De fleste har hørt om den hastigt voksende sport. Men hvordan er man i grunden stillet, hvis man skifter tennisketsjer ud med padelbat? Er man forud eller bagud i forhold til teknik, taktik og fysik? Vi har spurgt to af de bedste padelspillere i Danmark, Nils Skajaa og Esben Hess-Olesen.

Padel oplever i disse måneder en vækst alle andre idrætsgrene må være svært misundelige på. Kurven er stejl opad, når det kommer til antallet af nye baner i Danmark. Ved udgangen af 2019 var der 99 baner rundt om i landet fordelt på 29 baner i klubber og 70 baner i centre

I september 2020 er antallet af padelbaner i Danmark eksploderet til 169. 43 baner i klubber og 126 baner i centre. Derudover er der en lang række projekter på vej med flere baner. Disse er ikke indregnet i de tal, som Dansk Padel Forbund skriver om på deres hjemmeside.

Den første bane til padel blev etableret i Fredericia i 2007, men det er især de seneste år, at udviklingen har taget fart. Her er også en lang række tennisspillere begyndt med den anderledes ketsjersport, der også vækster voldsomt mange andre steder rundt om i verden, herunder Sverige.

Esben Hess-Olesen og Nils Skajaa var i mange år etablerede spillere omkring Elitedivisionen i Danmark i tennis. De har også spillet på College i USA. Men I dag bruger de primært deres fritid på padel og har droslet ned på tennis. Tennisavisen har stillet dem fem spørgsmål om deres forhold til og erfaring med padel med det udgangspunkt, at de kommer fra tennissporten.

Hvordan kom du ind i Padelsporten?
Esben:
Jeg blev introduceret til padel på en træningslejr af Mark Frøslev, så kom der en bane i AGF I 2014, det var her vi alle blev bidt af det i løbet af en sommerferie. Da jeg flyttede til København, og der pludselig kom mange baner, tog det fart. Særligt det sociale aspekt som ny i en by gjorde noget for mig. Flere af mine gode venner fra Aarhus er stadig med, præcis som sporten har givet mig flere nye bekendtskaber. Og så er det bare fedt at være i en ny sport, hvor man stadig selv har meget at lære.
Nils:
Mange af de samme årsager som Esben, vi stødte på sporten samtidigt. Jeg kunne mærke, at mit tennisniveau var dalende, og så var det bare ekstremt motiverende, at man kunne bruge sine kompetencer i en ny sport. En sport, der er i udvikling, der sker nye ting, hvilket er fedt at være en del af. Og så er padel mere socialt anlagt, man spiller kun double, det er et klart plus i forhold til tennis.

Hvilke ting er en fordel i padel, når man kommer fra tennissporten?
Nils:
De klare fordele er evnen til at flugte og teknikken til at smashe. Derudover selvfølgelig hand-eye koordination.
Esben:
Jeg er enig med Nils, derudover er der også noget mentalt, da man anvender samme scoresystem i padel som i tennis. Dermed er det indgroet, hvordan en kamp forløber, det kan godt betyde noget.

Hvilke ting er en udfordring?
Nils:
Det første der skal læres, er glasmurene. At bolden kommer tilbage igen efter den har passeret én, er ikke altid lige nemt at forstå for en tennisspiller. Dernæst at et tennissmash, hvor der smashes så hårdt som muligt, ofte er et dårligt valg. Fra tennis er man vant til at tage alting foran sig og spille i et så højt tempo som muligt. Padel handler i høj grad om ro – det er tennisspillere dårlige til.
Esben:
Det føles unaturligt som tennisspiller ikke at tage bolden første gang, fordi man er vant til, at man så har tabt pointet, når bolden ryger forbi én. Så det tager lang tid at lære at bruge glasvæggene til at give sig selv mere tid. Instinktivt for en tennisspiller giver det fx ikke mening at løbe fremad i banen, når modstanderen smasher. Så der er en række taktiske aspekter, som ikke umiddelbart er intuitive for tennisspillere, når det kommer til placering og variation i slagene.

Med jeres indsigt i både padel og tennis, hvad er det så padel kan, der gør sporten eksploderer, mens tennis har svært ved at vækste i Danmark?
Nils:
Padel har en kæmpe fordel ved at det er meget nemmere at gå til end tennis. En tennisbane er for nybegyndere enormt stor. Ofte ender nybegyndere med at samle bolde i 45 min. Det er ikke specielt sjovt. I padel er den effektive spilletid meget højere, banen er mindre, bolden kommer tilbage (jf. væggen) og det er generelt nemmere at slå bolden over nettet fordi battet er både kortere og slåarealet er tættere på skaftet end på en tennisketsjer. Mange opnår hurtigere en succesoplevelse, hvilket gør de kommer igen. Og så er der det sociale, der spilles altid to mod to. Og så er det nyskabende, fordi der ikke er mange traditioner i sporten. Det tiltaler det yngre segment med events, holdtræning og tilbud til folk på alle niveauer. Padel er bare sjovere end gode, gamle, traditionsrige, lidt kedelige, tennis.
Esben:
Nils siger det, jeg er enig. Derudover tror jeg også tennis har det svært, fordi det for mange er en sommersport på grund af mangel på indendørskapacitet. Padel er lige omvendt, en overvægt af indendørsbaner, hvilket jeg tror er helt centralt i forhold til sportens udvikling.

Forrige artikelCorona skaber udfordringer og muligheder for dansk tennis
Næste artikelEn unik energi fik håndboldstjernen til at kaste sig over padel
John Kristensen
John Kristensen er medstifter af Tennisavisen.dk. John har spillet tennis i 40 år og har mange års ledererfaring fra tennismiljøet bl.a. som formand for KB Tennis i 10 år.