Fra april til september. Det er nærmest en indgroet forståelse af en udendørs tennissæson i Danmark. Eller var skulle man nærmere sige. For Corona har sat nye standarder.

Først kom der et enkelt billede op. Så et mere og pludselig var de alle steder på sociale medier. Billeder af bekendte fra tennisverdenen der storsmilede stod rundt omkring på landets tennisbaner. Grusbaner vel at mærke.

Noget usædvanligt i det?

Nej. Og så alligevel.

For det var i januar. En måned, hvor landets udendørs tennisbaner normalt ligger øde hen. Net er væk, linjerne pillet op og ofte med masser af blade og sne til at dække den røde farve.

Nedlukningen, der blev implementeret i december måned, betød at så godt som al indendørs idræt blev lukket ned. Dermed var landets tennisspillere nødt til at tænke kreativt, hvis de ville holde sæsonen i live. Med et forsamlingsforbud på 5, så handlede det også om at skabe små grupper, hvilket passede tennissporten ganske godt.

Med en relativ mild vinter gik mange af landets klubber i gang med at tromle baner, rydde blade væk og sætte nettet op. Og så ikke mindst tænke tanker om, hvordan påklædningen skal være, når nu temperaturen ikke var meget over frysepunktet.

Stor glæde over udendørs vintertennis

Et af de steder man har benyttet sig af muligheden for at spille udendørs tennis hele vinteren er ”Tennisakademiet” baseret i hovedstadsområdet. En oplevelse ejer Peter Frederiksen har oplevet på nærmeste hold.

” Det har været rigtig godt og vores spillere har elsket det. Det har rokket ved opfattelsen af, at man kun spiller tennis i bestemt slags vejr. Vi lærer vores spillere, at de kan spille i al slags vejr. Og så har det været noget særligt at spille i 5 graders frost og sne på banerne omkring,” fortæller Peter Frederiksen.

Et andet sted man har oplevet, hvilke muligheder udendørs vintertennis har i sig er hos Næsby Tennis i Odense. Her har man præcis som hos Tennisakademiet haft godt gang i det udendørs anlæg i store dele af vinterperioden.

”Det har været helt fantastisk. Med den rette arbejdsindsats er banerne blevet klar. Medlemmerne har været vilde med projektet, da det gav uventet liv og mulighed for at aktivere klubben i en stille tid. Så selvom vi ikke har en indendørshal, så betragter vi næsten os selv som helårsklub nu,” fortæller Tomas Placatka fra Næsby Tennis.

Klubben har i det seneste år åbnet to udendørs padelbaner, hvilket også har medvirket til ekstra aktivitet på anlægget, da stort set alle andre padelbaner i Odense er placeret under tag og dermed har været lukket siden december.

Skal du med ud? Husk huen?

En januardag tikkede en besked ind fra legenden Troels Ravn Klausen fra Silkeborg. Han inviterede på 35 minutters vintertennis inden mørket sænkede sig over det hyggelige anlæg på Søholt i den midtjyske by.

Udover en bold der hopper lidt mindre, hvilket udfordrer benarbejdet, så var oplevelsen iført tre lag tøj fantastisk. Der er i skribentens øjne ingen tvivl om, at perspektiverne i at gentænke brugen af de udendørs tennisanlæg er store.

Samme kærlighed til tennissporten har Bo Mortensen oplevet på B.93 i København. Her har man den store fordel, at der er lys på mange af klubbens baner. Så selv i hård vinter og mørke har banerne været tilgængelige for klubbens medlemmer. Et tilbud der er blevet brugt så flittigt, at der har været slået til de gule tennisbolde fra 7 morgen til 22 aften.

Forbund med forhåbninger

I Dansk Tennis Forbund glæder man sig over, hvordan klubberne har tænkt kreativt og holdt gang i livet til trods for at alle indendørsbaner har været lukket for almindelige medlemmer.

”Klubberne har gjort et kæmpe stykke arbejde for, at alle medlemmer har haft mulighed for at spille mest muligt indenfor de eksisterende restriktioner. Hele denne kamp for at få mest mulig tennis giver anledning til stor ros til klubberne, de frivillige og lønnede kræfter,” lyder det fra Direktør i Dansk Tennis Forbund, Emil Bødker.

Kan banerne overhovedet holde til det?

”Indtil videre er tilbagemeldingerne positive, men vi kan ikke andet end at følge med i dette. De seneste år er der også inden Corona klubber som har haft banerne åbne både senere om efteråret og tidligere om foråret uden at dette skabte problemer. Det kombineret med at flere klubber har omlagt nogle af deres baner til hybrid-grus gør, at der er blevet fuld valuta for pengene denne vinter,” fortsætter Emil Bødker.

”Der er ingen tvivl om, at grænserne er blevet rykket af omstændighederne. Mange folk har opdaget, at det også kan være sjovt at spille, selvom der ikke er meget varme i luften. Det giver bestemt også perspektiver, der kan forfølges i fremtiden,” fortæller Emil Bødker.

Efter en enkel kold oplevelse med vintertennis har skribenten på denne artikel også fået mod på mere. Dog skal der nok lige investeres i et sæt skiundertøj eller to, hvis vintertennis bliver et permanent supplement til de opvarmede indendørsbaner.

Forrige artikelDen nye modetrend hos kvinderne
Næste artikelGentofte er favorit i dagens opgør mod Holte
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.