18-årige Christian Sigsgaard blev sat ind i stedet for en træt Andreas Bjerrehus, og han pressede det 17-årige svenske stortalent Mikael Ymer ud i 5 sæt i den afgørende single

Efter den flotte debut i fredagens første single, hvor Andreas Bjerrehus efter en glimrende debut var et mulehår – stopbold i nettet på matchbold – fra at bringe Danmark foran 1-0, havde de fleste forventet, at han også skulle spille den 5. og afgørende match mod den svenske favorit, det 17-årige stortalent Michael Ymer, som i fredagens 2. single havde vundet overbevisende over Danmarks bedste kort, Frederik Løchte Nielsen.

Den opmærksomme iagttager kunne dog konstatere, at Bjerrehus stadig sad sammen med størstedelen af den danske trup, mens Løchte var i færd med at udligne til 2-2 mod Marcus Eriksson.
Til gengæld var 18-årige Christian Sigsgaard ikke til at få øje på, hvilket var en klar indikation på, at han var igang med at varme op til sin Davis Cup debut i den altafgørende single.
Holdkaptajn Kenneth Carlsen fortalte efter kampen, at Bjerrehus var helt pumpet efter kampen i fredags og dårligt kunne gå, og han var ikke klar søndag morgen.
Christian blev om lørdagen forberedt på, at han skulle sørge for at være klar, men han fik først officielt besked herom søndag formiddag, da man også af respekt for Bjerrehus lige ville se, hvordan han havde det søndag og give ham chancen, hvis han var klar.

På forhånd var næsten alle enige om, at den unge svensker var storfavorit inden kampen, dog med en enkelt undtagelse, idet Christian selv følte sig som favorit, ikke mindst på grund af hjemmebanen og at Danmark lige var kommet tilbage fra 0-2
Efter kampen medgav Christian, at denne opfattelse måske lagde et ekstra stort pres på ham selv, hvor han måske burde have lagt mere af presset over på Ymer.
Kenneth Carlsen kunne godt lide Christians indstilling, som er udtryk for selvtillid, men han mente dog, at han ikke burde påtage sig favoritværdigheden.

Selve kampen startede med, at der blev dømt fodfejl mod Christian, som også kommer bagud 0-30 efter en lang baghånd, men gode server og en heldig flugtning bringer ham i front med 1-0.

I Ymers første serveparti får Christian chancen for at bryde efter dobbeltfejl ved 30-30. En lang svensk forhånd efter en god duel afværger denne mulighed. Ymer holder derefter serv med et flot passerslag longline langs linjen med baghånden, hvorefter Christian sender en baghånds-retur for langt.

Selvom Christian har en flot enhånds-baghånd, har den ikke helt samme stabilitet som svenskerens meget solide tohånds-baghånd.
I næste parti kommer Christian bagud 15-30 efter en satset 2. serv, og han kommer bagud 15-40 efter godt svensk spil, hvor Christian sender bolden i nettet i en situation, hvor et lob måske havde været mere velvalgt. På break-bolden bringer Ymer sig foran 2-1 med et velplaceret lob med baghånden i en tilsvarende situation.

Svenskeren holder serv til 3-1 med solidt spil, og han laver meget få fejl, og han er svær at slå igennem.
Christian holder serv til 2-3 afsluttende med et es, og i Ymers næste serveparti får Christian break-chance ved 30-40, da Ymer sender en baghånd ud. Han redder den med en frækt slået stopbold, og han udbryder et “Vamos”, da Christian sender en baghånd ud, hvorefter han med en servevinder bringer Sverige på 4-2.

I næste parti redder Christian 2 break-bolde med en servevinder og et es. Efter at have reddet endnu et par break-bolde bliver Christian alligevel brudt til 2-5, da han sender Ymers retur i nettet.
Det lykkes dog for Christian at bryde tilbage til 3-5, og han holder derefter serv til 4-5 efter at have overlevet 2 sætbolde, hvor Ymer misser en stopbold, hvorefter Christian selv vinder en stopbold.

Christian får lagt pres på Ymer ved 15-30, da en forhånd longline bliver for bred. Ymer udligner til 30-30, da Christian overforcerer på 2. serven og slår for langt.
Derefter slutter Christian efter godt spil med at slå en halvtam forhånd i netkanten, og Ymer udnytter sin første sætbold med en dyb, hård forhånd, som Christian ikke kan få retur i forhånden.

I 2. sæt er kampen tilsyneladende ved at glide Christian helt af hænde, da han må indkassere et “æg” i sættet, hvor der er tale om klasseforskel.

Flot comeback af Christian Sigsgaard i 3. og 4. sæt

I en hvilken som helst anden turnering end Davis Cup ville resultatet 6-4, 6-0 formentlig bekræfte, at dette var udtryk for den klasseforskel, som må forventes at være mellem junior-ranglistens no. 4 og no. 304, men de næste par sæt skulle vise noget helt andet.

Ganske vist blev Christian allerede brudt til 1-2, og en sikker svensk sejr var indenfor synsvidde, men i det næste parti bryder Christian tilbage efter vindere til 15-15 og 15-30, hvorefter Ymer sender et smash ud til 30-40. Ymer sender et perfekt lob til baglinjen, hvor Christian selv lobber tilbage, og på Ymers næste retur slår Christian en ren vinder og udligner til 2-2.

Christian holder serv til 3-2, og i sit næste serveparti presses Ymer til at sende en forhånd ud, og et mislykket forsøg på inside-out giver 0-30 og senere fremtvinger en dyb returnering en fejl til 15-40. Ved 30-40 forsøger Ymer med en “kicker”, men Christian laver en kort retur, hvorefter Ymer sender en stopbold i nettet til stillingen 2-4.

Christian holder sikkert sin serv til 5-2, og i Ymers efterfølgende serveparti får Christian sin første sætbold, efter at Ymer forinden har sat 40-15 overstyr bl.a. med dobbeltfejl.
Ymer redder sætbolden med en 2. serv i T’et, hvor Christian er rykket lidt til venstre for at slå forhånd.
Christian får endnu en sætbold med en god retur i fødderne på en fremstormende Ymer, der afværger med en god serv.
Ymer holder omsider serv, da han først laver et sublimt lob, og på den næste vinder partiet med en god forhånd langs linjen til 3-5.

Da Christian server for sættet bliver en svensk flugtning dømt ude, men overrules af dommeren til 0-15. Christian kommer også bagud 15-30 på en dobbeltfejl.
En god serv og en forhånd cross fra midten af banen giver 30-30, hvorefter godt med kick på 2. serven og endnu en god serv sikrer partiet og sættet 6-3.

Kampen har helt ændret karakter, idet Christian både spiller og server bedre og laver færre fejl, mens der har sneget sig enkelte fejl ind i Ymer spil, og hans returneringer sidder ikke helt så godt som i 2. sæt.

I 4. sæt fuldendes comeback’et, men dog ikke helt uden problemer undervejs.
Ymer holder sikkert sin serv til 1-0, hvorefter Christian med stort besvær udligner til 1-1, efter at Ymer havde break-mulighed ved 30-40 efter en overraskende stopbold, som Christian kun kan lægge op til Ymer, men en god serv ud af banen efterfulgt af en forhånd samme sted og en forhånd cross, som Ymer ikke kan holde inde, afværger muligheden.
Efter fordel til Christian vinder Ymer kampens formentlig længste duel, hvor begge tæsker til bolden, indtil Christian til sidst ikke kan nå ordentlig ud til en Ymer forhånd.
En ny god serv giver Christian fordel, og han hiver partiet hjem efter en stor 2. serv, hvor dommeren dømmer Ymers returnering lang.

I Ymers næste serveparti får Christian 2 break-muligheder ved 15-40, hvor Ymer presses til at sende en forhånd ud over sidelinjen, hvilket han brokker sig over til dommeren og giver “thumbs up” til linjedommeren, da han mener bolden har fat i linjen.
Christian tager den første break-mulighed, da Ymer sender en forhånd i nettet, tilsyneladende i frustration.

Et break er som bekendt først et break, når man selv har holdt serv efterfølgende, hvilket ikke blev tilfældet, da Ymer udnytter sin første break-chance ved 15-40, hvor Christians ellers sikre forhånd har leveret et par løse fejl, hvilket bringer stillingen på 2-2.

Det bliver også 3-3 efter at begge igen holder serv, men det er Christian, som i det sidste halvandet sæt har haft initiativet. Han slår igennem, er skabende, og det er ham, der afgør, hvem der vinder boldene.
Ymer er stadig en defensiv mur, som står godt imod Christians tunge gode grundslag.

Ymer kommer foran 4-3, og i Christians næste serveparti får han problemer, da han kommer bagud 0-40 efter en mistimet forhånd, som bliver for lang, og endnu en lang forhånd efter en god svensk forhånd samt en retur, som Christian ikke kan holde. Ymer bryder derefter serven til 5-3 føring på den 2. break-mulighed, og han kan serve for kampen.

Det er tydeligt, at kampens betydning giver ekstra nerver på dette vigtige tidspunkt, og Ymer kommer bagud 0-40 efter en alt for lang baghånd, hvorefter han flugter en slice fra Christian i nettet, og han sender en forhånd for langt efter godt dansk forsvar i duellen.
Efter en servevinder til 15-40 sender Ymer igen en forhånd for langt, og Christian får reduceret til 4-5.

Christian kommer foran 30-0 i sit næste serveparti, men Ymer kommer på 30-30 og er kun 2 bolde fra sejren, men med et smash til 40-30 og serv ud af banen efterfulgt af forhånd samme sted afsluttende med en flot flugtning bringer balance i sættet ved 5-5.

Ymer kommer bagud 0-30, da han ikke kan holde en flugtning efter baghånd fra Christian, som derefter sender en forhånd inside-out på linjen. Ymer protesterer og modtager buhråb. Ved 15-30 server han dobbeltfejl til 2 danske break-bolde, og han bliver brudt på endnu en dobbeltfejl, som kunne tyde på, at han er ved at krakelere under presset.

Da Christian server for sættet, kommer han bagud 0-30 efter en Ymer baghånd longline på linjen og en satset forhånd langs linjen fra Christian.
En god serv og en dyb baghånd efterfulgt af “sneaky” kort forhånd, som Ymer slår ud, giver 30-30.
Ymer får break-chance, da Christian mistimer forhånden, men han afværger med god serv efterfulgt af god forhånd og en smuk stopflugtning på et forsøg på passerslag fra Ymer.
En for lang baghånd fra Christian giver ny svensk break-mulighed, som afværges med en servevinder. Dernæst giver en serv ud af banen efterfult af en ren vinder dansk sætbold.
Ymer afværger den første med et lob efter en uskarp flugtning, og han får ny break-chance på en nervøs forhånd i nettet.
Christian afværger igen med en flugtning, som Ymer mener var ude, efterfulgt af et let smash.
Ny dansk sætbold efter servevinder efterfulgt af en god dansk baghånd langs linjen og efterfølgende Ymer forhånd cross, som bliver for lang og giver dansk udligning 2-2 i sæt.

Ymer i tovene viser formatet mod træt dansker

Inden kampen var Ymer som bekendt kæmpefavorit til at sikre Sverige sejren, men efter at have sat en tilsyneladende sikker sejr over styr i den altafgørende kamp, er det nemt at forestille sig, at en 17-årig Davis Cup debutant kan føle sig mentalt tynget af det pres, han pludselig er under inden det afgørende 5. sæt.

I starten af sætte viser Ymer dog ikke tegn på at han er helt krakeleret, som afslutningen af 4. sæt kunne antyde, idet han holdt sit første serveparti blankt, og han får lagt pres på Christian, som kommer bagud 0-30 i næste serveparti, da en baghånd tager netkanten og går ud, og han bliver passeret på den næste.
Christian får dog udlignet til 30-30, hvorefter han bombarderer Ymers baghånd med en række tunge grundslag, som følges op ved at afgøre duellen med en smuk stopflugtning, og med en servevinder sikrer han udligning til 1-1.
Selvom Christian stadig server godt, har Ymer læst ham, så han ikke får mange enkle point.

Ymers næste serveparti blev muligvis afgørende for kampen, idet Christian havde chancen for at bryde serven og få momentum og yderligere pres på den unge svensker.
Med 2 servevindere afværger Ymer muligheden og skaffer sig fordel, som han vinder, da Christian satser med forhånden på 2. serven.

Christian holder stadig fast i sin serv, da han udligner til 2-2 med en servevinder ved 40-15.
Ymer bringer sig lidt for nemt foran 3-2 efter et rent parti, hvorefter resten af kampen går svenskerens vej, da Christian bliver brudt blankt til 2-4 efter nogle fejl, hvor han ikke får flyttet sig rigtigt, og partiet slutter med en stopbold, som Ymer løber op

Ymer vinder også forholdsvis enkelt det næste parti, hvor Christian ser ud til at have udsolgt, da han har stået og strukket ud flere gange undervejs.
Ved 2-5 kommer Christian igen bagud i egen serv, og en fejl i forhånden giver svensk matchbold ved 15-40, og Ymer afslutter kampen med et sikkert lob til sejr 6-4, 6-0, 3-6, 5-7, 6-2.

Bemærkninger fra afsluttende pressemøde

Efter kampen mødte Mikael Ymer og holdkaptajn Frederik “Fidde” Rosengren først op til pressemøde, hvor Ymer blev spurgt, hvad der skete ved stillingen 6-4, 6-0.

Ymer syntes at spillet i 2. sæt var som han gerne ville, og han havde meget fokus på netop det sæt. Det er altid svært, når man har vundet et sæt så enkelt, og han var selv medvirkende til, at Christian kom bedre med, fordi han kom til at tænke for meget på, hvad det betød, hvis han tabte, så det blev en svær periode, som var værst i slutningen af 3. sæt, hvor han allerede begyndte at fokusere på 4. sæt, men han var glad for, at det lykkedes til sidst.
Han mente at det mere var oppe i hovedet end på grund af fysikken, at han fik problemer i kampen. Efter 4. sæt gjaldt det om at betragte 5. sæt som en ganske almindeligt sæt og lade op forfra, da det ellers kunne betyde, at Sverige ville tabe. Det kunne være gået anderledes, hvis han var blevet brudt til 1-2, men det lykkedes at holde det, og han tog lidt længere tid mellem boldene og kom derved tilbage

Ymer mente at det var hans største bedrift hidtil, da han havde medvirket til at Sverige kunne blive i rækken, og at det var en god holdpræstation, som havde sikret dette.

Den svenske holdkaptajn var meget imponeret over, at Ymer kunne genvinde sit fokus efter at en tilsyneladende sikker sejr var ved at glide af hænde.
Inden 5. sæt blev der talt om, at Ymer skulle prøve at ændre rytme med lidt mere slice med tilstrækkelig længde, så danskeren måtte blive tilbage. Ymer lykkedes med den taktik, som gav ham et overtag og gjorde ham mere tryg.
Holdkaptajnen tilføjede, at han er “jävla imponerat”, da de fleste bare forventer, at han bare kan gå ind og “mosa” og vinde, uden at man forstår, hvor svært det egentlig er, og han gentog “fantastisk bra gjort” et par gange.

Holdkaptajnen var overhovedet ikke overrasket over, at Christian pludselig fik vendt kampen, da noget tilsvarende er sket masser af gange og også vil ske igen masser af gange. Det var derfor fantastisk bar gjort, at Ymer var i stand til at holde fokuseringen.
På spørgsmålet om han var imponeret af danskerens præstation, svarede han at Christian intet havde at tabe, da han var bagud 0-2 efter at være helt udspillet, men han var imponeret af, hvad alle præsterede.

På spørgsmålet om hvad forbliven i gruppen betyder for svensk tennis svarede holdkaptajnen, at det fortsat giver svære kampe, som er med til at holde interessen oppe, og for Ymers udvikling er det også vigtig at få Davis Cup kampe mod gode nationer.

Efter kampen havde Christian Sigsgaard brug for at blive behandlet på briksen, og derfor mødte han først frem til det efterfølgende danske pressemøde sammen med holdkaptajn Kenneth Carlsen med 10-15 minutters forsinkelse.
Christian blev mindet om, at han sammen med Johannes Ingildsen efter deres deltagelse i juniorernes Australian Open havde fortalt til Tennisavisen, at de på intet tidspunkt følte sig overmatchet mod de bedste juniorer, hvilket kampen mod Mikael Ymer, der aktuelt er no. 4 på junior-ranglisten, med al tydelighed var et eksempel på.

Om selve kampen synes Christian, at han server og spiller ok, men han gik lidt ned i 2. sæt, hvor det gik hurtigt, da Ymer holder sit stabile niveau
Han var dog klar over, at det blev en lang kamp, så det gjaldt om stille og roligt at komme i gang igen, og Ymer “små-smider” 3. sæt, og i 5. sæt laver Christian så comeback ved 3-5 ved at blive ved med at kampe, da Ymer også kan blive nervøs, og selvom han er en af Verdens bedste spiller de på nogenlunde samme niveau, hvor det er småting, der gør forskellen.

Ymer viste ikke, at han var nervøs, men Christian kunne godt mærke, at han gik rundt og lallede lidt, bl.a. i slutningen af 3. sæt, hvor han kørte serv/volley og fulgte returer frem til nettet, hvilket slet ikke er hans spil, så det var tydeligt, at han var lidt frustreret, hvilket Christian måtte prøve at tage hånd om.

Angående 5. sæt var det frustrerende, at det så hurtigt røg væk på en måde efter nogle fejltræf, hvor bolden ryger ud, og han følte godt, at han kunne have gjort det bedre, og derfor var det tungt at nå så langt og så tabe 6-2 i 5. sæt.
Der var ikke nogle gratis point og han tabte måske et skridt hist og her, så det var ikke lige optimalt i 5. sæt, hvor Ymer sendte det hele tilbage, og det blev ekstra svært, når Christian ikke var i stand til at styre spillet som i 3. og 4. sæt.

Holdkaptajn Kenneth Carlsen blev spurgt, om der blev ændret noget taktisk undervejs. Det var ikke de store ting, da det handlede om at få Christian til at spille det spil, som han er god til. Når Christian spiller sit bedste, som han gjorde i det meste af kampens sidste halvdel, er han i stand til at vinde over Ymer, men i samme øjeblik han dykker lidt, så er Ymer der, da han leverer en konstant kamp med god længde på hans transportslag og gode returneringer, hvilket man også må tage hatten af for, og er grunden til at han er et af de største talenter.

Kenneth kunne ikke sætte en finger på de danske debutanters præstationer, selvom Andreas Bjerrehus tabte om fredagen efter matchbold og Christian efter 5 sæt, da han kun kan forlange, at de gør deres bedste. Alligevel er det ærgerligt, at vi ligesom for 2 år siden igen taber 2-3, hvilket nu er sket 3 gange, men man må også tage hatten af for svenskerne, som vi godt kan lære noget af, da de er krigere og altid er stabile og bliver ved.

Selvom Christian selvfølgelig var skuffet over at tabe kampen, var han trods alt stolt af, at han var i stand til at komme tilbage og udligne til 2-2, så det var lidt blandede følelser han sad tilbage med.
Christian har ikke særlige planer for resten af sæsonen, hvor det primært gælder holdkampe. Han gav dog tilsagn om at medvirke i en snak med Tennisavisen om hans fremtidige planer, når han fra næste år bliver senior.

Christian medgav, at han i starten af 5. sæt kunne mærke en generel træthed. Det samme mente han var tilfældet for Ymer, som blot var bedre i stand til at håndtere det.