Er du kørt sur i træningen? Føler du ikke, at du bliver bedre? Går du mentalt ned efter ti minutter? Så læs her, hvordan du kan få glæden tilbage og finde det rette at fokusere på.

Den mentale del af tennis er svær at forstå. Men der er måder hvorpå du både kan se aspekter af psyken, der kræver forbedring, og se resultaterne af disse forbedringer i træning og kamp. Og det kræver en reevaluering af resultatorientering og den måde, du træner på. Og du behøver ikke nødvendigvis at gå til sportspsykolog. Det handler om tre ting: Forstå, Accepter og Tag Ansvar.

Forstå

Sportspsykologi er et relativ nyt fænomen. Det blev for alvor anerkendt efter udgivelsen af Tim Gallweys bog, “The Inner Game of Tennis” i 1974, hvor Gallwey i meget simple vendinger opdeler spillet i det ydre og det indre. Det ydre spil foregår på banen, hvor der kæmpes for at overvinde eksterne forhindringer og nå et eksternt mål. Det indre udkæmpes indeni spilleren mod indre forhindringer, såsom frygt, tvivl, koncentrationssvigt, tanker og følelser, der begrænser spilleren i at præstere og opnå sit ydre mål. Læs den. Det kan hjælpe dig til at forstå dig selv.

På trods af denne forholdsvis letforståelige opdeling, synes det indre spil meget uhåndterbart. Højst sandsynligt fordi det umiddelbart ikke er målbart. Vi kan se at vi bliver teknisk og fysisk bedre ved træning, men vi kan måske ikke se det, når vi spiller kamp. Vores følelser og tanker forsvinder jo ikke. Vi er stadig den samme person. Så hvordan kan vi se resultatet af vores indre kamp?

Accepter

Jo, vi kan starte med at holde op med at søge efter resultater, for der vil de fleste opleve at banke hovedet mod en mur. Lad dem i stedet komme af sig selv. Du kan ikke direkte skabe en forhånd, benarbejde, taktisk forståelse, en turneringssejr. Men du kan indirekte øge chancerne, for at det sker, ved at skabe gode vaner, træne koncentreret og acceptere, at intet sker på en dag.

Nogle dage er kroppen 100% klar til tennis eller fysisk træning og andre dage, er den ikke. Accepter det.

Under morgentræning oplever man sjældent kroppen som 100%, fordi musklerne ikke er vågne og eksplosive. Det ved de fleste spillere, så ofte ser man rolige spillere, der blot gør deres bedste og accepterer, at de ikke kommer til at toppræstere. Som træner, får jeg ofte at vide fra spillere, at de helst vil spille kamp om morgenen. Begrundelsen er, at man slipper for at gå og tænke på kampen hele dagen. Det er lettere at acceptere en værre præstation, når der er ydre omstændigheder, der påvirker den.

Du gør dog klogt i at acceptere kroppens tilstand uanset hvad klokken er, for nogle gange er det ikke klart, hvad, der har gjort kroppen tungere eller langsommere. Den er det bare. Accepter det.

Når du har accepteret dette, så giv 110% af dig selv til enhver træning. 110 fordi der altid er 10% ekstra i kroppen, når du føler, at du er færdig. Hjernen giver næsten altid op først.

Andre dage er kroppen klar, men hovedet er blevet efterladt hjemme i skabet med tøjet, der skal på til daten om aftenen, eller i skoletasken med lektierne, eller på spisebordet med familieproblemerne osv. Derfor er det svært at koncentrere sig og det ses på spillet. Accepter det og gør dit bedste.

Tag Ansvar

Der kan dog gøres noget ved den manglende koncentration. Nøglen ligger i forberedelsen. Så snart man træder ind på banen, så er det altså kun tennis, det handler om. Alt andet er uvæsentligt. Tag ansvar for din egen læring!

Tre gode ting at arbejde videre på mht. til dette:

  1. Koncentrer dig om din opvarmning for at glemme daten senere, lektierne, familieproblemerne etc. Vær grundig men vigtigst af alt, fokuser på din krop imens du varmer op. Bemærk pulsen, der stiger. Bemærk hvordan kroppen føles – er der visse muskler, der kræver ekstra opmærksomhed? Fokuser på hvad, du gerne vil have ud af træningen. Sæt to mål. F.eks. at arbejde på et bredere og dybere split step og longline forhånd. Eller hver gang en negativ tanke kommer forbi, sige tak og erstatte den med en konstruktiv tanke, og arbejde på at få nogle rutiner før serv og retur, eller efter endt point.
  2. Vær til stede i indslåningen. Fyr alle spørgsmål og snak med venner og veninder af inden du begynder at slå til bolden. Så kan du nemlig bedre koncentrere dig om spillet.
  3. Vær til stede under selve træningen. Det ses ofte til træning, at spillere stiller spørgsmål, som ikke har direkte relation til tennis eller som fjerner fokus fra nuet. Det kan f.eks. være: ”Hvor lang tid er der tilbage?”, ”Kan vi ikke spille point?”, ”Hvordan kommer du hjem?” (rettet imod anden spiller), ”Hvad skal vi lave til fys i dag?”. Disse spørgsmål hæmmer spillet, fordi de bevidner om, at fokus er rettet på ydre omstændigheder og ikke på at slå til bolden.

Disse tre ting vil hjælpe dig til at formindske tiden, det tager at finde fokus, forøge perioden, hvor du er fokuseret, og formindske tiden det tager at genskabe fokus.

Forstå, accepter og tag ansvar er en god huskeregel, når du kører i ring med din tennis. Altså, forstå hvorfor du kører i ring, accepter at det er sådan (lad være med at slå dig selv oveni hovedet over det) og tag ansvar ved at gøre noget ved det.

Forrige artikelTE Junior: Brostrøm Poulsen er på kurs mod kvartfinalen
Næste artikelDansk Tennis: Henrik Klitvad takker stolt af som DTF-formand
Philip Ørnø er 28 år og har været professionel tennisspiller siden 2010. Han har vundet DM i 2011 og 2015, og opnået en rangering som nr. 1060 på ATP-listen. Derudover har Philip erfaring som træner fra diverse klubber. Philip har en BA i engelsk og en kandidatgrad i amerikansk litteratur.