forhold til hvor jeg står nu i min karriere”, fortæller hovedpersonen selv i et interview med engelske Daily Mail.[/quote_box_center]

Verdens bedste junior

Vesely er kommet ind i den voksnes rækker med et svært prædikat, hvis du spørger mange andre indenfor tennisverdenen. Han var nemlig nummer 1 i verden blandt juniorer, og selvom det er en stor præstation i sig selv, så er det ikke nødvendigvis noget der gør det lettere at træde ind på ATP-touren – tværtimod.

[quote_box_center]”Jeg vidste godt, at der er mange andre der har været verdens bedste junior, der har haft svært ved at slå igennem som senior. Jeg tror bare jeg har prøvet at fokusere på ét skridt ad gangen, selvom det lyder lidt som en kliché”, uddyber Vesely i samme interview med Daily Mail.[/quote_box_center]

Og overgangen fra junior til senior er gået mere end fornuftigt for den unge tjekke. Måske takket være en realistisk tilgang til eget niveau. Vesely brugte nemlig hele 2012 på at spille Future-turneringer, og har ifølge eget udsagn også været en anelse heldig i forhold til hvornår han tog skridtet til Challenger-turneringer.

[quote_box_center]”Jeg har nok også været en anelse heldig i og med at vi har en del Challenger-turneringer på grus i Tjekkiet. Det har selvfølgelig gjort det lettere for mig at hente tidlig erfaring uden at det kostede mig noget”, forklarer han.[/quote_box_center]

Med de tunge drenge

Fra 2014 skulle der pludselig helt nye boller på suppen for Vesely. Fra en tilværelse som Future og Challenger-spiller, var han pludselig rykket et skridt op, og skulle vænne sig til at være fast inventar på ATP-touren. Og selvom det også er blevet til Challenger-turneringer i løbet af det første halve år af sæsonen, så er det en helt anderledes oplevelse.

[quote_box_center]”Jeg skulle lige vænne mig til pludselig at være en af dem man regner med. Det er en fantastisk følelse, og det giver mig bare endnu mere motivation til at fortsætte mit hårde arbejde”, fortæller Vesely, der leverede en af sine hidtil bedste resultater i karrieren, da han nåede 3. runde i Indian Wells, hvor han pressede Andy Murray ud i tre sæt.[/quote_box_center]

En kamp han selv beskriver som sin bedste kamp til dato, også selvom det blev til nederlag.  I slutningen af maj var han igen på pletten, denne gang på grus i Düsseldorf, hvor han nåede sin første ATP-semifinale ved at besejre Igor Sijsling, Jürgen Melzer og Nikolay Davydenko, inden Ivo Karlovic satte en stopper for den fremstormende tjekke. Og de flotte resultater har givet blod på tanden og skruet op for målsætningerne.

[quote_box_center]”Det giver selvfølgelig masser af selvtillid, men jeg prøver også at bevare roen. Jeg vil selvfølgelig gerne vinde en titel, men jeg er kun 20 år, og der er masser af tid for mig, så det skal nok komme”, siger han, og understreger, at han mener, at hårdt arbejde er vejen frem.[/quote_box_center]

Han har fået bygget et stærkt team op bestående af sin far samt Jaroslav Machovsky og Jozef Ivanko, der alle tre er en enorm støtte for Vesely.

Jiri Vesely pr. 6. april 2014, hvor han spiller Davis Cup for Tjekkiet mod Japan i Tokyo.
Jiri Vesely pr. 6. april 2014, hvor han spiller Davis Cup for Tjekkiet mod Japan i Tokyo.
Forrige artikelFrederik Løchte Nielsens blog: Ude af Newport og spiller ingen danske futures
Næste artikelBenjamin er flyvende i Tyskland
John Kristensen
John Kristensen er medstifter af Tennisavisen.dk. John har spillet tennis i 40 år og har mange års ledererfaring fra tennismiljøet bl.a. som formand for KB Tennis i 10 år.