Djokovic slog den vigtigste rekord, da han sendte stærkt budskab til næste generation

Serberen Novak Djokovic vandt først i juni Roland Garros for tredje gang. Dermed indtager han alene rekorden for flest vundne Grand Slamtitler for en mand med 23 triumfer.

Det var en særdeles velspillet kamp. Alligevel sad man med følelsen af, at serberen Novak Djokovic aldrig for alvor var presset i bund, da han i 2023-finalen af Roland Garros-turneringen i Paris besejrede norske Casper Ruud i tre sæt. En sejr så suveræn, at perspektiverne for at serberen ikke stopper på 23 Grand Slamsejre er ekstraordinært gode. Han er storfavorit, når Wimbledon afvikles i London.

– Novak is great, Roger is the greatest
Sådan lød kommentaren fra en god kommentatorkollega på Eurosport, da vi havde afsluttet kommenteringen af årets udgave af Roland Garros. Sagt med et stort smil, for uanset om man er til Rafael Nadal eller Roger Federer, så har Novak Djokovic de senere sæsoner gjort det svært at komme udenom ham, når talen falder på den største mandlige tennisspiller igennem tiden. Ikke nok med serberen nu er den mandlige tennisspiller der har vundet flest Grand Slamtitler, han er også den eneste nogensinde, der har vundet alle fire Grand Slamturneringer mindst tre gange.

I mange år var debatten af naturlige årsager på rivaliseringen mellem Rafael Nadal og Roger Federer, når det kom til, hvem der var den største nogensinde. Selvom det af gode årsager er længe siden Novak Djokovic begyndte at vinde Grand Slamtitler, så blev de første mange af slagsen vundet i en form for ”skygge” af de to superstjerner Rafael Nadal og Roger Federer. Schweizeren og spanieren fik deres gennembrud lidt før Djokovic, hvilket måske har medvirket til de hurtigere blev stjerner, præcis som deres indbyrdes rivalisering var med til at skabe deres egen liga for opmærksomhed. Samtidig har Novak Djokovic ikke været bleg for, fra tid til anden, at træffe anderledes og kontroversielle beslutninger. En tilgang der har gjort, at serberen ikke altid har været lige populær i tennisverdenen.

Stærkt budskab fra den sidste af de store
I Paris var serberen Novak Djokovic alene om at repræsentere det man i løbet af et par år kan kalde for fortidens superstjerner i international tennis. Rafael Nadal var skadet, Roger Federer er stoppet. De tre har tilsammen vundet 65 Grand Slamtitler i det der er blevet til mere end en generation i international tennis, fordi de har formået at holde fast på tronen.
Hvordan er det lykkedes at holde sig på toppen og samtidig holde en hel generation af tennisspillere fra at komme helt til tops i international herretennis? Det findes der uden tvivl mange forskellige og nuancerede svar på. Sikkert er det dog, at de tre har presset hinanden i mere end et årti. Et pres på banen, hvor kampene er blevet længere, mere intense og samtidig mere velspillet. For at kunne være med på det ekstremt høje niveau har spillerne måtte ofre sig, tilknytte nye specialister og i det hele taget gå flere ekstra skridt for at kunne følge med på niveauet.
Efter sejren i Roland Garros havde Novak Djokovic behov for at sende en bøn til yngre generation af befolkningen i verden. En generation han ønskede skulle høre det, han mener er en vigtig læresætning inden man skal skabe sig et liv.
– Jeg vil gerne sende et budskab ud til den unge generation. Vær til stede i nu´et. Glem hvad der skete i fortiden, fremtiden er noget der sker lige om lidt. Hvis du vil have en bedre fremtid, så skal du skabe den, tag ansvaret på dine egne skuldre, tro på det, skab det, lød det fra Novak Djokovic i takketalen.

Lært det på den hårde måde
Om Novak Djokovic er den bedste nogensinde, er til syvende og sidst et subjektivt spørgsmål. Et spørgsmål alle tennisfans kan besvare med udgangspunkt i deres egen holdning. For Novak Djokovic spiller rekorden for flest sejre en stor rolle for selvforståelsen. I en lige linje tilbage til borgerkrigen på Balkan i 1990´erne, hvor NATO-fly bombarderede Serbien lige der, hvor lille Novak havde fundet frem til kærligheden til tennis. Det tvang ham til at spille tennis i indendørs svømmehaller, hvor det stort set kun var muligt at slå lige ud for ikke at komme i nærkontakt med sidevæggene i svømmehallen.

En på ingen måder optimal situation for et unikt boldtalent. Men lille Novak nægtede at lade bombeflyene afbryde de mange og intense træningsseancer. Han trænede minutiøst, var tilstede i nu´et og skabte på den måde en helt unik sportskarriere stik mod mange odds.
En vigtig og inspirerende historie i en tid, hvor unge har flere muligheder end nogensinde, hvilket næsten kan være en større udfordring at håndtere, end hvis ens skæbne var lagt i hænderne på en person. Den passion serberen har udvist gennem en lang og flot karriere håber han andre generationer kan tage ved lære af. Den største nogensinde eller ej.

Forrige artikelTurneringer uge 28: Holger Rune bedst når det gælder og derfor videre til 2. uge af Wimbledon
Næste artikelPickleball bliver en del af Dansk Tennis Forbund
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.