Danmarks Fed Cup hold får ekstra medie-bevågenhed, når de i næste uge forsøger at spille med om oprykning til Group I

Da Danmark sidste år deltog i Fed Cup Group II Europe/Africa i Siauliai i Litauen, var der meget lidt medie-bevågenhed herhjemme, selvom holdet leverede en fremragende indsats med sejre i alle 3 indledende puljekampe.
Det rakte dog ikke til oprykning til Group I, idet Danmark i kampen om oprykning tabte 1-2 til Sverige, der havde Johanna Larsson på  holdet, og den svenske top 100 spiller var involveret i begge de svenske sejre, da hun vandt 6-2, 6-4 over den danske 1. single Karen Barritza og i doublen tabte Karen og Emilie Francati 2-6, 4-6 til Larsson og Cornelia Lister. Emilie havde forinden bragt Danmark foran 1-0 med sejr 6-3, 6-4 over Lister, som hun tidligere på året havde vundet 2 double-titler sammen med i Båstad.

Selvom oprykningen glippede, og spillerne efter kampen forståeligt var skuffede, vendte de dog hjem i godt humør i bevidstheden om, at de havde leveret en godkendt indsats, som kunne berettige til modtagelse i lufthavnen, hvor det dog kun var Tennisavisen, der dukkede op og fik lejlighed til at interviewe holdkaptajnen og spillerne.

Fed Cup: Humøret tilbage ved hjemkomsten selvom oprykning glippede

Når holdet 18-21. april gør et nyt forsøg på at spille med om oprykning, bliver der formentlig større medie-interesse end sidste år, hvilket ikke mindst skyldes, at Clara Tauson i mellemtiden for alvor har fået mediernes bevågenhed som en naturlig følge af en lang række top-præstationer – senest finale ved Grade A i Porto Alegre i Brasilien, samt titlerne 2 uger i træk ved Grade 1 i Vrsar i Kroatien og Grade 2 i Firenze i Italien.

Clara får uden tvivl en langt større rolle, end det var tilfældet sidste år, hvor hun fik debut og spillede en enkelt kamp i double sammen med Mai Grage mod Egypten, efter at Emilie og Karen forinden havde sikret dansk sejr i begge singler.
Det øverste billede blev taget efter førnævnte double med Clara og Mai, der siden 2009 har spillet 22 gange for Danmark.
Mai er ikke med i truppen i Athen, hvor Maria Jespersen er udtaget sammen med Karen, Emilie og Clara, som alle fik genvalg.

Der er næppe tvivl om, at Claras efterfølgende udvikling betyder, at hun denne gang kommer til at spille en af singlerne i Danmarks kampe i Athen.
Reglerne foreskriver, at singlerne stiller op i henhold til WTA-ranglisten, hvor både no. 581 Karen og no. 669 Emilie er højere rangeret end Clara, der er no. 733.
Derfor er det nærliggende at antage, at Clara som udgangspunkt vælges til at spille 2. single, og der er næppe tvivl om, at 1. singlen bliver Karen, som netop har vundet DM inde for 6. gang i karrieren, da hun dagen før afrejsen til Fed Cup vandt finalen 6-4, 6-3 over Hannah Viller Møller, hvorved hun kan tage en ekstra portion selvtillid med i bagagen.

Det samme kan Emilie og hendes kusine og klubkammerat i Gentofte, Maria Jespersen, da de forleden 2 uger i træk sammen vandt double-titlen ved to $15.000 turneringer i Heraklion på den græske ø Kreta.
Træerne vokser dog ikke ind i himmelen, og det bliver ikke til endnu en titel i denne uge, hvor de i den højere $25.000 kategori blev slået ud i 1. runde af det 4. seedede par Anastasia Grymalska (ITA)/Amina Anshba (RUS) 4-6, 6-3, [1-10].

De to kusiner har i deres kampe fundet et niveau, som sandsynligvis betyder, at de bliver valgt til at spille doublen for Danmark.
Maria har tidligere spillet Fed Cup for Danmark i 2013, hvor hun spillede 3 single kampe, hvoraf hun vandt 2 af kampene.

Ved Fed Cup sidste år i Litauen indførte holdet en tradition med at tage en selfie efter kampene, og Maria er tilsyneladende klar til at være med til at videreføre traditionen, da hun fremsendte denne selfie fra den første turnering sammen med kusinen fra Heraklion.

Maria Jespersen, Emilie Francati
Foto: Selfie – Maria Jespersen og Emilie Francati

Danmark seedet 1 i pulje A med 3 nationer

På “Nations ranking” er Danmark no. 51 og dermed den højst rangerede nation blandt deltagerne, hvor de øvrige nationer i rangorden er
58 Norge, 61 Egypten, 62 Bosnien/Herzegovina, 63 Grækenland, 67 Israel og 71 Luxembourg.

Moldavien, der er no. 70, har trukket deres hold, og derfor er der 7 hold, som fordeles i Pool A med 3 nationer og Pool B med 4 nationer, og som seedet 1 er Danmark i Pool A, mens Norge som seedet 2 er i Pool B.

Det afgøres ved lodtrækning tirsdag, hvordan no. 3 Egypten og no. 4 Bosnien/Herzegovina fordeles i de to pujler, men den største spænding med både danske og norske øjne er formentlig, hvor Grækenland havner.

Når man studerer, hvilke spillere der er udtaget hos de deltagende nationer, ser Grækenland umiddelbart mest skræmmende ud på papiret, idet deres højst rangerede er 22-årige no. 48 Maria Sakkari, som mange formentlig husker vandt 7-5, 6-3 over Caroline Wozniacki ved Premier 5 turneringen i Wuhan sidste år.

Maria Sakkari

No. 2 hos Grækenland er 21-årige no. 183 Valentini Grammattikopoulou, som i den forløbne uges WTA International turnering i Bogota efter 2 sejre i kvalifikationen og sejr i 1. runde over no. 140 Miyu Kato (JPN) var tæt på en overraskende sejr i 1/8-finalen mod Johanna Larsson, som dog fik hevet sejren hjem 4-6, 6-4, 6-4.

Valentini Grammatikopoulou
© 2017 Jimmie48 Tennis Photography This photo is available for editorial usage. Please contact: licensing@j48tennis.net Una – Valentini Grammatikopoulou

Derfor er Grækenland næppe en ønskemodstander for hverken Danmark eller Norge, men det vil i så fald være at foretrække at møde grækerne i en puljekamp fremfor i en kamp om oprykning.

Selvom Danmark er den højest rangerede nation, afspejles det ikke i rangeringen hos de udtagne spillere, idet alle de øvrige nationers bedste spillere er højere rangeret end  Danmarks bedste, og Egypten er eneste nationer, hvor den næstbedste spiller er lavere rangeret end Danmarks bedste, og derfor vil det næppe være rimeligt at betegne Danmark som favorit til den ene af de to opryknings-pladser.

Til gengæld har alle i den danske spillertrup grund til at møde op med en god portion selvtillid efter de seneste resultater, hvilket der kan blive brug for, når man herunder studerer oversigten med WTAs single-rangering for de øvrige nationers deltagere.

Grækenland: 48 Maria Sakkari, 183 Valentin Grammatikopoulo, 521 Eleni Kordolaimi, 1214 Emmanouea Antonakis

Norge: 207 Ulrikke Eikeri, 264 Melanie Stokke, 738 Malene Helgo, – Astrid Wanja Brune Olsen

Israel: 300 Julia Glushko, 416 Vlada Ekshibarova, 1068 Lina Glushko, – Shavit Kimchi

Luxembourg: 301 Mandy Minella, 450 Eleonora Molinaro, – Claudine Schaul, – Tiffany Cornelius

Egypten: 391 Sandra Samir, 918 Lamis Alhussein Abdel Aziz, – Dona Abo Habaga, – Rana Sherif Ahmed

Bosnien/Herzegovina: 412 Dea Herdzelas, 561 Jelena Simic, 829 Nefisa Berberovic, – Anita Hursaric

Da Danmark sidste år mødte Luxembourg, var Mandy Minella no. 67 på WTA-ranglisten, og derfor er hendes nuværende rangering som no. 301 næppe helt retvisende.
Karen leverede en af de større sensationer under opgøret, da hun med sejr 6-2, 7-6(2) banede vejen for 2-1 sejren over Luxembourg.
32-årige Minella har haft en længere pause siden Wimbledon sidste år, og derved er hun faldet en del pladser på ranglisten.

I den første del af 2018 har hun udelukkende spillet ITF-turneringer, og for få uger siden vandt hun en 25K turnering i Santa Margherita Di Pula i Italien, men i den forløbne uge har hun forsøgt sig WTA International-turneringen i Lugano, hvor hun i 1. runde tabte til 2. seedede Elise Mertens (BEL), der efterfølgende spillede sig i finalen.

Mandy Minella
Foto: Morten Sylvest – Mandy Minella

Når der tirsdag trækkes lod, vil Danmarks chancer for at vinde puljen uden tvivl være størst, hvis Grækenland ikke bliver det tredje hold i puljen, mens det formentlig vil være “hip som hap”, om det bliver Egypten eller Bosnien/Herzegovina, der havner i puljen.

Skulle det alligevel ske, at vi kommer i pulje med Grækenland, som må betegnes som favorit til at blive en af oprykkerne, er det ikke nogen “katastrofe”, selvom Danmark eventuelt taber til grækerne, hvis vi til gengæld vinder mod det tredje hold i puljen.

I så fald vil Danmark med en 2. plads alligevel være sikret en kamp om oprykning mod vinderen af Pool B.
Sværest ser det umiddelbart ud, hvis Danmark i en eventuel kamp om oprykning møder Grækenland, men holdet vil på papiret under alle omstændigheder højst få tildelt favorit-værdigheden i en enkelt af kampene.

Risikoen for at havne i en kamp om nedrykning er også tilstede.
Selvom Moldavien ikke deltager, rykker der ifølge Fed Cups oplysninger alligevel 2 hold ned i Group III.
No. 4 i Pool B rykker automatisk ned, mens no. 3 i Danmarks pulje møder no. 3 i Pool B om at undgå nedrykning, og derfor er det primære mål for Danmark at blive mindst no. 2 i puljen.
Danmark er således sikker på, at holdet skal i kamp lørdag om enten oprykning eller nedrykning.

Rettelse: Ved en fejl var Litauen blevet “sneget” ind i omtalen, men Litauen rykkede ned sidste år.

Tennisavisen bringer video-rapporter fra Athen

Tirsdag ved middagstid foretages lodtrækning, og samme eftermiddag har Tennisavisens udsendte aftalt at mødes med den danske trup for at få en kommentar fra både holdkaptajn Jens Anker Buus Andersen og spillerne om deres vurdering af Danmarks muligheder.

Denne seance vil enten blive livestreamet til Tennisavisens Facebook – hvis der er et egnet wifi-signal – eller optaget på video af Georg Beyer Clausen, som sidste år lavede adskillige video-clips i Stockholm, da Clara Tauson var i finalen ved Djursholm Ladies og ugen efter vandt sin første Women’s Pro Circuit titel ved Stockholm Ladies.

Desuden forventer Tennisavisen at bringe indslag – Go’morgen fra Athen – forud for Danmarks kampe, når holdopstillingerne er offentliggjort, og måske kan vi også bringe nogle kommentarer fra nogle af de danskere, der har taget turen til Athen for at støtte det danske hold, heriblandt nogle af spillernes familie og venner og andre tennis-fans.

Efter kampene vil spillernes og holdkaptajnens kommentarer enten blive livestreamet på Tennisavisens facebook eller vist i en optagelse på Youtube, hvor der desuden forventes indslag – Go’aften fra Athen – med højdepunkter fra dagen.

Tennisavisen fra Fed Cup Athen 2018

Tennisavisen forventer dog ikke at arrangørerne tillader, at der laves optagelser fra selve kampene.
Det er blevet oplyst, at der bliver produceret TV fra en af banerne, hvilket formentlig primært bliver med Grækenlands kampe.

Udover Tennisavisen vil DR Sporten være repræsenteret de første dage ved Per Colstrup Vinkel.
TV2 forventes at bringe indslag med billeder og interviews, som DTF fremsender.