Det spørgsmål var der delte meninger om, da Dansk Tennis Forbund i maj afholdt generalforsamling. Hos Dansk Padel Forbund er der ingen tvivl, padel skal udvikle sig i et selvstændigt forbund.

En kombination af squash og tennis. En eksplosiv kombination. I al fald, hvis man ser på antallet af opførte baner og spillere de seneste par år. Padel er på rekordtid gået fra at være en stort set ikke eksisterende sport i Danmark til at være på alles læber. Baner skyder op overalt i landet og tilsyneladende er mætningspunktet på ingen måde nået. I den kommende tid vil manden der skabte sig en formue med energidrikken Cult, Brian Sørensen, bygge store padel-centre i flere af de større byer i landet.

Den enorme vækst i en sport, der for få år siden ikke eksisterede i Danmark har naturligt også skabt et behov for organisering. Nok er mange centre private og timebetaling benyttes ofte, men der er også foreningsbaner og ikke mindst spirende landshold og holdturneringer.
Denne organisering foregår aktuelt to forskellige steder. Dansk Tennis Forbund har sammen med DGI organiseret padel som en del af forbundet under navnet ”Padel i Danmark”. Derudover er Dansk Padel Forbund også aktiv i organisering af nationale mesterskaber, holdturneringer og flere andre initiativer.
Dansk Tennis Forbund og Dansk Padel Forbund har haft samarbejde på tværs, blandt andet en associeringsaftale, hvor DTF havde to poster i Dansk Padel Forbunds bestyrelse. Et samarbejde der ikke længere eksisterer af forskellige årsager.
Hvorfor skal Dansk Tennis Forbund have padel som en del af opgaveporteføljen, når der nu findes et specialiseret padel forbund? Det spurgte Tennisavisen den ansvarlige for padel i Dansk Tennis Forbunds bestyrelse, Joakim Thörring om.

-DTF’s bestyrelse ser – på lige fod med de fleste europæiske tennisforbund – heriblandt de helt store og traditionsrige tennis nationer som – England, Frankrig, Holland og Italien – padel, eller padel-tennis som det ofte bliver kaldt – som en sport, som er særdeles nært beslægtet med tennis. Vi har i DTF været med på hele padelrejsen, og spillet en central rolle i udviklingen af sporten i Danmark- fra den egentlige start for 5 år siden, til i dag hvor vi indgår i et spændende og velfungerende samarbejde med DGI under “Padel i Danmark”. PiD spiller en helt central og vigtig rolle for at forankre padelsporten i DIF’s og DGI’s foreningsdanmark. En forankring i den danske foreningsmodel, giver efter vores mening sporten de bedst tænkelige betingelser for at udvikle sig bredt, solidt og langtidsholdbart – på tværs af alder, geografi og sociale lag.

Er det ikke bare fordi padel er i vækst og I gerne vil have del i den vækst I kaster jer over padel?

– Synspunktet at DTF ligefrem forsøger at udnytte eller stjæle en sport i stor vækst, er overraskende nok – og desværre – et særdeles skingert og hyppigt emne på de sociale medier. Som nævnt i redegørelsen for hvorfor padel skal være en del af DTF, stikker interessen og ambitionerne for padel langt dybere end at være et projekt som man bare pludselig “kaster sig over”, lyder det fra Joakim Thörring.

Dansk Padel Forbund forundret

Forklaringen fra Dansk Tennis Forbund er man uforstående overfor i Dansk Padel Forbund. Her har man arrangeret DM i padel i 2018, 2019 og 2020. Derfor undrede man sig over, at Dansk Tennis Forbund pludselig også arrangerede et DM i 2021. For det giver vel ikke mening at have to danske mesterskaber i samme sport.
– Padelspillere forstår ikke, hvorfor Dansk Tennis Forbund vil have magten i padelsporten, ud over, at det må have noget med penge at gøre. Dansk Tennis Forbunds ønske om at tage magten over padelsporten har stort set ingen opbakning blandt padelspillere, og selv langt ind i Dansk Tennis Forbunds egne rækker er der, efter min vurdering, stor undren ved DTFs bestyrelses såkaldte kærlighed til padelsporten. Der er ikke nævnt padel med ét ord i DTFs vedtægter. I bedste fald betragter DTF padelsporten som en af-art af tennis, forklarer Ole Egholm, formand i Dansk Padel Forbund.
Ole Egholm roser Dansk Tennis Forbund for arbejdet med at hjælpe tennisklubber, der ønsker at etablere padelbaner. Selvom disse klubber stadig udgør en del af medlemmerne i Dansk Padel Forbund, så er der over den seneste tid blevet en overvægt af rendyrkede padelklubber. Men han undrer sig over, hvorfor Dansk Tennis Forbund hænger ved i tanken om at organisere sporten, når under 20 procent af landets padelbaner er placeret i forbindelse med et tennisanlæg.
Målt på padelbaner er Danmark nu verdens 12.-største nation. Hvis man måler på padelbaner per indbygger, ligger Danmark nu globalt på en femteplads, kun med lande som Spanien, Andorra, Argentina og Sverige foran os.

Danmark havde 3.306 spillende medlemmer i Dansk Padel Forbunds 24 medlemsklubber i 2020, nok til at Dansk Padel Forbund ville have været det 48.-største medlem af DIF. Padelforbundet har imponerende vækstkurver for 2021 også, hvor forbundet forventer at stort set alle tal for sporten igen fordobles. Forbundet har søgt om optagelse i DIF tilbage i april 2020. Det fortæller tal som Dansk Padel Forbund har stillet til rådighed.

En løsning på midten

Ole Egholm spejder mod kampen om at tage patent på en anden populær sportsgren, Stand Up Paddle, når han skal se en løsning på konflikten mellem de to forbund. Her er skabt en anderledes løsning, der indtil videre fungerer.
– Mens man i det private erhvervsliv kan komme i fængsel for karteldannelse, så er dansk idrætspolitik sådan udformet, at alle forbund skal have monopol. Monopol er ikke altid sundt, det er konkurrence til gengæld ofte. Og pudsigt nok ser vi, at de procentuelt to mest voksende sportsgrene i 2020 (Padel og Stand Up Paddle) er de to, hvor flere sportsforbund konkurrerer om at gøre noget for sporten. Vi har i de seneste forhandlinger med DIF og DTF foreslået, at vi anerkendes, samtidig med at vi også anerkender, at tennisklubber med padelbaner og padelspillere, også kan få akkrediteret deres padelspillere hos DTF. I tilfælde af, at en kombineret tennis- og padel-klub er medlem i både DTF og DPF, kan klubben så selv vælge hvor de synes padelsporten er bedst repræsenteret. Sådan fungerer det med SUP (som 3 forbund gør krav på), og det er måske ikke så dumt for sporten endda. Det var ikke et forslag som umiddelbart fik opbakning fra DTF, lyder det fra Ole Egholm.


Anderledes opfattelse fra Dansk Tennis Forbund

At det skulle være Dansk Tennis Forbund, der er årsagen til et manglende samarbejde mellem de to forbund har Joakim Thörring svært ved at se. Han mener det er lige omvendt. Et samarbejde har for Dansk Tennis Forbund har altid været prioriteret ekstremt højt.

– Det korte svar er, at DTF ønsker at samarbejde med Dansk Padel Forbund (DPF) – DPF ønsker dog ikke at samarbejde med DTF og DGI. DTF og DPF har med Danmarks Idrætsforbund som mægler/facilitator netop afsluttet et særdeles langstrakt (6 måneder) og grundigt (14 møder) mæglingsforløb med det formål at afprøve mulighederne for et samarbejde. Konklusionen blev desværre at DPF valgte at trække sig fra mæglingsforløbet, idet de ikke kunne se formålet med et samarbejde. DTF har igennem hele mæglingsforløbet kommunikeret et betingelsesløst ønske om at indgå et samarbejde med DPF – på alle områder. Resultatet af det kuldsejlede mæglingsforsøg er derfor, at der fortsat vil være to danske forbunds-aktører som arbejder med padel. I DTF er vi på den ene side ærgerlige over at et seriøst og tidskrævende mæglingsforløb aldrig fik fodfæste hos DPF, men på den anden side yderst tilfredse med den afklaring som situationen har skabt i forhold til, hvordan vi sammen med DIF og DGI kan understøtte og udvikle sporten i de kommende år, forklarer Joakim Thörring.
Der blev på Dansk Tennis Forbunds generalforsamling givet opbakning til den linje, der føres i padel via et samarbejde om ”Padel i Danmark” med DGI. Derfor ser Joakim Thörring og den øvrige bestyrelse frem til fortsat at hjælpe klubber med at udvikle padel-aktiviteter til glæde og gavn for hele klubben.

– Interessen for padel blandt vores medlemsklubber er stor – og stigende. Interessen blandt klubberne er både drevet af en sprudlende sportslig interesse fra de enkelte medlemmer, og ønsket fra klubbernes bestyrelser om at skabe klubudvikling via en sportsgren der i sin natur går særdeles godt hånd i hånd med tennis. DTF’s bestyrelse finder det derfor naturligt at fortsætte samarbejdet med DGI, og videreudvikle, de succesfulde PiD aktiviteter som spænder fra intro- og inspirationsforløb, over træneruddannelser til diverse turneringudbud – herunder danske mesterskaber, slutter Joakim Thörring.
Det tyder altså på, at de to forbund ikke længere er på kollisionskurs. De kører nærmere på hver deres motorvej med fuld fart frem. Sporten padel vækster voldsomt i disse år, så der er tydeligvis plads til begge spillere på markedet. Hvem ved, måske det ligefrem er med til at drive sporten endnu mere fremad, når to forbund er i direkte konkurrence om at skabe tilbud, der kan få nye klubber til at komme ind i folden hos netop det ene forbund i stedet for det andet. En ting er sikkert, det sidste ord i debatten om, hvem der har retten til at organisere padel er næppe sagt.

Forrige artikelTV 2 svarer på kritik af dækning af tennis på TV og Play
Næste artikelW25 Portugal: Flere sejre til Olga Helmi på højere ITF-niveau
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.