De vilde scener med en frustreret Serena Williams under årets US Open-finale har igangsat en stor debat om muligheden for at rådgive på banen under WTA-turneringer. En debat der mildest talt deler tennisfolket.

Hun anvender aldrig muligheden ved WTA-turneringerne. Muligheden for at få sin franske træner Patrick Mouratoglou på banen med gode råd. Måske netop derfor var frustrationen enorm, da Serena Williams under US Open-finalen mod Naomi Osaka blev idømt en advarsel for ulovlig rådgivning fra træneren. Den situation har efterfølgende skabt debat om, hvorfor det skal tillades trænere at komme på banen under WTA-turneringer, når det i Grand Slams er ulovligt. En debat der fik flere interessante synspunkter under sæsonfinalen i Singapore, hvor en række prominente navne trådte frem med deres holdninger.
”Jeg finder rådgivningen problematisk. Fordi den giver en fordel til dem der har råd til en træner. Samtidig giver den sådan lidt et indtryk af, at kvinder har brug for rådgivning, det har mænd ikke. Hvis man skulle have reglen, så skulle det være ens for begge køn og i alle turneringer,” lød det fra amerikaneren Lindsay Davenport.

Træner for Serena Williams, Patrik Mouratoglou, skrev efter US Open et åbent brev, hvor han støttede muligheden for at få rådgivning på banen under kampe. Han mener træning og rådgivning er en del af enhver sport, at forbyde det vil gøre det til noget skamfuldt. På alle måder forkert, skrev franskmanden på de sociale medier.
”For mig som tidligere spiller er jeg modstander. En udøver på sportens højeste niveau skal være selvstændig, i stand til at tænke selv. Min far plejede altid inden jeg gik på banen at sige to ting, bevæg fødderne og tænk,” fortalte Monica Seles på det pressemøde, hvor en stribe tidligere topspillere på WTA-touren medvirkede.
Debatten foregår især i WTA-kredsen, da ATP og de mandlige tennisspillere på intet tidspunkt har gjort antræk til at tillade rådgivning under kampe. Sascha Bajin, træner for Naomi Osaka og tidligere en del af teamet hos Caroline Wozniack,i udtalte sig også om emnet, da han gav en pressekonference under sæsonfinalen i Singapore.
”Når jeg tænker tilbage på, hvorfor jeg startede i sport, så var det fordi mine forældre ville lære mig noget. Jeg lærte at overkomme problemer selv. Jeg ser det som noget smukt i sport, at du er meget dig selv og kun du er i stand til at løse problemer,” forklarer Sascha Bajin.

Når 2019-sæsonen starter på WTA-touren først i januar vil rådgivning på banen, præcis som det har været siden 2008, være tilladt. Men et par uger inde i sæsonen, ved Australian Open, vil spillerne, som Serena Williams blev det i New York, blive straffet, hvis de modtager coaching. Reglen gælder nemlig ikke ved de fire Grand Slamturneringer.