Fem af de hotteste, unge navne samt legenden Serena i French Open 2021

De forventet kommende, unge superstars er der. Udover Clara er det Ida Swiatek, Amanda Anisimova, Leylah Fernandez og Coco Gauff. De er teenagers og har haft en eksplosiv fremgang på verdensranglisten men er ellers ganske forskellige spillere.

Fem spilleres udvikling på verdensranglisten


Clara Tauson, 18 år, #90 på verdensranglisten, 1 WTA titel.
Disciplineret spil med en god base i styrke og veludførte grundslag at videreudvikle sig på. Kan med sit lidt ensformige spil løbe ind i problemer mod rutinerede, erfarne spillere, der afkoder hendes spil og for hvem hårde grundslag er rent guf at returnere på. Vi så det mod Kasatkina i Skt. Petersburg, hvor Kasatkina efter en ellers ganske lige kamp trådte i karakter i den afgørende tie break og gjorde rent bord. Vi så det i Parma, hvor Siniakova havde helt styr på Clara, som ikke fik lov til at spille sit spil.

Den seneste tid har været noget svingende, så det er lidt svært baseret på fortid at vurdere, hvor Clara er lige nu, hvor hun givetvis er i en rivende udvikling spillemæssigt og mentalt. Resultatet fra Roland Garros 2020, hvor Clara vandt tre gode sejre i kvalifikationen, men tabte til Danielle Collins i R64, kan heller ikke bruges som en troværdig indikator. Men meget tyder på, at Clara kan være særdeles svær at besejre på en dag, hvor det kører for hende.

Af top 100 spillere har Clara blandt andre slået Tomljanovic, Badosa, Giorgi, Alexandrova, Shelby Rogers og ikke mindst Brady.

Claras modstandere er/kan blive:
Første runde Ekaterine Gorgodze, #222 på verdensranglisten. Hun har ikke gjort meget væsen af sig på det seneste, har mest spillet mindre ITF turneringer.
I anden runde bliver det straks noget andet: (15) Azarenka eller Kuznetsova. Noget af en udfordring uanset hvem af de to garvede topspillere, det måtte blive.
Tredje runde i givet fald Leylah Fernandez eller (23) Madison Keys. Hvis Clara skulle nå så vidt, kunne det godt ligne overkommelige modstandere på en for Clara meget god dag.
I en fjerde runde kunne (31) Pavlyuchenkova være formentlig stærkeste modstander på den anden side af nettet, og ja, hvorfor så ikke også tage denne spekulation med:
I kvartfinalen kunne Clara møde (7) Serena W eller (11) Petra Kvitova, måske netop Claras – og mange andres – drømmekamp. Nok ønsketænkning men i tennis kan meget som bekendt ske.

Clara har ikke i WTA regi mødt nogen af de fire andre stjernefrø. Hun kan som nævnt møde Fernandez i tredje runde. Anisimova kan hun først møde i en semifinale, Swiatek eller Gauff først i finalen.

Coco Gauff, 17 år, # 25 på verdensranglisten, 2 WTA titler.
Raffineret og ind imellem finurligt spil. Spiller meget klog tennis.
Gauff har i år slået blandt andre Barty og Sabalenka. I French Open 2020 slog hun Konta i R128 men tabte derefter til Martina Trevisan.

Gauf er i en rivende udvikling, bliver fortsat mere stabil og får luset ud i uprovokerede fejl. Hun anses at have et enormt potentiale som ny USA superstar.

Gauff møder i første runde en kvalifikationsspiller Aleksandra Krunic.  I anden runde kan hun møde enten Qiang Wang, som hun lige har slået i finalen i Rom, eller Su-Wei Hsieh. Tredje runde kunne være mod (13) Jennifer Brady eller Anastasia Sevastova.

En lodtrækning med gode muligheder for at nå langt for Gauff, især hvis Brady har en af sine “error mode” dage.

Iga Swiatek, 19 år, #9 på verdensranglisten, 3 WTA titler
Den meget effektive tennisspiller som er ved at blive særdeles stabil. Lynhurtig i tanke og handling, meget kontant spillestil, laver kun få fejl.

I Rom i maj slog hun Svitolina i kvartfinalen, Gauff i semifinalen, og i finalen uddelte hun “briller” 6/0-6/0 på 3 kvarters tid til Karolina Pliskova.

Swiatek vandt French Open 2020 slog undervejs blandt andre Halep med overbevisende 6/1-6/2 og Kenin i finalen 6/4-6/1.

Hun er den af stjernefrøene, der er nået længst, og hun virker ustoppelig.

I første runde møder hun upåagtede Kaja Juvan, i anden runde Shelby Rogers eller Rebecca Peterson, i tredje runde måske (39) Anett Kontaveit.

Ja, vejen til noget stort synes at ligge nogenlunde åben for Swiatek.

Leylah Fernandez, 18 år, #69 på verdensranglisten, 1 WTA titel.
Klog spiller, som kender og stille og roligt arbejder med sine styrker og svagheder.

Fernandez har endnu ikke taget de helt store skalpe, men hun har dog slået nogle top 100 spillere blandt andre Bencic og Sloane Stephens – sidstnævnte iøvrigt alle de tre gange de to har mødtes – samt Sorrribes Tormo i semifinalen i Monterrey, hvor hun vandt turneringen. Nåede R32 i Roland Garros 2020, hvor hun tabte til Kvitova.

Hun møder i første runde en kvalifikationsspiller Anastasia Potapova, i anden runde (23) Madison Keys eller (WC) Oceane Dodan. Tredje runde kan være mod (15) Victoria Azarenka eller Clara.

Amanda Anisimova, 19 år, #41 på verdensranglisten, 1 WTA titel.
Kontant spiller der tog det store spring på verdensranglisten lidt tidligere end de 4 andre, men er strandet lidt p.t.

Nåede kvartsfinalen i Rom, hvor hun tabte til Gauff. Ellers er det siden French Open 2020, hvor hun tabte 0/6-1/6 til Halep i R32, kun blevet til en eller to kampe i de turneringer, hun har deltaget i. Et nyt eksempel på en raket, der lige taber pusten – forhåbentligt midlertidigt.

Hun møder i første runde (29) Veronika Kudermetova, kan i en anden runde muligvis møde Katerina Siniakova, tredje runde formentlig (6) Bianca Andreescu. Det ser nok lidt tungt ud for Anisimova.

Billede: Iga Świątek, Amanda Anisimova, Leylah Fernandez

Og så er der lige Serena Wiiliams, 39 år, #8 på verdensranglister, 73 WTA titler.
Legenden, ikonet, spilleren over dem alle.

Kan Serena gøre det igen? Hun er gang på gang kommet tilbage fra ingenting og har vundet finaler i Grand Slams, også efter en elendig periode op til.
Imod taler vel især, at hun har forsømt at udvikle sit spil. Både de erfarne spillere og de unge håb ved, hvad de kan forvente. Spørgsmålet er så, om de er gode nok til at gøre noget ved det, og det er flere og flere.
Imod taler nok også, at hun har haft blodpropper i lungerne og en kompliceret fødsel. Det har muligvis efterhånden sat sine spor, måske medført begrænsninger.
For taler hendes vinderinstinkt og kampvilje. Og kærlighed til tennis. Hendes fysik ser fortsat stærk ud. Hun spiller godt nok samme spil, server som hun altid har gjort men på et sædvanligvis højt niveau. Tag hendes signatur: Serven. Hun varierer efter behag mellem sine tre forskellige serv: Den hårde ned i T`et, den bløde udadskruede ud over sidelinjen, den direkte på modstanderen – alle 3 camoufleret, så næsten ingen modstander er at stand til at læse, hvilken serv Serena vælger. Derved kommer modstanderen til at gætte forkert og derfor placere sig forkert i en stor procentdel af servemodtagelserne, ja i teorien ⅔ af tilfældene. Styrken i den servetaktik og kvalitet samt de muligheder den åbner er evigt gyldig.

Næppe særligt overraskende, hvis hun vinder en Grand Slam mere, om det så bliver French Open eller en af de andre.

Serena møder i første runde Irina-Camelia Begu, i anden runde Arantxa Rus eller Mihaela Buzarnescu. Tredje runde byder formentlig på (26) Angelique Kerber eller Danielle Collins. Ikke de største trusler for Serena, såfremt hun er i standardform.

Og vinderen er….
Ja, det kan der være mange bud på. Der synes at være mindst lige så mange mulige kandidater udenfor de top 20 seedede, som der er tvivlsomme kandidater indenfor. Så er der garderet.

Af de fem stjernefrø må Swiatek, som vandt turneringen sidste år, være højt placeret blandt vinderkandidater. Clara, Gauff, Anisimova og Fernandez er knapt så langt i deres udvikling, der er stadigvæk et stykke vej, før de ligner reelle vinderkandidater til en Grand Slam titel. Men det kan jo også været et glimrende og ambitiøst mål i sig selv at præstere en god indsats, at leverede nogle  kvalitetskampe på vejen mod stjernerne. Og som allerede nævnt, så kan meget ske i tennis.

Der er udsigt til en spændende og interessant turnering med unge stjernefrø blandet op med mere etablerede spillere og nogle af de gamle garvede kæmper. Der er ligesom tre generationer i spil, hvilket jo giver turneringen en ekstra dimension.

Turneringen afvikles i perioden 24. maj til 13. juni 2021. Hovedturneringen starter 30. maj.

Forrige artikelSådan vil tøjfirma klæde dig på til tennis – udenfor banen
Næste artikelChallenger Oeiras: Holger Rune klar til semifinale og kan måske SE Biella 7
Avatar photo
Ole Jørgensen har siden 1992 har været aktiv i den lokale tennisklub bl.a. som formand for klubben i 10 år, som træner, som holdleder på et motionist turneringshold og som aktiv spiller. På den globale scene er hans store interesse dels udvikling og tendenser på og omkring WTA-touren og dels den enkelte spillers udnyttelse af sit potentiale. Oles interesse for udviklingen på WTA-touren, som han har fulgt nøje, startede især da Caroline Wozniacki vandt Wimbledon som junior.