Mange år efter den sidste optræden i Fed Cup for Danmark har både Anne-Mette Sørensen og Tine Scheuer-Larsen modtaget Fed Cup Commitment Award

På førstedagen 15. september 2017 under afviklingen af Davis Cup opgøret i Ceres Park & Arena i Aarhus mod Sydafrika fik Thomas Kromann som omtalt i Tennisavisen overrakt Davis Cup Commitment Award, fordi han i april måned rundede 20 kampe for Danmark på Davis Cup holdet, og dermed blev han den 9. spiller, som har modtaget denne pris, som tidligere er tildelt Frederik Løchte Niesen, Kenneth Carlsen, Frederik Fetterlein, Michael Mortensen, Torben Ulrich, Kurt Nielsen, Jørgen Ulrich og Ejner Ulrich.

Indtil for nylig fandtes ikke en tilsvarende pris for deltagere i Fed Cup, men i forbindelse med Fed Cup finalen i 2016 blev Fed Cup Commitment Award stiftet, og det blev oplyst, at 135 spillere opfyldte kriterierne, som forudsætter deltagelse i World Group i mindst 20 kampe eller i alt 40 kampe for sit lands Fed Cup hold.

Anne Kremer er den spiller, der har spillet flest kampe – 74 kampe for Luxembourg, og Arantxa Sanchez Vicario topper med 58 kampe listen af spillere, som har spillet flest opgør i World Group.
Desuden omfatter listen så prominente navne som Margaret Court, Steffi Graf, Martina Navratilova, Billie Jean King og Chris Evert.

2 spillere fra Danmark opfylder ligeledes kriterierne, idet Anne-Mette Sørensen i perioden 1972-1982 deltog i 21 opgør for Danmark, som i hele denne periode befandt sig i World Group, hvor Anne Mette vandt 11 sejre og tabte 20 kampe, heraf henholdsvis 7 og 14 i single samt 4 og 6 i double.

Anne-Mette spillede stadig på Fed Cup holdet, da Tine Scheuer-Larsen som 15-årig fik debut i 1981 mod USSR.
Tine spillede i perioden 1981-1996 35 Fed Cup opgør for Danmark, heraf 27 i World Group, hvor Danmark befandt sig indtil 1994,  samt 8 opgør i Group II i 1995 og 1996.
Tine vandt i alt 33 kampe og tabte 25, hvoraf henholdsvis 16 og 13 var i single, og dermed 17 og 12 i double.

Tine er desuden den spiller, som har vundet flest kampe i alt for Danmark, og hun har også vundet flest doubler, og sammen med Karen Ptaszek udgør hun det mest vindende double-par med 5 sejre.

Eva Dyrberg har vundet en enkelt single mere end Tine, og hun er derved den mest vindende i single med 18 sejre mod 10 nederlag.
Desuden har Eva deltaget i flest gange, idet hun har spillet 39 opgør for Danmark, men da hun ikke har spillet 20 opgør i World Group, mangler hun således blot en enkelt kamp mere for at opnå denne Award, og dermed deler hun “skæbne” med Michael Tauson, som mangler et enkelt opgør for at kunne modtage Davis Cup prisen.

Både Anne-Mette og Tine fik overrakt Fed Cup Commitment Award om lørdagen i forbindelse med ovennævnte Davis Cup opgør mod Sydafrika.
Priserne blev overrakt af DTFs Formand Henrik Thorsøe Pedersen og Næstformand Thomas Kønigsfeldt samt ITF Referee Maria Cristina Barbarano fra Italien.

Tine var både glad og stolt over prisen, og hun var især glad for at få den overrakt sammen med Anne-Mette, som var hendes room-mate, da Tine debutterede i 1981 i Tokyo, og sidenhen har Anne-Mette både været en meget god ven og utrolig støtte gennem hele Tines karriere.

Tine fremhæver 3-0 sejren i World Group over Great Britain i Prag i 1986 som et af højdepunkterne.
Ved den lejlighed vandt Tine 6-3, 6-1 over Jo Durie, som 3 år forinden var i semifinalen i både French Open og US Open, og hun havde samme år sin højeste rangering som no. 5.

Efter sin aktive karriere på Fed Cup holdet var Tine Fed Cup træner indtil 2000.

Tilføjelse:
Efter udgivelsen af denne artikel har Anne-Mette Sørensen overfor Tennisavisen givet udtryk for, at hun er både stolt og beæret over at modtage en så fornem anerkendelse, og hun tænker tilbage på, hvor heldig og privilegeret hun har været, ved at se Verden med sin tennis og samtidig være en del af et hold, hvilket hun er meget stolt af.

Som relativ lille nation ser Anne-Mette det som en stor hjælp på skift at have haft holdkaptajner som Jørgen Ulrich og Kurt Nielsen, og hun fremhæver, at Danmark i 1976 var vi i kvartfinalen efter sejre ovre Spanien og Uruguay men tabte til Holland.

Da Anne-Mette stoppede som aktiv i 1982, blev hun kaptajn frem til 1991 i en periode, hvor Tine fuldstændigt dominerede dansk tennis, og hun slutter med denne anerkendende kommentar om Tines rolle i dansk tennis:
Med hjertet på det rette sted fandt hun lyst og tid til Fed Cup holdet ved siden af hendes individuelle turneringer. Højdepunktet i hendes karriere må være en plads som nr. 34 på verdensranglisten“.

Forrige artikelDagens kampe fredag 22. september: Caroline, Clara og Emilie i kvartfinaler
Næste artikelITF Antalya: Clara Tauson fortsætter med at imponere i Pro Circuit debut med semifinale
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.