Sejr til Clara Tauson over Leylah Fernandez gav realistiske forventninger om at nå langt på Roland Garros, men mistet fokus i 2. sæt og flade batterier til sidst rakte ikke mod 20-årig Lucky Loser

Storspil af Clara Tauson i 1. runde mod no. 50 Aliaksandra Sasnovich skabte berettiget håb om, at Clara med en lignende indsats i 2. runde mod den jævnaldrende 20-årige canadier Leylah Fernandez kunne fortsætte sejrsstimen.

Da 12. seedede Belinda Bencic efter en skadespause overraskende blev sendt ud i 1. runde af den 20-årige Lucky Loser Elin Avanesyan, blev opgøret mellem Clara og Fernandez en nøglekamp, hvor vinderen kunne se frem til en formodet mere overkommelig modstander udenfor top 100 i fortsættelsen.

French Open: Storspil af Clara Tauson tænder håb om succesrig fortsættelse

I 1. runde kampen mod Sasnovich var Clara bagud 0-2, inden hun skiftede til det høje gear og vandt de næste 12 partier i træk efter blændende spil.
Mod Fernandez fandt Clara det samme gear helt fra start, og med sin velkendte easy power dominerede hun fuldkommen de første 4 partier, hvor Fernandez ikke kunne følge med i tempoet, da Clara bragte sig foran 4-0.

I det næste danske serveparti løftede canadieren dog sit spil et niveau eller to, hvorved tilskuere og seere blev vidne til en kamp, hvor begge konstant leverede tennis på højt plan.
Fernandez vandt derved det ene break tilbage, og et par sjældne danske fejl medvirkede til, at Fernandez derefter vandt et jævnbyrdigt serveparti og reducerede til 2-4.

Leylah Fernandez
© 2023 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized editorial or commercial usage is fee-liable. – Leylah Fernandez

Derefter fulgte sættets længste parti, hvor momentum var skiftet en anelse til Fernandez, der brød danskerens serv og reducerede til 3-4, men Clara brød derefter ved 30-40 godt hjulpet af en stor fejl fra modstanderen, og hun sikrede sættet 6-4 i egen serv ved 40-30.

I pausen efter 1. sæt tog Clara medical timeout, hvor ryggen fik behandling, hvilket uden tvivl skabte bekymring fra omgivelserne, men Clara forsikrede dog efter kampen, at der ikke var alvorlige problemer, og behandlingen var mest forebyggende.

I 2. sæt mistede Clara dog en smule fokus, da et par ærgerlige fejl forhindrede, at hun fik chancen for et tidligt break, og i stedet hun kom selv bagud 0-40 i egen serv, hvor Fernandez udnyttede den 2. break-mulighed til 2-0.
I det efterfølgende canadiske serveparti var situationen omvendt, da Clara efter 0-40 udnyttede sin 2. break-mulighed, og balancen blev genoprettet i egen serv ved 40-15 til 2-2.

Bortset fra en enkelt dansk break-mulighed ved 2-2 og en tilsvarende canadisk mulighed ved 4-4 vandt begge deres servepartier komfortabelt frem til 5-5, og Fernandez vandt desuden sit næste serveparti ved 40-15 til 6-5.
Da Clara servede for at sikre en tiebreak-afgørelse, blev presset tilsyneladende for stort, idet en række fejl resulterede i et rent break, som sikrede Fernandez sættet 7-5.

Clara Tauson
© 2023 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized editorial or commercial usage is fee-liable.- Clara Tauson

I starten af 3. sæt havde Clara break-muligheder ved 15-40, men Fernandez reddede partiet, men da Clara også havde break-muligheder ved 15-40 i canadierens næste serveparti, blev den 2. mulighed udnyttet, og Clara fulgte op ved at vinde sit serveparti til 3-1.
Begge vandt derefter deres servepartier resten af sættet, og da Clara servede for kampen, var der ingen slinger i valsen, da hun med et rent serveparti sikrede sejren 6-4, 5-7, 6-4.

Begge spillede på et højt niveau, som indikerede at kampens vinder kan nå langt i turneringen, og Clara undgik ikke favoritrollen, da hun fredag mødte ranglistens no. 134 Elina Avanesyan, der som nævnt vandt over Belinda Bencic i 1. runde, og i 2. runde vandt hun 6-0, 7-5 over no. 129 Leolia Jeanjean (FRA), der havde wildcard.

Det høje niveau i 1. runde tændte som nævnt et håb om en succesrig fortsættelse i turneringen for Clara, og bedømt efter de 3 kvalkampe og de første 2 runder af hovedturneringen var det i sig selv en succes, at Clara hidtil havde stået distancen rent fysisk, og efter 2 kampe i træk, hvor Clara havde spillet sit allerbedste grus-tennis til dato, blev “håbet” forvandlet til “forventning” om endnu mere succes ved Roland Garros.

Starten af kampen i 3. runde mod Elina Avanesyan, der som nævnt var videre som Lucky Loser, viste ligesom i de tidligere kampe, at modstanderen ikke kunne matche det høje tempo, som Clara mestrer, og derfor blev det hurtigt klart, at kampens udfald alene afhang af, om Clara var i stand til at bevare det massive tryk på sin modstander, der ligesom Fernandez i 2. runde sendte stort set alt – indenfor rækkevidde – retur.

Førnævnte antagelse blev bekræftet, da det danske overtag resulterede i, at Clara først brød modstanderens serv ved 15-40 til 2-1 og derefter ved 30-40 til 4-1.
Avanesyan havde dog forinden haft en enkelt break-mulighed, da Clara i sættets længste parti holdt serv til 3-1, idet flere danske fejl holdt modstanderen inde i partiet, inden det efter 14 point blev lukket.

I  det næste danske serveparti bevirkede nye danske fejl, at Avanesyan fik det ene break tilbage, og hun reducerede desuden til 3-4, da hun derefter vandt sit serveparti ved 40-15, hvorefter Clara var tæt på at lukke modstanderen helt tilbage, da 40-0 blev sat over styr, men Clara fik dog lukket partiet til 5-3 efter yderligere 2 danske fordele.

Da Avanesyan servede for at blive i sættet, havde Clara sætbolde ved 15-40, men Avanesyan afværgede begge, og hun havde også en fordel til at reducere, inden Clara på den næste sætbold vandt sættet 6-3.

Clara Tauson
© 2023 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized editorial or commercial usage is fee-liable. – Clara Tauson

I det første parti i 2. sæt medvirkede en dobbeltfejl og en mislykket stopbold til, at Avanesyan fulgte med til 40-40, og derefter fulgte 2 sjældne vindere i træk, hvorved Clara blev brudt fra start, men hun genfandt dog fokus igen, hvorved Clara straks brød tilbage ved 15-40.

I det næste danske serveparti fulgte et par større afbrændere, som alt for nemt gav Avanesyan et nyt break på den 2. break-mulighed, og momentum skiftede derved over til modstanderen, der fik endnu større selvtillid og fuldkommen dominerede spillet, da hun først vandt sit serveparti rent til 3-1 og derefter brød danskerens serveparti rent til 4-1, hvorved løbet var kørt for 2. sæt, som Avanesyan derefter lukkede, da Clara blev brudt på den 2. sætbold efter 15-40 til 6-1.

Elina Avanesyan
© 2023 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized editorial or commercial usage is fee-liable. – Elina Avanesyan

I starten af 3. sæt fik Clara imidlertid igen både sin power og kontrol tilbage i sit spil, og derved fik hun en optimal start, da hun efter 0-40 brød på den 2. mulighed, og hun konsoliderede det tidlige break, da hun holdt serv ved 40-15 til 2-0.

I modstanderens næste serveparti havde Clara ved 15-30 en oplagt chance til 15-40 og dermed potentiel mulighed for endnu et break, men endnu en fejl og et mislykket forsøg på en stopbold reddede partiet for Avanesyan, der til gengæld derefter igen fik mere momentum i kampen, da hun brød tilbage til 2-2.

I den efterfølgende periode af kampen viste begge tennis af høj klasse, og kampen balancerede på et “knivsæg”, og selvom Clara ofte pressede sin modstander helt i bund, blev selv de mest “umulige” bolde sendt retur med kvalitet, og det nyttede sjældent at forsøge at bryde rytmen med stopbolde, som havde været et våben i starten af kampen, men i langt de fleste tilfælde var en stopbold ensbetydende med point til Avanesyan.

Da Clara servede ved 3-4 bevirkede et par danske fejl, at Avanesyan efter 0-40 brød på den 2. mulighed til 5-3, og danskerens kropssprog kunne tolkes som begyndende resignation, og træthedstegnene var til at få øje på efter de opslidende dueller, hvor der skulle kæmpes hårdt for hvert eneste point.

Alligevel formåede Clara på ren vilje at skabe ny spænding om udfaldet, da hun brød tilbage og derefter afsluttede sit næste serveparti med et par sublime point til 5-5.
Avanesyan vandt derefter sit serveparti til 6-5 efter 40-15, hvorefter flere fejl i Clara’s næste servepart medvirkede til, at Avanesyan med endnu et break vandt kampen 3-6, 6-1, 7-5.

Elina Avanesyan, Clara Tauson
© 2023 Jimmie48 Tennis Photography
This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net
Unauthorized editorial or commercial usage is fee-liable. – Elina Avanesyan og Clara Tauson

Efter kampen erkendte Clara, at energien var ved at slippe op til sidst, og derfor manglede det nødvendige overskud, som kunne have afgjort kampen til dansk fordel, idet Clara havde overtaget i spillet, men det alt for lave bundniveau i 2. sæt og for mange fejl mod en ekstrem boldsikker modstander blev i den sidste ende afgørende for udfaldet.

Selvom nederlaget uden tvivl både føles bittert og unødvendigt, hvis Clara havde bevaret større fokus i 2. sæt, er der dog overordnet set god grund til være godt tilfreds med, at Clara under turneringen har vist spil af høj klasse, og at hun har været i stand til at gennemføre 6 kampe efter en lang periode præget af skader.

Sejren i 2. runde betyder, at Clara på liverankingen er i top 90, og desuden er hun sikret en præmiesum på ca. 1 million danske kroner.

Clara er ugen efter French Open tilmeldt WTA 125 grus-turneringen i Valencia, og ugen derefter optræder Clara på Acceptancelisten til W100 græsturneringen i Ilkley i Storbritannien som 1. prioritet, men indtil frameldingsfristen på tirsdag skal denne tilmelding dog tages med al mulig forbehold.
Turneringen forekommer dog som en oplagt optakt, inden Clara deltager i kvalifikationen til Wimbledon, hvor hendes rangering ved deadline ikke rakte til hovedturneringen.

Efter Wimbledon repræsenterer Clara sammen med Holger Rune Danmark ved Hopman Cup i Nice 19-23. juli.

Hopman Cup: Clara Tauson og Holger Rune repræsenterer Danmark ved Hopman Cup juli 2023

Forrige artikelFå rådgivning hos KetcherXperten
Næste artikelTurneringer uge 23: Efter 2 pligtsejre starter French Open for Holger Rune i 1/8-finalen
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.