Clara bliver stadigt bedre til at stå klar hvor og når bolden kommer i duellen. En lovende udvikling.

Turneringen, en engangsturnering affødt af coronatiden, kaldet Musc Health Women`s Open, spilles i Charleston. Her får Clara således lejlighed til at afprøve og udvikle sine færdigheder i almindelighed og på grønt grus, som er lidt hurtige end det mest anvendte røde, i særdeleshed.

Bump på vejen

I seneste turnering i Bogota, tabte Clara til stor almen forundring 1. runde til en noget lavere rangeret spiller. Clara lignede ikke sig selv i forhold til det, hun ellers har præsteret i år. Der blev udtrykt mange bud på forklaring/undskyldning såsom tynd luft, rutineret grus modstander, lav energi med flere. Sådan lidt pragmatisk set var det måske i sin enkelthed blot en af de dage for Clara, hvor tingene bare ikke fungerer, en regulært dårlig dag, som alle spillerne ind imellem løber ind i – ses endda forekomme gennem en kortere eller længere periode. Sådanne dage vil også Clara løbe ind i. Men dette fænomen vil formentlig blot som for så mange andre tennisspillere – og sportsfolk i øvrigt – være bump på vejen.

Desuden har Clara selv udtrykt, at hun ønsker at spille som Kvitova – hurtige afgørelser med flotte skud. Det er en spillestil med høj risiko. På en god dag kan det være effektivt og se spektakulært ud. På en dårlig dag kan det gå helt galt og se rædsomt ud, især når der ikke findes en plan B. Netop Kvitova er et illustrativt eksempel på, hvor meget en spiller kan svinge i “kvalitet” fra kamp til kamp og sågar i den enkelte kamp. Men overordnet set har Kvitova jo gjort det meget godt, på trods af at vi som tilskuere/fans ind imellem har haft noge traumatiserende oplevelser.

Mod og risikovillighed belønnes ofte i toptennis, såfremt talentet iøvrigt kan følge med.

Spændingsniveauet

Det kommenteres af og til, at Clara udefra set kan virke lidt uengageret. Det er så Claras stil p.t., og det skal man ikke lade sig snyde af. Se bare på hendes powerudstråling, hendes powerudladninger og hendes bevægelseshastighed i duellerne. Denne stil ændres måske hen ad vejen, måske ikke. For eksempel  Serena har aldrig virket just som et energibundt mellem duellerne, men kan eksplodere spillemæssigt, når det skal til. Spillerne har jo hver deres egen måde at til at forsøge at opnå og opretholde det rette spændingsniveau. Spillere som for eksempel Kevin, Konta og mange andre pumper sig selv op med en meget dynamisk adfærd mellem duellerne,  såsom konstant og hurtig bevægelse, små hop på stedet, danseagtige trin, skyggespil med videre, medens andre som Clara tilstræber ro på, koncentration, fokusering, kontrol af temperamentet.

Men sålænge Clara i duellerne sædvanligvis giver bolden en meget energifuld og kompetent behandling, synes det som en meget god strategi, at hun lever sit eget liv i sin boble under en tenniskamp.

Clara Tauson
© 2020 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Claras signatur

Hidtil har spillestilen tangeret noget mainstream med dygtig udnyttelse af fysik og teknik til at få fart i bolden. Enkelthed, enkle spillemønstre, konsekvent holdende sig til sin plan A, udført med fornuftig aggressivitet og en god portion risikovillighed men uden et klart Clara aftryk, en Clara signatur.

Selvfølgelig bygger Clara løbende noget på, udbygger sin valgte plan A med flere varianter af spillemønstre, forsøg med alternative løsninger. Ja, selvfølgelig. Hun er jo bare 18 år.

Men især en facet i udviklingen synes lige nu vældig interessant: 

Clara står oftere og oftere klar når og hvor bolden kommer i duellen. 

Det kommer af spilforståelse og overblik, at træffe de rigtige beslutninger, at bruge fysikken optimalt, at bruge hovedet. Dette i kombination med at tro på og holde sig til den indarbejdede plan A, der løbende udvikles, kan være en særdeles stærk kombination, som kun få udover nogle topspillere besidder i nævneværdig grad. 

Her har vi måske netop Claras aftryk, hendes signatur.

Det ser ikke umuligt ud i Charleston

Det bliver interessant at se, hvorvidt et par tabte kampe vil påvirke Claras præstation i Charleston, om de derved høstede erfaringer sætter synlige aftryk på Claras spil.

Clara møder i første runde russiske Ludmilla Samsononova, 22 år, #110 på ranglisten. Samsonova slog i Miami Kiki Bertens og Camilla Giorgi, har i år slået fem top 100 spillere. Denne første kamp kan meget vel blive en jævnbyrdig gyser.

Hvis Clara vinder, kan hun i anden runde møde 6. seeded Ajla Tomjanovic, #78 på ranglisten. Tomjanovic har ikke opnået de store resultater i år, men har dog besejret tre top 100 spillere. Ikke umuligt for Clara at slå hende, omend det ligner en udfordring.

3. runde kunne byde på 2. seeded Magda Linette. Alternativt Sara Erani eller Christina McHale. 4. rundes modstandere kunne blive blandt andre 4. seeded Alizè Cornet eller 8. seeded Madison Brengle.

I en eventuel finale kunne modstanderen blive nummer 1 seeded Ons Jabeur.

Såfremt Clara finder og holder sit niveau, er det slet ikke umuligt at nå langt i denne turnering og via nogle udfordrende kampe give sin videreudvikling et godt skub opad.

Uanset hvordan det går i Charleston, er det måske lige værd at bringe i erindring, hvad Clara har præsteret  i 2021:
> Vundet 21 kampe, tabt 5
> Besejret 3 spillere i top 100
> Vundet sin første WTA titel
> Vundet 14 sejre i træk. Tabte så i St. Petersburg til Daria Kasatkina i en tæt kamp, men  hvor Kasatkina trådte i karakter i afsluttende tie break, hvor hun som tilbagekommende topspiller gjorde rent bord.

Der er vel svært at bevare pessimismen, på trods af at Clara havde en dårlig dag i Bogota.

Turneringen afholdes 12. – 18. april.

 

 

Forrige artikelATP 1000 Monte-Carlo: Holger Rune møder Casper Ruud i ATP Masters debut
Næste artikelTurneringer uge 15: Danske topnavne i aktion i ATP Masters, WTA 250, Challenger og Grade 1 junior
Avatar photo
Ole Jørgensen har siden 1992 har været aktiv i den lokale tennisklub bl.a. som formand for klubben i 10 år, som træner, som holdleder på et motionist turneringshold og som aktiv spiller. På den globale scene er hans store interesse dels udvikling og tendenser på og omkring WTA-touren og dels den enkelte spillers udnyttelse af sit potentiale. Oles interesse for udviklingen på WTA-touren, som han har fulgt nøje, startede især da Caroline Wozniacki vandt Wimbledon som junior.