Ganske vist har ingen af de danske spillere indtil videre i 2016 præsteret de helt store resultater, men alligevel er det svært at forestille sig, at der ikke venter en sikker sejr til den danske 1. single Caroline Wozniacki

Ligesom det var tilfældet før Davis Cup matchen mod Georgien, hvor undertegnede betragtede Danmark som favorit til sejren, bliver favorit-værdigheden til en af oprykningspladserne fra FED Cup Group II Europe/Africa ligeledes placeret hos det danske FED Cup hold, hvor kaptajn Kenneth Carlsen forleden har udtaget Caroline Wozniacki, Karen Barritza, Emilie Francati og Mai Grage, som alle er med på ovenstående billede fra Dansk Tennis Forbund.

Sidstnævnte har tidligere meddelt, at hun prioriterer uddannelse og civil karriere, men hun vil gerne stille sig til rådighed for FED Cup holdet, så længe hun har et niveau, som berettiger hertil.
Det mener hun dog ikke selv, at hun har i øjeblikket, da hun har været igennem en længere skadespause, hvor hun hverken har trænet tilstrækkeligt tennismæssigt eller fysisk, og selvom hun har fået lagt en blokade, og det er blevet bedre, har hun meldt afbud til Carlsen i erkendelse af, at hun ikke kan nå at ramme det fornødne spillemæssige niveau, som er nødvendigt for at spille FED Cup.

I stedet har Kenneth Carlsen udtaget Julie Noe, som også var en del af det danske FED Cup hold, der sidste år sikrede oprykning til Group II, men Julie fik dog ingen kampe på holdet.
Julie har tidligere i en periode døjet med en langvarig hoste, hvorved hun har manglet energi i flere kampe tidligere på året.
Julie fortæller dog, at hosten er overstået, samt at hun er ved at være i topform igen, og hun glæder sig meget til at repræsentere Danmark og træne hårdt op til kampene.

Julie Noe
. Julie Noe – netop fyldt 20 år 19. marts 2016. Tennisavisen ønsker tillykke med både fødselsdag og FED Cup udtagelse

Også Karen Barritza er helt klar til den forestående udfordring, og hun pointerer både betydningen af den store støtte hun får fra advokatfirmaet AA-Advice og mentaltræner Patrick Agergaard.

Emilie Francati pudser formen af, når hun i næste uge deltager i $10.000 turneringen 8th Hellenic Zeus ITF Pro Circuit i Heraklion, Grækenland, hvor hun lige akkurat slap direkte med i hovedturneringen. Emilie er også tilmeldt samme sted ugen efter.

Også Caroline Wozniacki får lejlighed til at pudse formen af, når hun deltager i den prestigefyldte WTA Premier Mandatory turnering i Miami, hvor hun forhåbentlig igen kan få nogle tiltrængte sejre efter en periode med flere tidlige nederlag, men uanset disse resultater kan man med rette stadig forvente en sikker sejr til Caroline i 1. singlen i FED Cup.

Afbud fra Slovenien af sikkerhedsmæssige årsager

Som følge af den sikkerhedsmæssige situation i Egypten har der været sat spørgsmål ved, om det er forsvarligt at deltage ved kampene i Group II Europe/Africa, som afvikles i Gezira Club i Kairo 13-16. april, men Dansk Tennis Forbund finder det sikkert at deltage, når det ikke frarådes af myndighederne.

Det slovenske forbund har en anden opfattelse af situationen, og derfor har Slovenien valgt at melde afbud, hvilket formentlig vil medføre nedrykning til Group III.
En tilsvarende situation oplevede det danske Davis Cup hold i 2004, hvor Danmark af sikkerhedsmæssige årsager meldte afbud, da de i 1. runde skulle møde Algeriet, hvilket samtidig betød, at Slovenien dengang undgik at spille  Play-off og derved sikrede forbliven i Group II, mens Danmark måtte en tur ned i Zone III.

Med 4 spillere i top 300 kunne Slovenien være en seriøs konkurrent for Danmark til en af opryknings-pladserne, men efter deres afbud er Østrig formentlig den eneste nation, som muligvis kan volde Danmark en smule problemer.
Danmark og Østrig kan meget vel havne i samme pulje, hvis pulje-inddelingen foretages på grundlag af ITF’s rangering af nationerne, hvor Finland er bedst rangeret som no. 55 foran no. 58 Liechtenstein. og derefter no. 59 Litauen og no. 63 Egypten, inden Danmark og Østrig følger som no. 67 og 68, og til sidst no. 73 Bosnien.

Selvom Danmark og Østrig eventuelt kommer i samme pulje, vil taberen af den indbyrdes kamp formentlig blive nummer 2 i puljen og kan derefter alligevel sikre sig oprykning med sejr over vinderen af modsatte pulje.

Hvis Danmark – enten i den indledende pulje eller i en afgørende kamp om oprykning til Group I Europe/Africa – møder Østrig, hvis højst rangerede spiller er no. 119 Tamira Paszek, bør man dog huske, at østrigeren i 2012 ekspederede Caroline ud af Wimbledon i 1. runde 5-7, 7-6(4), 6-4.

Tamira Paszek
© 2015 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una

Tamira Paszek styrtdykkede efter højdepunkt i 2012

Dette nederlag kom dengang som en kæmpe sensation, og det var formentlig også en enorm skuffelse for Caroline, der efterfølgende ikke som planlagt stillede op i mixed-double sammen med Frederik Løchte Nielsen, der i stedet kunne koncentrere sig 100 procent om herredoublen.
Ingen kan i dag vide, om dette indirekte fik betydning for, at Løchte efterfølgende vandt Wimbledon i herredouble, men det er dog en besnærende tanke, hvis dette afbud banede vejen for dette helt unikke resultat i dansk tennis-historie.

Paszek havde ugen før Wimbledon 2012 opnået et karriere højdepunkt, da hun vandt Premier turneringen i Eastbourne med finalesejr over Angelique Kerber 5-7, 6-3, 7-5 efter forinden at have slået Marina Erakovic, Daniela Hantuchova og Marion Bartoli, så sejren mod Caroline ved Wimbledon kom på et tidspunkt, hvor Paszek var i sit livs form, og hun vandt derefter over Alizé Cornet, Yanina Wickmayer og Roberta Vinci inden hun i kvartfinalen ved Wimbledon tabte 3-6, 6-7(4) til Victoria Azarenka, der på daværende tidspunkt var no. 2 på ranglisten efter Maria Sharapova, inden Serena Williams senere satte sig tungt på 1. pladsen.

Efter denne opblomstring er det gået ned ad bakke for Paszek, der var helt ude af top 100, da de rare rangliste-point fra Eastbourne og Wimbledon forsvandt året efter, og hun sluttede 2013 som no. 181, hvorefter hendes bedste resultat formentlig er en finale-sejr året efter i en $25.000 turnering i Rancho Santa Fe, Californien.

Ingen nationer bør true Danmark

Når man ser på spiller-truppen for de øvrige nationer, skal der en vaskeægte sensation til for at forhindre, at Caroline Wozniacki vil være i stand til at skaffe Dansk sejr i 1. singlen, og derfor vil der være 2 muligheder for at vinde den sidste kamp, som vil betyde dansk sejr.

Lad os kigge nærmere på de enkelte nationer, hvis spiller-trup er offentliggjort på FED Cups webside.
Gruppen inddeles i 2 puljer med henholdsvis 3 og 4 hold. Vinderen af hver pulje spiller derefter mod no. 2 i modsatte pulje om oprykning til Group I Europe/Africa.

Finland – Rank 55
(616) Piia Suomalainen (1984)
(632) Emma Laine (1986)
(866) Mia Eklund (1994)
Milka-Emilia Pasanen (1997)

Liechtenstein – Rank 58
(196) Stephanie Vogt (1990)
(383) Kathinka Von Deichmann (1994)
Sylvie Zund

Lithuania – Rank 59
Pauline Bakaite (1999) – ITF 214
Gerda Zykute (1999) – ITF 457
Iveta Daujotate (2001) – ITF 447
Edita Liachoviciute (1976) – Holdkaptajn

Egypt – Rank 65
(429) Sandra Samir (1997)
(521) Ola Abou Zekry (1987)
Laila Elnimr (1999) – ITF no. 167

Austria – Rank 68
(119) Tamira Paszek (1990)
(189) Barbara Haas (1996)
(435) Julia Grabher (1996)
Sandra Klemenschits (1982)

Bosnia and Herzegovina . Rank 73
(342) Dea Herdzelas (1996)
(674) Ema Burgic Bucko (1992)
(884) Anita Husaric (1994)
Nefisa Berberovic (1999) – ITF no. 328

Uanset om den danske 2. single bliver Karen, Emilie eller Julie, vil der mod flere af nationerne være en reel risiko for at Danmark kan tabe 2. single, hvilket efter rangeringen at dømme forekommer sandsynligt mod både Østrig og Liechtenstein, mens det er mere åbent mod Finland, Egypten og Bosnien.

Mod disse nationer kan nøglekampen derfor blive doublen. Caroline Wozniacki har i mange år spillet meget lidt double, men hvis hun indgår i en dansk double-konstellation, vil Danmark efter min vurdering alligevel være favorit til at vinde mod alle de nævnte nationer, hvorimod der kan være risiko for at tabe mod nogle af nationerne, hvis Caroline ikke benyttes i doublen.

Uanset om Carlsen foretrækker at benytte Emilie Francati, som har præsteret flere fornemme double-resultater, eller han vælger Karen Barritza, der har større FED Cup erfaring, ændrer det ikke ved den opfattelse, at dansk oprykning formentlig forudsætter, at Caroline Wozniacki også benyttes i doublen, hvis stillingen er 1-1 efter de to singler.

Kenneth Carlsen ønsker ikke at tage stilling til Danmarks chancer på nuværende tidspunkt, hvor vi endnu ikke kender pulje-inddelingen, men han påpeger vigtigheden af en god stemning, hvor alle yder deres bedste for holdet.
Underlaget, som bliver grus, favoriserer ikke de danske spillere, som alle kommer direkte fra hard court, da både Emilie Francati og Caroline Wozniacki spiller på hard court i den kommende uge, og ugen inden FED Cup spilles på hard court ved DM Inde, hvor både Karen Barritza og Julie Noe er tilmeldt.

Svært i Group I uden Caroline Wozniacki

Hvis Danmark som forventet klarer skærene og rykker op i Group I Europe/Africa, venter næste år modstandere som Great Britain, Israel, Georgien, Kroatien, Bulgarien, Portugal, Ungarn, Tyrkiet samt 2 nedrykkere fra Play-offs i World Group II.

Hvis Danmark skal han nogen som helst chance for at gøre sig gældende i Group I, forudsætter det uden tvivl, at Caroline Wozniacki er villig til at tage endnu en tørn på det danske FED Cup hold, hvor adgangs-billet til OL i Rio i øjeblikket er den reelle årsag til hendes medvirken.

Uden Caroline på holdet vil nedrykning tilbage til Group II næsten være uundgåeligt, men herefter kan man dog håbe på, at flere af de lovende unge danske talenter har taget nye skridt i deres udvikling, så Danmark om et par år kan gøre sig gældende i Group I eller II, selvom Caroline Wozniacki eventuelt igen fravælger at spille FED Cup.

Måske kan man også forestille sig, at Caroline tværtimod gerne vil fortsætte nogle år mere med at finde plads til FED Cup holdet i hendes kalender, hvis hun nedprioriterer hensynet til WTA-ranglisten og i højere grad går efter udvalgte turneringer, herunder naturligvis Grand Slam, som reelt er det eneste hun mangler for at krone en i øvrigt storslået karriere med prikken over i’et.