Dansk Tennis Forbund vil gøre de indendørs mesterskaber for seniorer mere eftertragtet, præcis som man vil gøre det samme for alle andre forbundsevents. Derfor arbejder man på flere ideer, der skal understøtte den ambition og ikke mindst få de bedste til at stille til start.

DM-inde er i første omgang blevet mindre, ingen kvalifikation og en stor del af deltagerfeltet er Wild Cards og regionale mestre. På den måde har Dansk Tennis Forbund sat sig selv i skudlinjen, for hvorfor skal en lang række spillere med mod på at spille om guldmedaljer ved DM udelukkes, blot fordi de ikke rangerer i den absolutte top af den danske rangliste? Et spørgsmål Dansk Tennis Forbund har besvaret mange gange de senere måneder, især før DM-inde i foråret 2018 blev afviklet i Hillerød Tennis Klub med kun to singlerækker og altså hverken kvalifikation eller doubleturnering. Også efterfølgende har emnet været til debat, da output reelt var, at formatet fungerede, men man manglede stadig en stribe af de bedste spillere i dansk tennis i startfeltet. En lang række af de bedste danske tennisspillere går på College i USA, et faktum der ikke kan bestrides. Burde man derfor henlægge DM til en periode, hvor man ved de er hjemme på ferie og dermed i højere grad end tilfældet var i Hillerød kunne fremvise toppen af poppen i dansk tennis? Eller er det for meget at tage højde for en gruppe der, selvvalgt, har forladt Danmark i en periode for at forfølge drømmen om at skabe sig et liv i international tennis?

”Det er helt klart en mulighed og en overvejelse, at placere DM på et tidspunkt, hvor eksempelvis spillere fra College også har mulighed for at deltage. Det er en beslutning der, når det kommer til terminer, er placeret i vores turneringsudvalg, hvor vi har haft det oppe og vende. Jeg kan sige, at det vil komme op og vende igen, for som jeg ser det, er det det sidste element der skal til, for at vi kan løfte DM til det niveau vi gerne vil. Når vi kommer dertil bliver det i høj grad også et spørgsmål om kalendergymnastik, for skal unionsmesterskaberne rykkes, eller kan man have et DM samtidig med? Det er sådanne ting, der skal tages højde for,” lyder det fra direktør i Dansk Tennis Forbund Klaus Nørby.

I mange år har en del af december og en stor del af januar terminsmæssigt været tilegnet mesterskaberne i de enkelte unioner. En struktur der i mange år har fungeret, men Klaus Nørby pointerer igen og igen, hvor vigtigt det er at tilpasse strukturen efter den dagligdag tennis står i netop nu. Her er College og danske spillere på disse et voksende fænomen man ikke så i samme omfang for ti eller tyve år siden. Han understreger desuden, at det er en dialog og beslutning der ikke tages af ham selv, men derimod i turneringsudvalget, hvor repræsentanter fra klubber, unioner og forbund er medlemmer.

Flere tanker om DM-struktur og andre kerneevents
Præcis som College er et nyt element der påvirker danske turneringer og strukturer er Klaus Nørby også klar på, at andre ændringer og tiltag kan være nødvendige for at gøre det han kalder ”kerneevents” i forbundsregi mere indbydende og attraktive. Derfor understreger han, at der løbende vil blive plads til flere ændringer, uden disse nødvendigvis kommer til for at være en fast base fremover. Når der skal udvikles er nytænkning nødvendigt – fejl uundgåelige.
”Det første vi gjorde var at skære DM-inde til ved kun at udbyde to rækker i single. Det var i sig selv kontroversielt. Men derved at kunne afvikle turneringen over en forlænget weekend er jeg tilfreds med. Det gjorde Frederik Løchte Nielsen var tæt på at være med, det skete ikke, men vi har fået positive indikationer, flere kan overskue det. Derudover prøver vi at give oplevelsen af vores events et løft. At man føler det er noget særligt, når man er med, uanset om det er som tilskuer eller spiller. Det er i form af scoreboards, livestreaming på nettet og tilskuerområder. Elementer Hillerød ved DM-inde løftede fantastisk. Der var en masse sidearrangementer og events, hvilket gjorde folk gik hjem med en større oplevelse end bare kampene. Det er den vej vi skal fortsætte med som jeg ser det,” lyder det fra Klaus Nørby.

For han erkender blankt, at forbundsarrangementer har haft en tendens til at blive traditionelle. Forstået på den måde, at det var lidt som alle andre turneringer. DM, uanset om det er juniorer eller seniorer, skal være en særlig oplevelse. Det skal være noget man ser frem til med spænding, noget man tager hjem fra med en god oplevelse.

”Indendørs er det kvalitet frem for kvantitet, det handler blandt andet om at banekapacitet er en begrænsende faktor. Udendørs kører vi den store skala, med doublerækker, kvalifikationsspil i junior- og seniorrækker. På den måde får vi, med udgangspunkt i vores ambition om at løfte events, testet begge skalaer af. Det giver en masse indspark og tilbagemeldinger, så vi kan arbejde videre med at gøre disse events skarpere og mere værdifulde for alle interessenter,” lyder det fra Klaus Nørby.

Han forklarer en af årsagerne til tvivlen på den store skala er, at det vil begrænse muligheden for, hvilke klubber der kan afholde turneringerne. Og med en klar ambition om at sprede arrangementer ud i hele landet, også til de klubber der ikke nødvendigvis har stor tradition for at afvikle mesterskaber, ligger der et indbygget paradoks heri.

Forrige artikelMandag 4. juni: Wozniacki-Kasatkina afgørelse optakt til 2. runde for Clara Tauson
Næste artikelITF Junior Värnamo: Nye niveauer sikrer Sebastian Grundvig nye titler
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.