Japansk tennis kæmper en hård kamp for at opnå anerkendelse i hjemlandet, hvor en række andre sportsgrene løber med opmærksomheden.

Trods skuffelsen over ikke at vinde US Open var Kei Nishikoris finaleplads i turneringen en indikator på, at japansk tennis er på vej frem. Sporten kæmper dog en hård kamp i hjemlandet, hvor baseball, fodbold og golf løber med det meste af opmærksomheden, men det kan der måske ændres på.

En folkehelt

For Nishikoris finale i US Open var på mange måder også en indikator på, hvor populært tennis kan gå hen at blive. I Japan følger man trenden, og Nishikoris run i US Open var så absolut en trendsætter, hvis man kigger på det japanske folk.

[quote_box_center]”Japan er på mange måder et land, hvor få kan sætte trenden, hvis de betragtes som ansigter udadtil for landet. Det er måske i virkeligheden ikke så anderledes fra så mange andre lande, men det vægtes endnu højere”, forklarer Stephen Duckitt, der tidligere har arbejdet ved både ATP såvel som China Open og den nylancerede WTA-turnering i Hong Kong.[/quote_box_center]

Efter flere års arbejde i Asien ved han hvordan succes påvirker folket, og derfor er det heller ikke utænkeligt, at Nishikori kan blive det helt store ansigt udadtil, for det stolte folkefærd. Tendensen er der – således så man hvordan tog ind til det centrale Tokyo var mindre fyldte end normalt på dagen hvor finalen skulle spilles. De fleste blev hjemme for at følge finalen.

Traditioner fastholdes

Tennis´ hårde kamp for at nå toppen af interesselisten hos japanerne skyldes i høj grad også tradition.

[quote_box_center]”Som så mange andre steder, så er det svært at konkurrere med tradition. Fodbold i Japan har altid været stort, selv på klubplan, selvom de ikke kan måle sig med de europæiske ligaer. Landsholdet har også en stor stjerne hos det japanske folk, og det er derfor det er så svært for nye sportsgrene at slå igennem. Èn sejr betyder noget – men hvor længe? Derfor er det essentielle også, at japansk tennis fortsætter med at levere resultater af de helt store”, forklarer Duckitt.[/quote_box_center]

Men US Open-finalen er på mange måder en god start. Det er en af de resultater man vil huske. Ingen anden japansk spiller har været i en Grand Slam-finale tidligere – selvom man i form af Ichiya Kumagae, Jiro Sato, Kazuko Sawamatsu og Kimiko Date Krumm har haft semifinalister, der har været særdeles tæt på.

En levende legende

Men selvom der måske er et stykke vej for Nishikori og resten af japansk tennis til at bide sig fast som den mest populære sport i hjemlandet, så er Nishikori et stort navn uanset hvad. I hjembyen Matsue var mere end 900 mennesker samlet for at se finalen, mens flere hundrede måtte opgive at komme ind. Det fortæller ganske godt, at man i Japan nærer en stor beundring for dem der bringer stolthed til nationen – og her er der ingen kompromiser.

[quote_box_center]”Det er et godt eksempel på hvilken tilgang man har til sport i Japan. Måske er Nishikori ikke stemplet som nationalhelt endnu, men hans popularitet er steget gevaldigt, og det er værd at understrege, at succesen i New York utvivlsomt har fået flere til at interessere sig for tennis og spille tennis. Samtidig skal vi også huske, at tennis ikke er en ubetydelig sport i Japan. Kimiko (date Krumm red.) har været et stort navn i Japan gennem mange år, og hendes løbende succes har været med til at holde tennis´ popularitet oppe, og samtidig også styrket ønsket om, at man på herresiden ville få en spiller, der kunne opnå samme meritter”, fortæller Duckitt.[/quote_box_center]

Post US Open

Man er nu på den anden side af US Open. Så hvad skal der ske nu. Går finalen i glemmebogen, eller er det startskuddet til en ny storhedstid for japansk tennis?

[quote_box_center]”Det er jo altid svært at sige. Men jeg tror Nishikori er tilpas populær til, at han med sit navn kan holde tennissporten i Japan oppe, også selvom han skulle ske ikke at opnå noget på linje med US Open-finalen de næste par år. Men det er jo altid farligt at spå om. For kommer der pludselig en anden stor bedrift indenfor en anden sportsgren, så er det den der stjæler rampelyset, og så har tennis igen brug for en stor præstation. Sådan kan det hurtigt skifte”, uddyber Duckitt, og understreger at forudsætningerne for at tennis kan blive endnu større er til stede.[/quote_box_center]

[quote_box_center]”Man er jo godt klar over, at man har et talent i Nishikori, og der også er flere på vej. Samtidig har man et forbund der forstår at varetage dette og man har tilmed ressourcer til at kunne udnytte dette. Derfor er det også svært at se, at japansk tennis ikke skulle kunne udvikle sig i en positiv retning i de kommende år”, afslutter han.[/quote_box_center]

Forrige artikelWTA Beijing: Russiske spillere sikrer Wozniacki deltagelse i WTA-slutspil
Næste artikelTV-kampe: WTA og ATP China Open og ATP Rakuten Japan Open fredag
John Kristensen
John Kristensen er medstifter af Tennisavisen.dk. John har spillet tennis i 40 år og har mange års ledererfaring fra tennismiljøet bl.a. som formand for KB Tennis i 10 år.