Den 25. marts i år tildelte Tennis Integrity Unit (TIU) en afgørelsen vedrørende de to tennisspillere, Elie Rousset, Frankrig og Walter Trusendi, Italien. Afgørelsen angik Anti-korruption programmet. Populært sagt angik afgørelsen matchfixing.

Ifølge afgørelsen skyldtes det en hændelse i en turnering i 2014, hvor begge spillere skulle have indrømmet at have forbrudt sig mod TIU’s regler. De blev begge idømt et halvt års karantæne og hver især en bøde på $5000. Rousset’s dom endte dog med at blive mildere i og med 3 mdr. af dommen blev betinget og han endte med reelt “kun” at betale $2000.

Nu begynder detaljerne omkring hændelsen at dukke op, og det har givet anledning til megen diskussion i internationale tenniskredse, hvorvidt afgørelsen var/er retfærdig.

De to spillere deltog i en challenger turnering i Marokko, hvor den højest rangerede spiller, Walter Trusendi, på det tidspunkt havde fået direkte adgang til hovedturneringen. Han var på daværende tidspunkt nr. 425. Han havde fået en skade og normalt spiller man så et par partier og opgiver, hvorefter man hæver præmiechecken. Franske Elie Rousset havde tabt i kvalifikationsfinalen, men stod først for hvis der var en der skulle blive skadet. Trusendi kontaktede Rousset og tilbød at trække sig inden første runde kampen, mod at Rousset overlod præmiechecken, for første runde deltagelse, på 326 Euro til ham. Rousset accepterede og så langt så godt troede de to, men en official overhørte samtalen og sagen endte i TIU.

Hele diskussionen kommer så fordi mange og ikke mindst de implicerede synes at straffen ikke er rimelig (det er måske ikke overraskende at de implicerede synes det er uretfærdigt). Elie Rousset begrunder sit synspunkt overfor den franske avis L’Eqiupe:[quote_box_center] “Det sker hver uge. Jeg synes ikke det er så slemt. Det står ikke i reglerne, men det giver god mening.”[/quote_box_center]

For Trusendi havde den beskedne præmiecheck store konsekvenser. Italieneren kommer ikke med undskyldninger eller bortforklaringer. Til en italiensk avis siger Trusendi: [quote_box_center]”Jeg spekulerede i det. Vi skal ikke gøre sådan nogle ting. Jeg skulle have spillet et serveparti, opgivet med min skade, hævet min præmiecheck og der ville ikke være sket noget.”[/quote_box_center]

Derimod er Elie Rousset og en række franske spiller uenige i afgørelsen og mener den er for hård.

Kilde: Tennis.com