Hvem tør bænke et af de bedste doublehold de seneste år to dage før nationens vigtigste kamp i 16 år?

Legenden og Frankrigs træner Yannick Noah gjorde dette til stor uforståelse for eksperter og diverse medier, da han tog Nicolas Mahut ud af startopstillingen og dermed splittede den succesfulde konstellation Herbert/Mahut.

Ind kom den erfarne Richard Gasquet (billedet øverst). Hovedårsagen  til dette træk var formentlig at have en ekstra singlespiller til en eventuel kamp fem. Et mod fra Noah, der viste sig at være udslagsgivende.

1-1 efter fredag

Det hele brød ud i tårer for spillerne under nationalsangen på åbningsdagen. Et moment, der viste hvor stort Davis Cup er og hvilken ramme denne turneringsform kan skabe foran næsten 30.000 tilskuere.

Derfor er ligningen i Davis Cup præget ekstremt meget af det mentale, når der skal vælges spillere fra kaptajnens side. Hvem kan leve sig ind i momentet og embrace det som de engelsktalende ville skrive, og hvem bukker under?

Hverken Tsonga eller Goffin gjorde sidstnævnte og hev to pligtsejre hjem i fredagens singler. Dermed var det status quo inden lørdagens nøgledouble.

Nøglepartiet lørdag

Ved 1-1 i sæt og 5-4 Belgien kunne De Loore og Bemelmans serve for en 2-1 føring i sæt, men de lavede et par dumme fejl og Gasquet/Herbert udnyttede chancen til at bryde.

Derfra stod der Frankrig på resten af doublen. Når Belgiens kaptajn Van Herck skal lave analysen efter finalen må denne double, og det parti ved 5-4 i andet sæt stå som det helt afgørende øjeblik i kampen om det prestigefyldte Davis Cup trofæ.

Noah på den anden side ikke bifaldes nok for den genistreg, at han fik doublen hjem, selvom han havde sendt Mahut ud i kulden. Værterne var foran 2-1.

Kæmpernes møde søndag

Det var en simpel analyse, der kom fra Van Hercks tegnebræt lørdag aften: David Goffin skulle vinde mod Tsonga for at holde det lille land i live.

Og som ofte før i denne turneringsform vaklede den lille belgier ikke. Han blev domineret i første sæt, men udviste mental styrke og vandt det alligevel.
Dernæst stod der Goffin på resten af kampen. En 3-0 sejr på udebane over en af de bedste indendørsspillere i 2017 er måske karrierens største præstation fra Goffin.

Hermed skulle vi ud i den afgørende femte kamp. De to kombattanter, der skulle kæmpe om et af de mest eftertragtede trofæer i sporten var Steve Darcis og Lucas Pouille. Darcis var 5 på 5 vundne afgørende singler i Davis Cup, mens Pouille havde en mindre flatterende 3-3 rekord i Davis Cup.

Men klasseforskellen de to imellem indendørs blev udslagsgivende. Pouille brød allerede i andet parti, og så sig ikke tilbage. Darcis kunne ikke kompensere med hans Davis Cup meritter, og Pouille stod for det pres, der for nogle kan blive helt umenneskeligt.

De brutale cifre lød på 63 61 60, og Pouille kunne falde om på banen i gråd. Frankrig med Yannick Noah i spidsen havde endt 16 års pokaltørke.
Gåsehuds-fremkaldende jubelscener i arenaen i Lille afsluttede et fantastisk Davis Cup år.

Artikel skrevet af: Klaus R. Fuglgaard