Køge og Skovbakken har trukket sig som arrangører af internationale turneringer i Danmark i år. Dermed er det usikkert, hvilket internationalt element der vil være at finde i denne sæson. Men fra Dansk Tennis Forbund forlyder det, at der arbejdes på sagen.
– Gider du gå op og hente svampene i skuret, så har vi dem klar.
Dorte Klüwer er turneringsansvarlig for Skovbakkens internationale tennisturnering for herrer. Denne torsdag formiddag er hun dog mest af alt en bekymret klubperson, der ser de røde grusbaner modtage massive mængder af regn.
– Ja de kan nok klare vand, men det der kommer vi ikke i mål med at få klart i dag, siger den erfarne klubperson.
Under det lille bliktag sidder spillere, tv-produktionsfolk og klubbens frivillige og venter. Nok er det måske en professionel tennisturnering med vigtige point på spil, men rammerne er spartanske i den hyggelige tennisklub i det nordlige Aarhus. Vejret er man ikke herre over, så der er ikke andet for end at væbne sig med tålmodighed.
Der går ikke længe fra regnen stopper før det pibler frem med frivillige fra nær og fjern. Der graves kanaler langs banerne, der kan lede vandet hurtigere væk alt imens de omtalte svampe dækker det meste af de røde grusbaner. Engagementet er i top og banerne bliver klar så de tålmodige tennisspillere den efterfølgende dag kan spille finale og den lokale Elmer Møller generobre titlen i barndomsklubben.
Skribenten til denne artikel har haft fornøjelsen af at kommentere på dansk tv fra både ITF-turneringen i Skovbakken og før det ITF-turneringen i Vejle. Begge steder oplevede jeg en enorm stolthed over at være værter for en international tennisturnering. Både blandt de mange lokale der kiggede forbi, hos de unge juniorspillere der fandt inspiration i de dygtige tennisspillere der deltager og ikke mindst hos de mange engagerede frivillige. Uden dem var det på ingen måde muligt at afholde en sådan international tennisturnering.
Vi har her i Tennisavisen tidligere hyldet de frivillige med en række artikler. Selvom ITF-turneringerne i Skovbakken og Vejle nu ikke længere eksisterer, så er det ikke et tegn på, at de frivillige er forsvundet. Det er nok nærmere et billede på, hvordan klubberne også har andre ting de gerne vil prioritere deres frivillige kræfter på. Både hos Dorte Klüwer og turneringsdirektør i Vejle, Thomas Svendsen, havde jeg mulighed for at kigge på vagtplaner for frivillige. Kørsel, banepleje, cafedrift og meget andet stod i skemaet, der krævede mange frivillige kræfter over en hel uge. Forståeligt, at det efter et par succesfulde og interessante år med internationalt besøg er tid til at prioritere noget andet.
Nyt på plakaten
I en tid, hvor dansk tennis har flere spillere på internationalt topniveau end i mange år, kan det virke modsigende, at lukke internationale turneringer ned. Det er Dansk Tennis Forbund der, i tæt samarbejde med klubberne, arrangerer disse turneringer. Herfra lyder det, at man har været yderst tilfredse med de klubber, der har ydet en indsats på området de senere år. Drømmen om international tennis på dansk grund i 2025 er dog på ingen måde død, selvom der aktuelt ikke er nogen turneringer at finde på dansk grund i programmet fra ITF.
”Vi arbejder intensivt på, at ITF World Tennis Tour igen i år kommer forbi Danmark, og vi er meget fortrøstningsfulde i forhold til, at det vil lykkes. Der er ingen tvivl om, at det er en stor opgave at være vært for de her ITF-turneringer. Det kræver både knofedt og økonomi. Dansk Tennis Forbund støtter arrangørerne økonomisk og med arbejdskraft. Vi har den økonomi, vi har, så den økonomiske støtte bliver nødt til at holde sig inden for de rammer,” siger Anja Kostecki fra Dansk Tennis Forbund.
Præcis hvad der aktuelt arbejdes på og hvornår eventuelle turneringer i Danmark skal spilles er endnu for tidligt at sige. Det er naturligvis noget vi følger tæt her i Tennisavisen. Sikkert er det dog, at der vil være god gavn af disse turneringer for de mange talentfulde danske tennisspillere, der aktuelt bevæger sig på så godt som alle internationale niveauer.
Større satsninger?
Med Elmer Møller og August Holmgrens store succes de senere måneder kunne man som neutral betragter drømme om endnu større turneringer i Danmark end de, der tidligere blev afholdt i ITF-regi. Både August Holmgren og Elmer Møller er at betragte som ATP-Challenger-spillere. Niveauet lige under verdens bedste.
At etablere en sådan turnering på dansk grund kræver endnu mere økonomi, men ikke nødvendigvis mere arbejdskraft. I forbindelse med Davis Cup-kampen mod Serbien i Royal Arena indgik Dansk Tennis Forbund end række partnerskaber med danske virksomheder. De fik ved den lejlighed fuld valuta for pengene. Man kunne drømme om, at de havde fået mod på mere og således kunne være med til at løfte internationale turneringer i Danmark til et nyt niveau.
Et niveau der aktuelt vil være mere interessant end i mange år med mindst to danske profiler, der vil stille til start.