Lukkenerver og regnvejr udsatte Holgers største triumf, som efter en tænkepause blev sikret i suveræn stil

Når to 16-årige drenge for første gang nogensinde står i en Grand Slam finale med udsigt til at opnå karrierens suverænt største triumf, er det utænkeligt at der ikke opstår nervøsitet, når målet er meget tæt på.

Holger Vitus Nødskov Rune har aldrig lagt skjul på, at han har ambitioner om at blive Verdens bedste tennisspiller, og det er åbenlyst for alle, der følger nøje med i tennis, at der er reel basis for de skyhøje ambitioner.

Et stort skridt på vejen mod tinderne kunne blive taget, da Holger efter fem 2-sæts sejre stod i finalen ved juniorernes French Open, hvor han på grund af overbevisende præstationer i flere turneringer på det seneste og i kampene hidtil ved French Open måtte påtage sig favorit-rollen.

Holger fortsatte de gode takter fra starten af finalen, og selvom han indledte med at blive brudt i serven, brød han straks tilbage og sikrede sig sættet 6-3.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Virginie Bouyer, Mouratoglou Tennis Academy

Også i 2. sæt var det Holger, der dominerede begivenhederne, og han brillerede undervejs ved at vinde en duel efter et perfekt amerikansk lob, som blev returneret med en “tweener”, som er et slag mellem benene med ryggen mod banen, men det var dog Kodat, som senere vandt partiet.

Holger havde efter et have sikret et break mulighed for at serve for kampen ved stillingen 5-4, og han spillede sig frem til 2 matchbolde, som dog ikke blev udnyttet, da Holger spillede sig frem til en stor chance ved nettet, hvor en flugtning blev en anelse for lang, og i stedet kom Kodat tilbage i opgøret, da han udlignede til 5-5.

Holger fik endnu en chance for at serve for kampen, da han brød serven til 6-5, men en kombination af nervøs usikkerhed og storspil af Kodat førte til endnu et break, så sættet måtte afgøres i tiebreak, hvor Holger kom bagud 1-3, men han kom igen på vinderkurs, da han bragte sig foran 5-3.

Kodat spillede igen sublimt på de vigtige bolde, og med 4 vundne bolde i træk vandt han tiebreak’en 7-5, og umiddelbart efter blev der lukket op for sluserne i form af et større regnskyl, som udsatte starten på det tredje afgørende sæt.

Holger Vitus Nødskov Rune
Foto: Virginie Bouyer, Mouratoglou Tennis Academy

Pausen blev benyttet konstruktivt til at få talt med Lars Robl, der er mental coach for Holger, og efter en snak med træner Lars Christensen fik Holger igen fokus på gameplanen, som Holger var kommet lidt for langt væk fra i 2. sæt, efter at det havde fungeret fint i 1. sæt.

Da kampen blev genoptaget virkede Holger afklaret og tilsyneladende i bedre mental balance, og sættet blev indledt med et blankt dansk parti, hvorefter der fulgte et længere og jævnbyrdigt amerikansk parti, der endte med dansk break til 2-0, og med endnu et overbevisende serveparti, blev det 3-0 til Holger, som resten af kampen bevarede koncentrationen og et stabilt højt niveau, og uden at afgive et eneste parti i 3. sæt vandt Holger finalen 6-3, 6-7(5), 6-0.

Kodat erkendte, at han ikke kunne vinde finalen, som han dog huskede at nyde at deltage i.

På det øverste billede kan Holger stolt vise sin præmie, som blev overrakt at den danske ITF-repræsentant Thomas Kønigsfeldt, og herunder ses Holger med præmien sammen med 2 x Lars (træner Christensen og mental coach Robl), som begge har en kæmpe andel i triumfen.

Lars Christensen, Holger Vitus Nødskov Rune, Lars Robl
Foto: Virginie Bouyer, Mouratoglou Tennis Academy

Finalen blev spillet samme dag, som Patrick Mouratoglou har fødselsdag, og han fortalte til Holger, at det var dagens bedste fødselsdagsgave.

Holger Vitus Nødskov Rune, Patrick Mouratoglou
Foto: Virginie Bouyer, Mouratoglou Tennis Academy

Dansk Tennis Forbund var efter sejren meget hurtige til at udsende en pressemeddelelse, hvor det fremgik at præstationen havde gjort stort indtryk på både formanden og sportschefen var.
Pressemeddelelsen blev ligeledes slået op på DTF’s facebook

Da Holger blev spurgt, hvordan det føltes at vinde en af de helt store turneringer, som han har drømt om, havde han dette svar:

Ubeskriveligt. Faktisk ubeskriveligt. Det var sindssygt fantastisk. Jeg var et break oppe og havde to matchbolde, men blev lidt for passiv. Men i regnpausen mellem andet og tredje sæt fik jeg refokuseret, slappet lidt af og kom tilbage på sporet. I tredje sæt spillede jeg offensivt, kom ind i banen og var dybt fokuseret.

Holger fortalte endvidere, hvordan regnvejrspausen blev anvendt:
Først talte jeg lidt med min mentalcoach. Det handlede om, at det var en ny kamp, og at den stod á 0. Jeg skulle ovenpå igen, selvom jeg havde haft matchbolde. Jeg skulle finde ’killergenet’ og kæmpe røven ud af bukserne.

Desuden talte Holger med træner Lars Christensen om gameplanen, som han var kommet lidt for langt fra i 2. sæt:
Jeg skulle begynde igen at være hurtig på bolden og tæt på baglinjen, så han ikke fik tid til at slå sine slag. Det virkede vanvittigt godt i både første og tredje sæt.

Da Holger havde haft travlt med alle mulige medier og fik taget blodprøver m.v. havde han endnu ikke helt fundet ud, hvordan sejren skal fejre, men han slog fast, at “det skal i hvert fald fejres!

Næste mål for Holger handler om Wimbledon, og inden længe skal han for første gang nogensinde prøve at spille græsturneringer, hvilket han er meget spændt på, og han tilføjer: “Det bliver sjovt at prøve.” 

DTF oplyser endvidere, at Holger lander i Københavns Lufthavn søndag kl. 1250, og interesserede opfordres til at møde op og ønske ham tillykke.

Tennis Europe hylder også Holger på Instagram, hvor det bl.a. nævnes, at Holger var Tennis Europe #1 og U14 Europamester 2017.

Selvom Holgers potentiale har været velkendt i tenniskredse i flere år, blev TV2 Sportens Camilla Nørgaard af nyhedsoplæser på TV2 News spurgt: “Holger Rune, hvor kommer han lige fra?”, men den tenniskyndige Nørgaard kunne dog fortælle, at han har været der hele tiden, og at han også i internationale tenniskredse betegnes som en af de juniorer, som kan blive en fremtidens helt store navne, hvilket Kenneth Carlsen heller ikke lægger skjul på.

Der er næppe tvivl om, at der i den kommende tid vil være langt mere medieopmærksomhed på Holger, men der er heller ikke tvivl om, at Holger ikke vil lade medie-postyret stå i vejen for, at der fortsat skal arbejdes professionelt og målrettet videre mod endnu højere mål.

Ifølge Tennisavisens udregning betyder titlen, at Holger på mandag vil avancere til 2. pladsen på ITF’s juniorrangliste, hvor vinderene af Australian Open, 17-årige Lorenzo Musetti bliver no. 1, og Holger udbygger sin 1. plads på ITF Junior Finals Road to Chengdu, som er det afsluttende Junior Masters for de 8 bedste.
Kodat og Martin Damm, som Holger besejrede i semifinalen, avancerer sandsynligvis til omkring no. 5-6 på ranglisten, hvorved der formentlig vil være 3 fra årgang 2003 i top 6, hvilket med rette kan betragtes som historisk i konkurrence med spillere, der er både 1 og 2 år ældre.

Det er 6. gang en dansk tennisspiller vinder en junior Grand Slam titel.
Kurt Nielsen vandt 2 titler: Wimbledon 1947 og French Open 1948
Kristian Pless: Australian Open 1999
Caroline Woznizki: Wimbledon 2006
Clara Tauson: Australian Open 2019
Holger Vitus Nødskov Rune: French Open 2019

Kristian Pless er i Ekstrabladet citeret for at råde Holger til at fortsætte med junior-tennis, så længe han fortsat kan blive presset i kampene.
Holger har dog efter Grade 1 titlen i Santa Croce Sull i Italien fået tilbudt et wildcard til en $25.000 turnering i Pontedera i Italien sidst i juli måned, hvilket han forventes at tage i mod, men hidtil har planen dog været, at Holger primært spiller junior-turneringer i 2019.

Tennisavisen har modtaget en række billeder, som blev taget under turneringen af Roger Parker samt Virginie Bouyer, som fotograferede for Mouratoglou Tennis Academy.
Disse billeder kan ses i galleriet herunder.

 

 

 

Forrige artikelLørdag 8. juni: Holger finale mens Djokovic og Thiem spiller færdigt inden kvindernes finale
Næste artikelSøndag 9. juni: Gentagelse af sidste års French Open finale Nadal vs. Thiem
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.