Frederik Løchte Nielsen modtog ITF’s Commitment award 17. november i FN Byen i København.

ITF Commitment award tildeles til en spiller der har optrådt i Davis Cup mindst 20 gange på højeste niveau (Højeste niveau defineres som World Group og Europa/Afrika Gruppe 1 og 2) eller 50 gange i alt. Frederik Løchte Nielsen har sidste år rundet 20 optrædener på højeste niveau.

Selvom det ikke har nogen betydning for modtagelsen så har Løchte i alt spillet 30 Davis Cup kampe. HKH Kronprins Frederik uddelte prisen til Frederik Løchte Nielsen. HKH er nemlig protektor for Dansk Tennis Forbund.

Løchte’s sæson bygges op om Davis Cup

Landstræner og Davis Cup kaptajn Kenneth Carlsen talte ved prisoverrækkelsen. Kenneth Carlsen arbejder med ham til daglig. Hele Carlsens tale oste af den respekt der kommer af at have med en spiller at gøre som man kan stole helt på.

Og det var det underliggende i hans tale. Faktisk mente Carlsen at Løchte planlagde hele sin sæson efter Davis Cup. Han vidste det ikke med sikkerhed, men han havde det på fornemmelsen.

Løchte bekræftede senere den antagelse. Hans tale var en tale fra en loyal tennisspiler til en anden. Kenneth Carlsen har selv modtaget prisen tidligere og hvem kunne bedre give sin hyldest til Frederik Løchte Nielsen.

Da det startede

Den 6. april 2003 trådte Frederik Løchte Nielsen ind på banen i Hillerød for at spille sin første Davis Cup match. Matchen var mod Tunesien og modstanderen var en 19-årig Malek Jaziri. Og han vandt dengang en flot sejr.

Siden da har Malek Jaziri kæmpet sig op som nr. 72 på single verdensranglisten. Og for lige at slutte cirklen på den historie, så slog Frederik endnu en gang Jaziri i en Challenger turnering i Champaign, USA i semifinalen. Og det var i efteråret 2014.

Siden da er det som sagt blevet til 30 optrædener det danske Davis Cup hold. Nogle af højdepunkterne har uden tvivl været da Danmak kvalificerede sig til Europa/Afrika gruppe 1 og blandt andet slog Finland og siden spillede mod Sverige og tabte knebent.

Frederik Løchte Nielsen og DTF

Meget ofte kan man læse om gnidninger mellem nationale tennisforbund og deres spillere. Men forholdet mellem DTF og Frederik Løchte Nielsen er præget af fuld tillid.

Da DTF’s formand, Henrik Klitvad talte ved prisoverrækkelsen udtrykte han lige netop den tillid. Formanden bemærkede at Frederik Løchte Nielsen nu var medlem af en fornem klub.

Han betragtede Løchte som DTF’s ansigt udadtil og han repræsenterede sit forbund på bedste vis. Og det er måske successen bag Davis Cup, at spillerne med Frederik Løchte Nielsen som ankermand, trænerteamet med Kenneth Carlsen forrest og DTF indgår i en smuk symbiose.

Og i dag er man i Davis Cup Europa/Afrika gruppe 1, niveauet lige under World Group. Og man føler virkelig at Frederik Løchte Nielsen står i midten af alt det som en samlende figur.

Frederik Løchte Nielsen modtog ITF’s Commitment award 17. november i FN Byen i København.
Frederik Løchte Nielsen modtog ITF’s Commitment award 17. november i FN Byen i København.

Han er også sin egen

Det der måske gør Frederik til noget ganske specielt er at selvom han er ”Holdets mand”, så er han også helt sin egen. Han tør og kan gå sine egne veje men på en afbalanceret måde.

Han får som den naturligste ting i verden sin individuelle karriere til at matche sine optrædener på Davis Cup holdet. Det er på den måde han fortjente ITF’s pris.

At han følger sine egne veje ses tydeligt ved at han satser på sin single karriere. Han kunne have valgt double karrieren da han på et tidspunkt lå som nr. 17 på double verdensranglisten. Men det var ikke hans drøm og han valgte det som hjertet bød ham.

Da Løchte tog Danmark med storm

I 2012 begik Frederik Løchte Nielsen en af årets største danske sportspræstationer, måske den største, da han sammen med sin engelske makker, Jonathan Marray vandt Wimbledon titlen i double.

Med den sejr levede han op til sin egen ambition om at optræde i de store Grand Slams og da det var opnået satsede han endnu mere på sin single karriere.

DTF valgte at hylde Frederik Løchte Nielsen for triumfen i Kongens Have, Lyngby. Der var en fantastisk opbakning både i Kongens Have, men også i medierne og på facebook.

Hvorfor gav man sin hyldest til Løchte i så stor grad? Fordi han ikke kun er sin egen, men også ”Holdets mand.” Der var ganske givet mange der følte at han havde givet hele tennis Danmark en stor gave.

Løchte’s Fremtid

Frederik Løchte Nielsen er 31 år og nærmer sig den sidste del af sin flotte karriere. Men det betyder ikke at der ikke er masser af godt at vente fra den sympatiske tennisstjerne.

Sidste halvdel af 2014 så man en stærk fremgang. Hen over sommeren følte Løchte selv at spillet begyndte at fungere og det kulminerede med en finaleplads i Challenger turneringen i Champaign, USA.

En klar prioritet er Davis Cup. Og det virker som om at Løchte næres i sin individuelle karriere af Davis Cup. I september 2014 i Kolding hvor Danmark på imponerende vis slog Moldova og sikrede sig oprykning til Europa/Afrika gruppe 1, kunne man næsten se hvordan Løchte’s mentale overskud voksede. Og det har måske været et af elementerne i efterårets succes.

Mon ikke ”Holdets mand” stadig har en række gode oplevelser at give os tenniselskere inden han vælger at stille ketcheren. Det både håber og tror vi.

Forrige artikelBusan Challenger: Løchte vinder over defensiv koreaner
Næste artikelITF Santa Margherita di Pula: Frederikke Svarre debut i ITF hovedturnering
Ralph Elm Hansen
Ralph Elm Hansen er inkarneret tennisnørd og har mange års erfaring som tennisskribent. Han har tidligere drevet et af Danmarks mest seriøse tennissites, Tenaro, og har været med i redaktionen på Tennissporten.dk.