Ukrainske Eric Vanshelboim fra KB har leveret stabile resultater på ITF Men's World Tennis Tour, og han er godt på vej mod top 500

Ved den seneste opdatering af ATP-ranglisten var en af højdespringerne 19-årige Eric Vanshelboim, som lejlighedsvis får særskilt omtale i Tennisavisen, selvom han er ukrainer, men da Eric er opvokset i Danmark og spiller tennis i KB, holdes et vågent øje med hans præstationer, når han uge efter uge deltager i turneringer under ITF Men’s World Tennis Tour, hvor han primært deltager i $15.000 kategorien (M15).

Da Eric i oktober 2018 for første gang deltog i en M15, optjente han sine 2 første ATP ranglistepoint, idet han både vandt 3 kampe i kvalifikationen og derefter yderligere 2 sejre i hovedturneringen, inden han i kvartfinalen blev besejret af Vit Kopriva (CZE).

Allerede i den næste M15 turnering vandt Eric sin første professionelle titel, da han i Anning i Kina vandt 6-3, 6-2 i finalen over Luca Castelnuovo (SUI), og i resten af 2019 var de bedste resultater 2 semifinaler og 4 kvartfinaler.

Eric’s coach Rune Thomsen sendte ved samme lejlighed et opråb til danske spillere ved at påpege, at vejen til succes er disciplin og hårdt arbejde.

Coach sender opråb til danske spillere efter titel til Eric fra KB

I starten af 2020 var Eric’s bedste resultat 1/8-finale i Kolkata i Indien, inden corona-pandemien i flere måneder satte en stopper for international turnerings-aktivitet, og da Eric i slutningen af august igen kunne dyste på ITF-touren, var udgangspunktet en rangering som no. 792, og i slutningen af november nåede han sin hidtil bedste rangering som no. 721.

Ligesom i 2019 indledte Eric 2021 med brask og bram, da han vandt sin anden M25 titel i Monastir i Tunesien med finalesejr 3-6, 6-4, 6-3 over Skander Mansouri (TUN), og derved tog han endnu et hop fremad på ranglisten til no. 615, og efter semifinaler i både Lucknow og indore i Indien var Eric no. 585 på ranglisten i slutningen af marts.

ITF Monastir: Eric Vanshelboim sikrer sin 2. professionelle titel efter fem 3-sættere på stribe

Efter turneringerne i Indien på hardcourt startede forberedelserne til grussæsonen med at deltage i nogle UTR kampe i Bulgarien, hvor Eric nåede at spille 4 kampe, inden det blev besluttet at rejse videre til Kazakhstan, hvor Eric 2 uger i træk har deltaget i M15-turneringer på grus.

I den første uge vandt Eric, der var seedet 3, de første 3 kampe i overbevisende stil, da han i 1. runde (R32) vandt 6-2, 6-1 over Beibit Zhukayev (KAZ), og i 1/8-finalen 6-0, 6-1 over Bulat Galiev (RUS), hvorefter han uddelte “briller” (6-0, 6-0) i kvartfinalen mod Federico Bertuccioli (ITA).
I kvartfinalen fik Eric dog langt mere kvalificeret modstand af sin ukrainske landsmand Aleksandr Braynin, men det blev igen sejr i 2 sæt 7-5, 7-5, hvorefter Eric i finalen mødte 2. seedede Ivan Gakhov (RUS), der vandt et yderst jævnbyrdigt og svingende opgør 6-3, 5-7, 7-5.

Rune Thomsen satte disse ord på indsatsen i den første uge:
Eric var meget ‘klinisk’ frem til finalen, spillede på højere niveau end de andre, I finalen var det frem og tilbage, og han kunne have vundet“.

Ugen efter fik Eric væsentlig mere modstand i de første kampe, idet han båtte bruge 3 sæt i 1. runde mod Alessandro Ingarao (ITA), der blev besejret 7-6(0), 3-6, 6-1, og efter en sikker sejr 6-0, 6-1 over Sanetulla Kutibaev (UZB) i 1/8-finalen, måtte Eric igen bruge 3 sæt, inden han sikrede sejren over Damien Wenger (SUI) i kvartfinalen.

I semifinalen mod Andrey Chepelev (RUS) var Eric for alvor på hælene, idet han efter 4-6 i 1. sæt var nede med break ved 2-4 i 2. sæt, og russeren havde desuden 3 break-muligheder til endnu et break til 2-5, men Eric holdt dog serv og bevarede kontakten.
Da Eric servede ved 3-5, reddede han 2 matchbolde ved 15-40 – først med en serv-flugtning og derefter med en servevinder.
Da russeren kunne serve for kampen ved 5-4, brød Eric tilbage og udlignede til 5-5 efter 4 break-muligheder.
Sættet blev derefter afgjort i en tiebreak, hvor Eric efter mini-break til både 0-2 og 0-3 holdt serv til 5-0, inden han sikrede sættet 7-2.

I 3. sæt brød Eric fra start til 1-0, og han brød igen til 4-1, men Chepelev tog begge breaks tilbage og udlignede til 4-4.
Eric brød dog igen til 6-5, hvorefter han servede kampen hjem til samlet sejr 4-6, 7-6(2), 7-5.

I finalen mødte Eric for 2. uge i træk Ivan Gakhov, og Eric havde lært mest af det første møde, idet han tog grusom hævn med en sikker sejr med cifrene 6-1, 6-1.

Rune Thomsen fremhæver, at Eric i den anden uge viste stor mental styrke, og han betegner desuden Eric som den bedste af alle fysisk.
Han finder det både flot og udtryk for, at Erics spil er “all court”, da han indenfor så kort en periode både vinder en titel på hardcourt og grus.

Finalepladsen i den første uge udløser 6 point til ATP-ranglisten, hvor Eric derved for en uge siden avancerede 18 pladser til no. 569, og på den seneste rangliste er netop tilføjet yderligere 10 point for titlen, hvorved Eric er avanceret yderligere 41 pladser, og med sin hidtil højeste rangering som no. 528, nærmer Eric sig top 500.

M15 Shymkent 2021
Foto: Privat – Rune Thomsen, Felippe Mikkelsen, Eric Vanshelboim

Blandt deltagerne i kvalifikationen til de 2 seneste turneringer var 19-årige Felipe Mikkelsen, der i den første turnering fik en enkelt kamp i 1. kvalrunde, hvor han mødte Jack Gibbens (GBR), der vandt 6-4, 6-4.

I den 2. uge lykkedes det dog for Felipe at vinde 2 kampe, da han først vandt 6-3, 6-1 over Ivan Zaytsev (RUS) og i kvalfinalen 6-1, 6-3 over Alexander Chernomaz (KAZ).
I 1. runde af hovedturneringen mødte Felipe no. 753 Damien Wenger (SUI), som vandt 6-0, 6-0 i en kamp, der gav et godt billede af niveau-forskellen mellem at tilhøre 2. eller 3. geled hjemme i Danmark sammenlignet med det generelle niveau i M15, idet Felipe var chanceløs mod schweizeren, der som nævnt var i 3 sæt mod Eric i kvartfinalen.

Efter en uges pause, deltager Eric i denne uge i en M15 turnering i Las Palmas De Gran Canaria, hvor Eric i 1. runde møder 7. seedede no. 547 Alvaro Lopez San Martin (ESP).
Kampen er ikke på programmet tirsdag, hvor Eric ved 16-tiden spiller double sammen med Naoki Tajima (JPN) mod et fransk par.