På søndag og en uge frem afrunder herrespillerne årets tennissæson ved ATP Finals i London, hvor verdens otte bedste herrespillere krydser ketsjere.

Turneringen rangerer som den mest prestigefyldte tennisturnering ud over de fire Grand Slam-turneringer. Titlen som vinder af sæsonafslutningen, 1500 ranglistepoints og næsten 3 mio. dollars står på spil.

Derudover kæmper Djokovic og Nadal en intens kamp om at blive verdens nr. 1 ved sæsonens afslutning. Inden turneringen i London har Nadal en smal føring på 640 ranglistepoints foran Djokovic. Men Nadal måtte trække sig fra ATP-turneringen i Paris, som Djokovic vandt, og er derfor også tvivlsom til årets sidste turnering.

Må Nadal i sidste øjeblik trække sig fra turneringen, bliver Djokovic med ret stor sikkerhed nr. 1 igen. Stiller Nadal op i London, skal Djokovic formentlig gå hele vejen og vinde titlen for at genindtage verdensranglistens førsteplads – og er endda afhængig af Nadals præstation i turneringen.

Djokovic virker fuldstændig dedikeret i sin indsats for at genindtage verdensranglistens førsteplads. Han har siddet på tennistronen i hele 275 uger og mangler blot at overgå Sampras med 286 uger og Federer med 310 uger, inden han kan kalde sig den længst regerende nr. 1 i tennishistorien.

ATP Finals består som vanligt af to grupper, Bjørn Borg-gruppen og Andre Agassi-gruppen, med fire spillere i hver gruppe, hvorfra de to bedste i hver gruppe kvalificerer sig til semifinalerne.

Djokovic er favoritten til trofæet. Han er tidligere femdobbelt vinder af turneringen og er endt i gruppe Bjørn Borg sammen med Federer, østrigske Thiem og debutanten Berettini fra Italien. På førstedagen møder Djokovic det nye stjerneskud Berettini, mens Federer møder Thiem i et nøgleopgør i gruppen, der formentlig afgør, hvem der kvalificerer sig til semifinalerne fra gruppe Bjørn Borg sammen med Djokovic.

Legenden Federer har som den eneste vundet ATP Finals hele seks gange og har fortsat formatet til at gå hele vejen på det hurtige underlag i London. Hans seneste sejr i turneringen ligger dog tilbage i 2011. Men Federer har haft en fin sæson og virker klar ovenpå sejren ved ATP-turneringen i hans hjemby Basel.

I gruppe Andre Agassi er Nadal kun svag favorit til at gå videre til semifinalerne – hvis han overhovedet stiller op. Hans modstandere i gruppespillet er den nye komet, russiske Medvedev, som Nadal slog i US Open-finalen, græske Tsitsipas og den forsvarende mester, tyske Zverev.

Det virker fuldstændig åbent, hvem der går videre til semifinalerne fra gruppen. Medvedev har været i forrygende form de seneste tre måneder med tre turneringssejre (og tre finaler derudover) i perioden. Han kom dog ned på jorden igen ved ATP-turneringen i Paris med et tidligt nederlag mod Chardy.

Tsitsipas er ovenpå en sløv sommer vendt stærkt tilbage mod slutningen af sæsonen og slog bl.a. Djokovic i Shanghai. Og den forsvarende mester, Zverev, der sidste år højst overraskende slog Djokovic i finalen i London, er også ved at genfinde sidste års form mod slutningen af sæsonen.

Således er alt åbent ved sæsonafslutningen, der runder en minderig sæson af.

Artiklen er skrevet af: Ron Amir