17-årige August Holmgren lægger ikke skjul på, at hans ultimative mål som tennisspiller er at blive den "Bedste der nogen sinde har levet!!!"

Efter dansk standard er ovenstående erklæring lidt ud over det sædvanlige i Jantelovens hjemland, hvor automat-reaktionen ofte vil være, at “Det klarer du aldrig!”, mens det på den andens side af Atlanterhavet formentlig vil blive modtaget med en kommentar i stil med “Yeh! – go for it, young man!”.

Sandsynligheden for at drømmen ikke går 100 procent i opfyldelse er uden tvivl nærliggende, men i så fald vil August Holmgren til den tid helt sikkert kunne nikke genkendende til Benny Andersens råd til sine børnebørn – om at sætte sig høje mål – med disse bemærkninger:
De store drenge skød efter tomme flasker. Hvor er de flaskeskår i dag?
Jeg skød til måls efter månen, og mærkerne ses tydeligt den dag i dag!”.

August har siden 12-års alderen spillet internationalt i hele Verden

Det er alment anerkendt, at det gennem junior-tiden – udover talent – kræver både vilje, hårdt arbejde og stor disciplin at nå til tops som tennis-spiller, men derudover er det også vigtigt, at man opnår robusthed gennem deltagelse i et stort antal turneringer på internationalt niveau.

Siden 12-års alderen har August flere gange været på tennis-rejser med Euroelite Tennis, der i et tæt samarbejde med Augusts træner i Gentofte, Jonas Svendsen har forsøgt at sikre, at August gjorde brug af de tekniske og taktiske elementer, der er arbejdet med i den daglige træning.

Der er en god kemi mellem August og Dave Bandelin fra Euroelite, hvilket var en væsentlig medvirkende årsag til, at August har løftet sit niveau med endnu et trin, hvilket for nylig resulterede i avancement til top 100 på ITFs junior-rangliste, da han i en Grade 1 turnering i Ecuador opnåede karrierens hidtil bedste resultat med en semifinale, hvor han var meget tæt på også at nå finalen.

Jonas Svendsen har i forbindelse med Tennisavisens omtale af Euroelite påpeget, hvilken betydning dette samarbejde har haft for Augusts udviling

“August startede med at træne og rejse med EuroElite, da han var 12 år. Dave Bandelin har haft og har en stor og uvurderlig betydning for August.
Specielt på det taktiske og den mentale del har August lært rigtig meget af Dave via alle deres rejser sammen.
Jeg har haft mange andre spillere, der har været tilknyttet EuroElite (og har stadig), men det er helt klart August som har draget størst udbytte, da der er en rigtig god kemi imellem ham og Dave.
Jeg har en god dialog med Dave om spillerne… der er helt klare linjer om hvem der står for hvad og har hvilken rolle i den enkelte spillers udvikling”

Tennisavisen har også været i kontakt med Dave Bandelin, som mødte August, da han som 10-årig deltog i sin første Euroelite camp. Allerede dengang blev Dave klar over, at August var en helt speciel person, der adskilte sig fra mængden med hans måde at tilgå tennis og livet, hvor han altid var fokuseret (“tuned in”), og han elskede de fysiske og mentale udfordringer i de lektioner, som blev gennemført på disse camps.

Augusts første internationale optræden var TE U12 i Regensburg i Tyskland, og det første år sugede han erfaringer til sig med øjnene helt åbne (“eyes wide open”), mens han året efter nåede ganske langt, og hans indlæringskurve er gået støt op gennem alle disse sæsoner.
Om samarbejdet med Augusts træner har Dave denne kommentar

“August (aka Curly), has been a “regular” with EE for 7 years now and has gone on about every camp tour we have to offer… learning more and more at each event even right up to his final tour with us in Ecuador! Jonas (his primary coach) and I are good friends and I have a super working relationship  as we are both for THE PLAYER… no politics no bull no egos involved. IT IS ALL ABOUT THE PLAYER!”

Dave betegner partnerskabet (Træner/Euroelite) som en sund måde at få nogle “ekstra erfarne øjne” på August ved altid at være på udkig efter måder at forbedre præstationerne og inspirere alle spillerne til at gøre mere og give mere for at forblive i spillet (“stay in the game”), og afslutningsvis tilføjer han

“I feel honoured and grateful that I have been invited to be a small part of his team and watch the transformation from young enthusiastic boy to a young man, who is now making his own way in the tennis world! Thanks to Jonas S. and his super coaching team as they with August and his parents are there for him all the time and deserve the lion’s share of this credit. We at EE are happy for the assist, as this is what we do, and what our mission is.”

I de seneste sæsoner har August deltaget i 15-20 internationale turneringer årligt, og i januar 2016 har han deltaget i turneringer i Costa Rica, Colombia og Ecuador, hvor han håbede på at optjene point, der kunne være med til at sikre adgang til at deltage ved junior Grand Slam turneringerne French Open, Wimbledon og US Open, hvilket avancementet til no. 98 har været et væsentligt skridt på vejen til.

Team EuroElite
Foto: EuroElite – Fra tennis-rejse 2016 med Euroelite i Costa Rica sammen med Patrick Kristensen og 5 svenske deltagere.

Økonomisk støtte fra Einer Ulrichs Fond og sponsorer

For at få mulighed for at rejse rundt og deltage i de mange turneringer skal der dækkes udgifter til både rejser og ophold, hvilket kræver økonomisk opbakning hjemmefra.
Derfor var det en god hjælp, at August ved Årets Tennisspiller-træf modtog et legat fra Einer Ulrichs Fond.
Stein Ulrich, der er Einer Ulrichs barnebarn, pointerede at det især var Augusts målrettethed og flid, som blev belønnet med denne pris, som han håber kan hjælpe August videre op ad ranglisten.

August modtager endvidere støtte fra Jyske Bank i Helsingør og fra Skotteruphus, der beskæftiger sig med psykosociale problemstillinger for unge, og de “vil gerne støtte en ung upcoming sportsmand og styrke det potentiale, der er i August”.
Desuden støttes han af DISPUK (Dansk Institut for Supervision, Personaleudvikling, Undervisning & Konsultation), der blev grundlagt af Allan Holmgren i 1990.

Anette Kirkeby fra Jyske Bank har fremsendt denne begrundelse for at støtte August“Vi har i Jyske Bank, Helsingør fulgt August igennem flere år og støttet hvor vi kunne.
August har altid været meget seriøs med sin sport. De kræfter han lægger i for at nå sine mål, er meget prisværdigt og inspirerende – det kan vi alle lære noget af.”
Desuden nævner Anette Kirkeby en episode, hvor August var med banken til et sponsor-arrangement, da Caroline Wozniacki spillede WTA-turnering i Farum. Lige før Caroline skulle serve, eksploderede Augusts ballon, som en sponsor havde uddelt, hvilket fik Caroline til at kigge irriteret i den retning. Alle andre trak på skuldrene og morede sig over episoden, men ikke August, som så bekymret ud, da han allerede dengang var klar over, hvor generende det har været.
Fra det tidspunkt var Anette Kirkeby ikke i tvivl om, at August selv ville gå benhårdt og seriøst efter sine mål med tennis.

Allan Holmgren, Einer Ulrichs
Foto: Tennisavisen – Allan Holmgren modtager på sønnens vegne Einer Ulrichs legat af Stein Ulrich

Skolen klares online. Planen er tennis-college i USA fra 2017

Selvom Augusts primære fokus i tilværelsen handler om tennis, er han også bevidst om, at skole og uddannelse har betydning.
For at kombinere begge dele gør han brug af nutidens muligheder for online-uddannelse, hvilket han benytter til at tage HF enkeltfag fra Brøndby Gymnasium.

Inden August kom på Gymnasium havde han også opbakning fra skolen, som i forbindelse med hans tennis-rejser fik tildelt opgaver af skolen, så han kunne holde trit med sin klasse.

Senere er Augusts foreløbige plan at tage en videre uddannelse på et tennis-college i USA, hvor det med hans tennis-evner er gode muligheder for at få et helt eller delvist betalt scolarship på et tennis college, som ønsker at tiltrække gode tennis-spillere.
Mange danske talentfulde tennis-spillere har fået øjnene op for den mulighed, hvor man på samme tid kan få en højt kvalificeret uddannelse og sideløbende udvikle sin tennis i et professionelt miljø, som ikke findes bedre herhjemme.

August Holmgren
Foto: Holmgren – August koncentreret om skolearbejdet

Augusts planer for kommende turneringer

August spiller en grade 1 turnering i Umag, Kroatien 7.-12. marts, hvor han rejser med Jarkko Nieminen Tennis Academy (JNTA). Han rejser også med JNTA til Spanien i slutningen af marts, hvor han spiller to eller tre turneringer på grade 2  og grade 1 niveau.

11.-18.april rejser han med GTK på træningscamp i Dubrovnik, Kroatien, og i uge 19 og 20 er der to turneringer i Italien, en grade 1 og en grade A, til at pudse formen af inden French Open i slutningen af maj.

August fortæller ofte på sin blog på hans egen hjemmeside AugustHolmgren.dk om sine kampe, og Tennisavisen modtager ofte rapporter, som kan benyttes som bonus-info i omtalen af de turneringer, hvor han deltager.

Forleden deltog August i en senior Futures turnering i Plantation i Florida, hvor han kunne få en fornemmelse af, hvad der skal til for at begå sig, når han næste år bliver senior.
Her følger hans egen oplevelse af mødet med en spiller, hvis rangering Frederik Løchte Nielsen er eneste dansker, der overgår pt.

“Jeg spillede imod Jorge Montero fra Chile. Jeg tabte, fordi jeg lavede for mange fejl på vigtige tidspunkter. Fx var der 6 partier, hvor det stod 40-40, og jeg vandt kun 1.
Det er hårdt, at blive ved med at tabe sådanne partier, og det giver ham momentum at vinde dem.
Når jeg iagttog dem der vandt, var det tydeligt at se, hvad grunden til det er. Det er det samme, som det altid har været, og som jeg bliver ved med at fortælle mig selv. Det handler om at være i stand til at få bolden ind i banen med højt tempo. De bedste spillere her, misser meget sjældent.”

Det sidste kunne August også konstatere var tilfældet, da Jarkko Niemen ugen inden gæstede Gentofte Tennisklub, og derfor drager han selv denne konklusion

 “Jeg må bare tilbage til træningsbanen, og arbejde videre.”
August Holmgren, Christian Sigsgaard, Jarko Niemenen, Emilie Francati, Philip Ørnø
Foto: GTK – August sammen med Christian Sigsgaard, Jarkko Niemenen, Emilie Francati og Philip Ørnø

Efter udgivelsen af portrættet af August, har Tennisavisen desuden modtaget denne kommentar fra Michael Mortensen, der i to år har arbejdet med August, som han betegner som en meget målrettet, dedikeret og ambitiøs ung spiller med et stort udviklingspotentiale, og han tilføjer

”Det er altid en fornøjelse, når man har August på banen, og se fordybelsen fra hans side og viljen til at arbejde med tingene.”

Han finder det afgørende for Augusts muligheder for at indfri hans potentiale, at han har den nødvendige opbakning fra omgivelserne, så han både har mulighed for at rejse til internationale turneringer og har optimale træningsbetingelser, når han er hjemme.