Dansk-amerikanske Julia Boserup forsøger efter overvundne skader at få karrieren tilbage på rette spor, hvor målet for 2015 er top 100

En af Tennisavisens ambitioner er at dække alle danske spilleres deltagelse i internationale turneringer. Da WTA-ranglistens nuværende no. 212 Julia Boserup (USA) både er amerikansk og dansk statsborger, holder vi også et vågent øje med hende, ikke mindst fordi Julia har nær tilknytning til Danmark, hvor begge forældre stammer fra.

Efter en træning i KB i forbindelse med et besøg hos familien i Danmark forleden benyttede Tennisavisen  lejligheden til at tale med både Julia og hendes mor Anne-Marie.

Julias far Viggo Boserup flyttede som ganske ung med sine forældre til USA, og for ca. 30 år siden mødte han Julias mor Anne-Marie, som derefter flyttede til Californien, hvor både Julia og hendes storesøster Mia er født.

Efter at have boet en årrække i Los Angeles flyttede familien for 6 år siden til Newport Beach, hvor både Julia og forældrene stadig bor.

Resten af Boserup-familien bor i Danmark, hvilket også gælder storesøster Mia Boserup Kramarz, som senere flyttede til Danmark. Når Julia og forældrene er på besøg i Danmark, bor de som regel hos Mia.

Julia spiller tennis i KB under ophold i Danmark

Julia har mange danske venner, også blandt tennis-spillere, og når hun mindst en gang om året er i Danmark spiller hun jævnligt tennis i KB, hvor hun har været medlem i flere år.

KB benyttede sig straks af situationen, da Julia forleden var i Danmark, og satte hende på holdet i Elitedivisionen, da KB forleden vandt 6-0 over Birkerød, hvor Julia vandt 6-3, 7-5 i 1. singlen mod Karen Barbat, og 6-2, 6-0 i double sammen med Mai Grage mod Karen Barbat og Olga Helmi.

Julia har jævnligt trænet sammen med danske spillere, bl.a. Malou Ejdesgaard, som er en af hendes gode veninder. Som yngre har hun også trænet sammen med Caroline Wozniacki, som hun også har hilst på siden, når de har været med i samme turnering.

Julia bekræfter, at Caroline stadig er den samme venlige og imødekommende person som tidligere, selvom hun har fået stjernestatus og konstant er i mediernes spotlys.

Tennisspilleren Julia Boserup
Karrieren genoptaget efter alvorlige skader

Julias talent for tennis blev tidligt klart, og hun var i perioden som 13-18 årig tilknyttet USTAs talentcenter i Florida. Hun har også senere deltaget i trænings-samlinger, og hun har et par gange været trænings-partner for USA’s FED Cup hold.

Julia fortæller, at der er et godt sammenhold blandt de spillere, som hun har trænet sammen med, og hun har især glædet sig på vegne af Madison Brengle, som efter at hun vandt $50.000 i Las Vegas i september 2014, hvor hun var no. 112, fik noget at et gennembrud og nu er no. 36 på WTA-ranglisten.

Blandt de øvrige spillere kan nævnes Alison Riske og Sloane Stephens, hvis talent er uomtvisteligt.

Julias bedste resultat som junior var, da hun i 2008 vandt U18 single ved Orange Bowl, som er det største efter Grand Slam turneringerne. Caroline Wozniacki vandt i øvrigt samme turnering i 2005 som 15-årig.

Som senior nåede Julia sin foreløbig bedste placering som no. 174 i april 2012, hvilket var kort tid efter, at hun vandt sin 2. ITF-titel ved $25.000 Rancho Santaf Fe i Californien.

Den første titel vandt hun i september 2011 ved $25.000 Redding i Californien, og måneden efter var hun i finalen ved $50.000 Saguenay i Canada, hvor hun tabte 6-7(7), 3-6 til Timea Babos (HUN).

Tidligere samme år (2011) var hun i finalen ved $50.000 Waterloo i Canada.

Disse resultater indikerede, at Julia resultatmæssigt var inde i en god udvikling, men karrieren blev for en stund spoleret, da hun på grund af brud på begge fødder var helt ude af spillet i første halvdel af 2013, og rangeringen faldt som følge heraf til omkring no. 500.

I efteråret 2013 nåede hun dog semifinalen ved $25.000 Redding og desuden 3 kvartfinaler ved $25.000 Macon, $50.000 Captiva Island og $25.000 Merida, hvilket fik løftet rangeringen til top 400.

I 2014 nåede Julia kvartfinalen i WTA International turneringen i Monterrey, hvor hun bl.a. vandt over no. 23 Kirsten Flipkens (BEL), inden hun tabte til den senere finalist Jovana Jaksic (SRB).

Caroline Wozniacki var med i samme turnering, hvor hun tabte i kvartfinalen til Karolina Pliskova (CZE).

Senere samme år var Julia i finalen ved $50.000 Sacramento og semifinalen ved $50.000 New Braunfels samt kvartfinaler i $50.000 Carson, $75.000 Albuquerque og $50.000 Macon, hvor hun i øvrigt tabte til Kateryna Bondarenko (UKR), som var tilbage efter “barsel”.

I denne periode fik Julia påhæftet den uofficielle titel som “Good luck charm”, da hun 5 turneringer i træk tabte til den senere vinder. Trods dette bragte disse resultater Julia tilbage i top 200, og hun sluttede 2014 som no. 194.

Medrejsende coach skal hjælpe med at opfylde mål om top 100 i 2015

Julia fortalte dengang, at hendes primære fokus var at undgå igen at blive generet af skader, og hun mener at hun nu er i stand til at forebygge, at skaderne igen dukker op.

Starten af 2015 har ikke budt på de helt store resultater, da hun i de første turneringer er blevet slået ud i første eller anden kamp af højere rangerede modstandere. Hun følte dog, at hendes spil trods nederlagene  var inde i en god udvikling, som giver hende mod på at kæmpe videre.

Derfor tror hun på, at hendes målsætning om top 100 inden årets udgang er realistisk, og på længere sigt håber hun på at opnå en rangering, så hun kan leve af sin tennis, så hun ikke fortsat er afhængig af den økonomiske støtte, som hun får af forældrene, som dog er indstillet på at støtte Julia alt hvad de kan.

At det igen går den rigtige vej, var den seneste turnering et eksempel på, da for et par uger siden vandt $25.000 turneringen i Raleigh, hvor Julia var meget tilfreds med sit spil.
Julia pointerer, at der er meget lidt forskel på niveauet i ITF-turneringerne sammenlignet med top 100 spillere, som ofte taber til spillere i top 200-300.

Julia foretrækker at være spil-styrende og selv forsøge at afgøre boldene, men mod nogle spilletyper, som går meget efter slagene, kan det være klogest at holde bolden i spil og profitere af de fejl, som er en følge af denne spillestil.

Julia har desuden fået brasilianske Patrick Frandji som coach, der kan rejse med hende ved turneringerne. For at nå til tops er en vigtig at have en kontinuerlig støtte, som betyder rigtig meget for træningen imellem turneringerne og derfor også for resultaterne.
Frandji har tidligere været coach for Irina Falconi, som han har været med til at få i top 100.

Julia har tidligere rejst noget alene, og da det også kan vœre en smule ensomt, har Julia vœret taknemmelig for, at hendes mor har haft mulighed for at tage med noget af tiden

1. juni tog Julia hul på græs-sæsonen, hvor hun i $50.000 turneringen Aegon Eastbourne Trophy, fortsatte sin sejrs-stime ved at besejre 7. seedede Cagla Buyukakcay (TUR), som er no. 139 på WTA-ranglisten, og hun vandt også de 2 næste runder mod no. 218 Shuko Aoyama (JPN) og no. 158 Petra Martic (CRO), der har været no. 42 på WTA-ranglisten, inden sejrsrækken på 8 sejre på stribe blev brudt af det 19-årige talent Anett Kontaveit (EST)

Allerede dagen efter deltog Julia i kvalifikationen til WTA International turneringen i ‘sHertogenbosch i Holland, hvor hun fik 2 kampe – og en omgang maveinfluenza, som både ramte Julia og hendes coach.
Herefter sunder hun sig nogle dage i Danmark, inden de drager videre til nye turneringer, og hun håber på at slippe ind i kvalifikationen til Wimbledon.

Julia kan glæde sig over, at de seneste resultater har bragt hende tilbage i top 200, da hun på den seneste rangliste pr. 8. juni er no. 199.

Kvindelige tennisspillere er mere konkurrenter end veninder

Julia genkender nogle af de betragtninger, som tidligere blev fremsat af Maria Jespersen i denne artikel i Tennisavisen – Portræt: Maria Jespersen blev modløs midtvejs.

Julia bekræfter, at et er svært at knytte sociale bånd til de spillere, som man ofte møder ved forskellige turneringer.

På det punkt mener både Julia og hendes mor, at de mandlige spillere er langt bedre til at nøjes med at være konkurrenter på banen, og i højere grad kan fungere socialt sammen udenfor banen.

Som eksempel omtalte Julia en spiller, som hun betragtede som en god veninde, men da de pludselig skulle mødes i en kamp, blev Julia totalt ignoreret fra morgenstunden før kampen, og veninde-forholdet blev aldrig det samme igen.

Julia spiller også gerne double, da det også kan gavne single-spillet, men hun har ikke nogen fast double-makker, og det er langt fra i alle turneringer, hvilket muligvis hænger sammen med det føromtalte sociale aspekt.

Julia sørger dog for at suge oplevelser til sig, når hun har mulighed for at opleve lokale attraktioner.

Online uddannelse på Penn State University

En stor del af tiden mellem kampene og træningen benytter Julia på en online uddannelse ved Penn State University, hvor hun om ca. 1 år forventer at tage en bachelor i psykologi.
Efter sin tennis-karriere vil hun overveje at læse en MBA på business school.

Forrige artikelFrench Open: Regnafbrydelse og fransk “henrettelse” var overskrifterne for dagens semifinaler
Næste artikelChallenger Surbiton: Ingen slinger i valsen fra Løchte
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.