Har du fornemmelsen af at træfpunktet ikke er helt i skabet, så kan du med ny teknologi fra Babolat få udlagt teksten om dine tennisslag. Spørgsmålet er så, hvad den nye teknologi kan bruges til?

En ting er fornemmelser, noget andet er det rent visuelle. Noget helt tredje et tørre tal. Det er vel dybest set den tredje og sidste ting vi som mennesker lettest kan forholde os til. Men tal og konkret målbare enheder har været svære at komme i nærheden af i tennissporten, hvis man ikke er blandt de få topspillere i verden er konstant overvåges af statistiknørder, der noterer hver enkelt duel ned.

Noget nørderne, der for fleres vedkommende lever af at notere slag, ikke kan komme i nærheden af er data fra spilleren selv. For en ting er de analyser man kan lave i form af at se på om en spiller slår crosscourt eller longline, det siger ikke nødvendigvis specielt meget om spillerens teknik. Snarere er det et udtryk for, hvordan en spiller agerer taktisk på banen.

Det kan naturligvis også være interessant at se nærmere på, men i den nyintroducerede teknik fra ketsjerfabrikanten Babolat giver man muligheden for at gå et skridt længere ned i den enkelte spillers spilsetup. For kunne det tænkes, at en spillers tilbøjelighed til at slå hovedparten af slagene på tværs af banen kan hænge sammen med større fejlmargin på det mere risikobetonede longlineslag?

Det vil de fleste spillere nok kunne sætte sig ind i, men hvorfor er det vi laver flere fejl, når vi går efter vinderen? Det er der ikke nødvendigvis kun en forklaring på. På netop det punkt er det den nye chip-ketsjer fra Babolat kommer ind i billedet.

Ketsjeren ser eller føles ikke anderledes end en ganske almindelig tennisketjser. Eneste lille forskel er i bunden af håndtaget, hvor en usb-stik er placeret. På denne måde kan computeren hurtigt og enkelt forbindes til en computer, hvor data fra en træningssession eller kamp kan analyseres i dybden.

Ketsjeren blev først fra årsskiftet tilladt med det eneste forbehold, at data ikke vil være tilgængelige live. Det vil ifølge ketsjerproducenten give modstanderens team en alt for stor fordel i forhold til at analysere, hvilke ting der skal ændres for at ændre udfaldet af en given kamp.

Indtil videre spiller tre spillere med ketsjeren på WTA-touren. Karolina Pliskova, Julia Görges og Ana Konjuh har alle sagt ja til at kaste sig ud i forsøget med at få data leveret til døren. Sidstnævnte mødte danske Caroline Wozniacki ved dette års Wimbledon og fortalte til Jyllands-Posten om hendes oplevelser med den nye ketsjer.

[quote_box_center]”Jeg begyndte at spille med ketsjeren efter Australian Open i år. Den føles egentlig ikke meget anderledes end andre ketsjere. Men tallene der kommer ud af den kan jeg give til min træner. På den måde har han et godt analyseværktøj i arbejdet med at forbedre mit spil,” fortæller teenageren Konjuh, der er ekstra interessant for Babolat, da hun på mange punkter ikke er færdigudviklet som spiller og dermed vil kunne bruge de nye analyseværktøjer i endnu højere grad end ældre konkurrenter.[/quote_box_center]

493861769MW00096_Day_One_Th
Ana Konjuh afprøver også Babolats nye tekniske udvikling. Foto: Getty Images 2014.

Kommer til Danmark i 2015

Det er endnu forbeholdt topspillerne at spille med ketsjeren, der blev lanceret i USA i 2013. Først næste år kommer ketsjeren i salg i Danmark. Jyllands-Postens udsendte Wimbledonreporter måtte sande, at ketsjeren sladrer ret præcist om fejltræf og mangel på sweetspot.

Ketjseren kan mærke forskel på topspin, slice og slag uden spin. Med andre ord kan man ikke slippe afsted med nogen form for fejlslag. Selv to ellers ens slag som serv og smash kan ketsjeren kende forskel på.

[quote_box_center]”Det skyldes, at ketsjeren benytter sig af algoritmer. Lige før en serv vil ketsjeren typisk holdes helt i ro, og det vil blive registreret, så serven vil blive noteret som en serv,” forklarer Franck Debeauvais fra ketsjerproducenten Babolat.[/quote_box_center]

Udover at måle, hvilken slagtype man som spiller er mest tilbøjelig til at anvende kan teknikken også fortælle, hvor på ketsjerrammen man hyppigst rammer bolden. Spørgsmålet er så, om man har et behov for at få det at vide – eller rettere om man tør.

En ting man dog kan være helt rolig omkring er udfaldet af, hvor ens slag lander. Det har systemet endnu ikke et element der kan opfange. I princippet vil et samarbejde med det allerede kendte hawkeye-system løse det problem. Så skal der bare smides 1 million kroner, som er den anslåede pris for systemet på en tennisbane. Udover de tre WTA-spillere er ketsjeren i USA primært blevet brugt af motionister, der på den måde kan se deres slagpotentiale, lidt som de fleste løbere anvender endomondo til at måle afstand og hastighed.

Teknikken i ketsjeren er i første omgang kun at finde hos Babolat, der har haft moderat succes med ketsjeren i USA. Prisen er ikke signifikant anderledes fra andre topmodeller, men en vejledende udsalgspris på ketsjeren i Danmark kendes endnu ikke.

Forrige artikelGaza konflikten: Negev Israel Open blev en taber
Næste artikelWTA turneringer: Finalesejr til Lucic-Baroni over Venus Williams
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.