Det lykkedes hverken for Clara Tauson eller Karen Barritza at overraske mod Polen. Hannah Viller Møller fik Fed Cup debut i double med Maria Jespersen

Den sidste kamp i pulje A ved Fed Cup Group I Europe/Africa mellem Polen og Danmark gjaldt 2. pladsen i puljen, som Rusland med sejre over begge nationer havde vundet.

På grund af tekniske problemer var den youtube-kanal, hvor kampene hidtil kunne følges, ophørt med at fungere, men 2. singlen mellem 16-årige Clara Tauson og 17-årige Iga Swiatek kunne dog følges på livestream via det polske forbunds facebook, hvor den stadig er tilgængelig herunder.

Swiatek vandt sidste år juniorernes udgave af Wimbledon, og hun har en WTA-rangering som no. 141.
Alligevel var der forhåbninger om, at Clara havde muligheder for at vinde kampen, især i betragtning af, at Swiatek i kampen mod Rusland tabte 0-6, 2-6 til Natalia Vikhlyantseva, som Clara dagen før var tæt på at overrumple i 1. sæt.

Clara fik dog ikke den samme fejlfrie start som mod russeren, idet Swiatek i sit første serveparti kunne bringe sig foran efter 4 danske fejl, og hun brød derefter Clara’s serv til både 2-0 og 4-0.

Herefter var Clara dog langt bedre med i resten af sættet, og hun fik det ene break tilbage til 1-4 bl.a. ved hjælp af et par højt hoppende bolde, som fremkaldte fejl fra Swiatek.
Derefter holdt begge serv resten af sættet, som derved blev vundet 6-3 af Swiatek.

2. sæt startede langt bedre set med danske øjne, da Clara bragte sig foran med et rent serveparti.
I Swiatek’s serv ved 1-2 skaffer en dansk vinder 2 break-muligheder, og en fremprovokeret polsk fejl betyder dansk break til 3-1, og det næste serveparti afsluttes med en vinder samt en servevinder til 4-1.

Clara havde break-mulighed for 5-1, men Swiatek afværgede og holder med nød og næppe serv til 2-4, hvorefter Clara kommer bagud 0-40 i egen serv. Hun kommer på 30-40 med en  servevinder og en fremprovokeret fejl, men Swiatek bryder tilbage efter dansk dobbeltfejl, og Swiatek får udlignet til 4-4 i egen serv, hvor Clara ved en polsk fordel var tæt på succes med en “tweener”, som tvang Swiatek til at servere et vinderoplæg, som blev sendt i nettet til polsk udligning til 4-4.

Begge holdt serv resten af sættet, som derfor måtte afgøres i tiebreak, hvor Clara fik en dårlig start og kom bagud 0-3, men Clara vinder de næste 4 partier, og hun bringer sig foran 5-4 efter et es, og med en ren vinder på returnering af en 1. serv, spiller Clara sig frem til 2 sætbolde.
Den første i Swiatek’s serv afværges efter en fejl fra Clara, som stadig hade mulighed for at lukke sættet i egen serv, men selvom hun satte 1. serven, blev hun alligevel presset til fejl efter returneringen.

Endnu en dansk sætbold glippede ved 7-6, da en baghånd slice sejlede ud til 7-7, og i stedet blev det polsk matchbold, som Swiatek afgjorde med en forhånds-vinder til polsk sejr 6-3, 7-6(7).

Clara erkendte efter kampen, at hun blev nervøs, da hun havde muligheden for at lukke 2. sæt.

Udover livestreamingen har det polske forbund endvidere slået en række billeder fra kampen op på deres facebook herover.
Herunder udpluk fra kampen.

Sejr til Magda Linette over Karen Barritza

I 1. singlen mødte Karen Barritza WTA-ranglistens no. 89 Magda Linette.
De første partier af kampen kan genses herunder

og herunder resten af kampen fra stillingen 3-1

Karen indledte med at holde serv, og hun havde break-mulighed til 2-0, men Linette holdt fast og udlignede til 1-1.
Herefter førte Karen 40-0 i egen serv, men forspringet blev hentet, og Linette brød i stedet til 2-1 og holdt efterfølgende serv til 3-1.

Spillet tydede på, at Linette havde fået kontrol over kampen, og hun bragte sig foran 4-1 med endnu et break.
Karen tog dog det ene break tilbage til 2-4, men kort efter blev hun brudt rent til polsk føring på 5-2, hvorefter Linette servede sættet sikkert hjem 6-2.

Karen indledte 2 sæt med at holde serv med stort besvær, og ligesom i 1. sæt havde hun chance for at bryde til 2-0, men Linette holdt igen serv til 1-1.

Ved stillingen 2-2 kom Karen for alvor i problemer, da hun kom bagud 0-40 i eget serveparti, men hun fik udlignet til 40-40, og hun reddede ydermere en break-mulighed, men hun blev alligevel brudt ril 3-2, og Linette holdt derefter serv til 4-2 efter en af utallige vindere langs linjen.

I Karens næste serveparti førte hun 30-0, men Linette kom på 30-40, da en flugtning ikke var skarp nok.
Breakbolden blev afværget, men på den næste betød endnu en longline vinder fra Linette break til 5-2, hvorefter Linette spillede sig frem til 3 matchbolde.

Den første blev afværget med en polsk dobbeltfejl, og på den anden sendte Linette en baghånd på tværs udenfor linjen, men på den tredje matchbold blev Karen presset til fejl i forhånden, og med resultatet 6-2, 6-2 var polsk sejr en realitet, og uanset resultatet af doublen, spiller Danmark lørdag kl. 12 mod Estland i en kamp om at undgå nedrykning til Group II.

Herunder udpluk fra kampen

Da kampen således var afgjort, var doublen en “bonus-kamp”, som var en god anledning til at lade Hannah Viller Møller få debut og få en fornemmelse af, hvordan niveauet er mod spillere på højt internationalt niveau.
Sammen med Maria Jespersen mødte de Maja Chwalinska og Alicja Rosolska, og det blev hurtigt klart, at der skal lidt ekstra til for at afgøre boldene, som ofte kom retur fra polakkerne.

Kampen kan genses herunder.

I de første partier var der flere situationer, hvor den danske double misbrugte store chancer for at afgøre boldene, men en række fejl blev kostbare og medvirkede til, at Danmark hurtigt kom afgørende bagud.

I Hannahs serveparti ved 0-4 havde danskerne et par fordele til at komme på tavlen, og de var godt med i duellerne, hvor Hannah var ved at lægge debut-nerverne væk, men et par forsøg på passerslag i grøften blev luret, og et par uskarpe flugtninger bidrog til, at Polen også kom på 5-0.

I det næste polske servepart havde Hannah en utagelig cross baghånd til 30-30, og kort efter blev en returnering fra Maria sendt over baglinjen af en polsk spiller til dansk break-mulighed, som dog ikke blev udnyttet.
I stedet sikrede Polen 1. sæt 6-0 på knap en halv time.

Maria startede 2. sæt med et es og en servevinder til 30-15, og Maria fremprovokerede en fejl til 40-15, og efter en dobbeltfejl udlignede polakkerne til 40-40.
Endnu en god serv fra Maria gav dansk fordel, som blev udnyttet af Hannah ved nettet til dansk 1-0 føring.

I Hannahs serveparti fulgte Maria en feberredning af et lob op med en smash vinder. Hannah holdt presset på modstanderne i en slagduel, hvorefter Maria var vågen ved nettet og afgjorde til 40-15 og det var også et indgreb fra Maria, som skaffede dansk føring 2-1, og der var smil på læberne og godt humør, da de gik på banen efter sidebyttet, hvor Polen udlignede til 2-2 i egen serv.

I Marias næste serveparti blev en breakbold afværget af Hannah ved nettet efter en god 1. serv, og endnu en break-mulighed blev afværget med en skarp 1. serv.
En uskarp flugtning blev straffet og gav ny polsk break-mulighed, som også blev afværget, hvorefter det blev dansk fordel, da returneringen efter en 2. serv blev sendt ud.
Fordelen blev ikke udnyttet, og i stedet blev det polsk break til 3-2, da en bold fra Maria blev for lang.

Danskerne tog straks break’et tilbage med en ren vinder fra Maria på servereturneringen i et parti, hvor Hannah lagde pres på i slagduellerne, samt afgjorde en bold ved nettet.
En polsk break-mulighed blev forpasset med en kikset flugtning, men en fodfejl og efterfølgende dobbeltfejl gav ny polsk break-mulighed, som blev udnyttet ved net-indgreb til polsk føring 4-3.

Polen kom herefter foran 5-3 i Rosolska’s serveparti med flere danske fejl.
Kampen blev endelig afgjort i Marias serveparti, og de polske spilleres større skarphed førte til endnu et break og sejr 6-0, 6-3, og dermed samlet polsk sejr 3-0.

Herunder udpluk fra doublen samt interview med debutant Hannah Viller Møller og holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen.

Danmark møder i kampen om at undgå nedrykning Estland, som i den sidste puljekamp mod Ukraine lod deres bedste spiller Anett Kontaveit sidde over, da Estland tabte 0-3 til Ukraine, der lørdag kl. 1000 møder Polen i en kamp om 3-4. pladsen.
Kl. 1600 spiller Rusland og Sverige om en plads ved World Group II play-offs 20-21. april

Danmarks kamp spilles på Court 2 lørdag kl. 1200, men det er uvist, om der bliver livestreaming fra kampen.

Hold eventuelt øje med opslag herom hos Dansk Tennis Forbund eller Tennisavisen.dk.

Forrige artikelFed Cup: Mirjam Bjorklund og Johanna Larsson sikrer svensk puljesejr
Næste artikelCaroline Wozniacki stiller alligevel op til turneringen i Doha
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.