Schweizisk bombardement med 5-0 føring stressede Holger Rune, som forpassede flere muligheder for at få vendt kampen. Forsvarende mester Ruud slået ud af argentiner

I optakten til ATP 250 Nordea Open  2022 i Båstad blev en finale mellem de skandinaviske topnavne Casper Ruud anset som en realistisk mulighed.
Analysen var baseret på forventninger til, at både Holger og Ruud kunne genfinde takterne fra gruset ved French Open, hvor nordmanden vandt kvartfinalen og senere mødte selveste grus-kongen Rafael Nadal i finalen, hvor Ruud dog var chanceløs.

Nordea Open Båstad: Holger Rune tilbage på grus med ny optimisme

I betragtning af at startfeltet ved Nordea Open er en ATP 500 værdig, er der ikke plads til udfald i en eneste kamp, og derfor vil der altid være risiko for tidlig exit for favoritterne.
Holger havde dog på papiret fået en god lodtrækning, da han i 1. runde skulle møde en spiller fra kvalifikationen.

Da finalerne i kvalifikationen først blev afviklet i mandags, blev det først afgjort samme aften, hvem Holger kunne møde i 1. runde om tirsdagen.
Umiddelbart ville det være en fordel at undgå at møde Fabio Fognini (ITA), der var seedet 1 i kvalifikationen, hvor han i mandagens første kamp på Centre Court mødte 26-årige Marc-Andrea Huesler (SUI), der er no. 108 på ATP-ranglisten.

Derudover blev afviklet 3 interessante kampe fra 1. runde på Centre Court, hvor især opgøret mellem det svenske håb Elias Ymer og Daniel Altmaier (GER) havde de svenske tilskueres interesse, men fra et internationalt perspektiv var den næste kamp mellem Stan Wawrinka (SUI) og 5. seedede Pablo Carreno Busta (ESP) dagens hovedkamp.

Med danske øjne havde den sidste kamp på Centre Court særlig interesse, da Holger med sejr i 1. runde kunne møde vinderen, og i førnævnte optakt blev lagt op til, at at Holger i 2. runde kunne få chance for at revanchere et  knebent nederlag fra Junior Davis Cup mod Italien i 2018 mod 20-årige Lorenzo Musetti.

I mandagens første opgør forventede de fleste, at Fabio Fognini ville kvalificere sig til hovedturneringen, men Marc-Andrea Huesler vandt efter et jævnbyrdigt opgør knebent 7-5, 5-7, 6-4.

Det svenske håb om succes blev holdt i live, da Elias Ymer vandt 6-4, 7-6(5) over Daniel Altmaier.

Stan “The man” Wawrinka har efter et års pause stadig ikke fundet sit gamle niveau og stabilitet, som i den sidste ende var en væsentlig årsag til, at 5. seedede Pablo Carreno Busta (ESP) vandt 7-5, 6-4 i en underholdende kamp med masser af kvalitet.

Siden juniortiden og – ikke mindst – efter at Lorenzo Musetti i marts 2021 buldrede ind i top 100 med en semifinale ved ATP 500 i Acapulco, har der været store forventninger til, at han bliver et af fremtidens helt store navne i tennis, og da han efterfølgende var i semifinalen ved ATP 250 i Lyon og derefter pressede Novak Djokovic ud i 5 sæt i 1/8-finalen ved French Open blev disse forventninger forstærket yderligere.

Musetti kunne dog ikke stille meget op efter de 2 første sæt, som han vandt efter  tiebreak, idet Djokovic derefter vandt 6-1 og 6-0 i de efterfølgende sæt, og han førte 4-0 i 5. sæt, da Musetti trak sig fra opgøret.

I de næste 5 turneringer blev Musetti sendt ud i 1. runde, og han har ikke opnået de resultater, som hans ubestridte talent har skabt forventninger om.
Dog vandt han i starten af juni en Challenger titel i Forli i hjemlandet, men i de 3 næste turneringer på græs, blev det exit i 1. runde, som det også var tilfældet for Holger.

Håbet om et 2. runde opgør mod Holger blev slukket, da 27-årige Laslo Djere (SRB) efter en fokuseret indsats vandt over italieneren 6-3, 7-5.

Om tirsdagen var undertegnede taget til Båstad, og det samme var Kenneth Jessen fra KJSelecta, hvis billeder hyppigt anvendes på Tennisavisen.

ATP 250 Båstad 2022
Foto: privat – Kenneth Jessen

Et udsnit af billederne fra tirsdagens kampe vises i den videre omtale herunder, hvor den danske dommer Christian Rask sad i dommerstolen i det første opgør på Centre Court.

Christian Rask
Christian Rask Dommer;Tennis

Den 23-årige spanier no. 37 Alejandro Davidovich Fokina dominerede kampen mod den 10 år ældre portugiser Joao Sousa, der er no. 60 på ranglisten.

Alejandro Davidovich Fokina
Alejandro Davidovich Fokina Tennis

Dominansen var muligvis årsag til, at portugiseren ikke var iblandt det valgte billedmateriale, og derfor sniges nedenstående billede fra undertegnedes mobil-kamera ind.

ATP 250 Båstad 2022
Foto: Privat – Joao Sousa

Sousa blev brudt ved 1-1 i 1. sæt, men ved 3-4 havde han muligheder for at bryde tilbage ved 0-40 og senere yderligere en mulighed, men spanieren afværgede dem alle og sikrede 1. sæt 6-4 med et rent serveparti.

I 2. sæt var den spanske dominans total, og selvom Sousa afværgede 2 break-muligheder i sættets første parti, kunne han ikke hindre, at Davidovich Fokina brød portugiserens serv til både 2-1 og 5-2, inden han sikrede sejren 6-4, 6-2.

Alejandro Davidovich Fokina
Alejandro Davidovich Fokina Tennis

I det næste opgør på Centre Court var et af programmets trækplastre den tidligere no. 3 Dominic Thiem (AUT), der efter en lang skadespause endnu ikke har været i nærheden af sit tidligere niveau, idet han siden sit comeback ved ATP Challenger i Marbella i slutningen af marts tabte 7 kampe i træk, inden han omsider vandt en enkelt kamp ved ATP Challenger i Salzburg-Anif i Østrig i sidste uge.

Dominic Thiem
Dominic Thiem

Meget  tydede på, at Thiem ville opleve endnu et nederlag, da den 23-årige finne Emil Ruusuvuori for 2. gang brød østrigerens serv og førte 5-1 i 1. sæt.

Thiem brød dog tilbage til 2-5, og han skabte en smule spænding, da han holdt serv til 3-5, hvorefter Ruusuvuori lukkede sættet til 6-3 ved 40-15.

Emil Ruusuvuori
Emil Ruusuvuori Tennis

Østrigeren fortsatte dog de gode takter fra slutningen af 1. sæt, idet han fik overtaget i 2. sæt, hvor nedenstående baghånds “rocker” blev betegnet som dagens bedste, og han vandt sættet sikkert 6-1.

Det østrigske momentum fortsatte i starten af 3. sæt, hvor Thiem brød finnens serv til 2-0 ved 15-40, men Ruusuvouro brød straks tilbage og udlignede med et rent serveparti til 2-2.
Ruusuvouro bragte sig derefter på sejrskurs med et rent break til 4-3, men Thiem brød straks tilbage og udlignede til 4-4, hvorefter begge vandt deres servepartier, så kampen måtte afgøres i tiebreak, hvor Thiem efter 2 mini-breaks førte 4-1, men 2 finske mini-breaks skabte balance ved 5-5, men efter endnu et østrigsk mini-break kunne Thiem serve for kampen, som han vandt 3-6, 6-1, 7-6(5).

Dominic Thiem
Dominic Thiem Tennis

Herunder highlights fra kampen.

Da vinderne af kvalfinalerne mandag blev indplaceret i lodtrækningen, blev Marc-Andrea Huesler, der som nævnt havde vundet over Fabio Fognini i kvalfinalen, Holgers modstander i tirsdagens 3. kamp på Centre Court.
Selvom det på papiret virker overkommende at møde ranglistens no. 105, bør en sejr over Fognini dog tænde en lille advarselslampe.

Huesler kunne som undertippet gå ind til opgøret mod Holger uden forventningspres, og det var præcis, hvad han gjorde, da han indledte kampen med 2 direkte point efter 1. serven, og selvom Holger udlignede til 30-30 efter direkte point på servereturneringerne, bragte Huesler sig foran 1-0 efter en vinder og en for lang dansk servereturnering.

Holger kom derefter under pres i egen serv ved 0-40 efter en schweiziske returnering direkte på baglinjen og en skarp returneringen, der pressede Holger til smashoplæg, samt endnu en fremprovokeret fejl, men den næste satsede servereturnering ramte en anelse ved siden af linjen, hvorefter Holger efter en servevinder havde mulighed for at udligne, da han med en velplaceret 1. serv fik en stor chance på en kort returnering, men Holger oversatsede på 2. bolden og blev derved brudt til 0-2.

Den schweiziske dominans fortsatte, da Huesler efter netsøgende spil samt et es på 2. serven førte 40-15, og da Holger derefter returnerede 2. serven for langt, førte Huesler 3-0.
I det næste danske serveparti indledte Holger med en servevinder, og endnu en 1. serv ville under normale omstændigheder ligeledes blive en servevinder, men Hueslers servereturnering ramte præcist i hjørnet ved sidelinjen og baglinjen.
Endnu en skarp schweizisk servereturnering åbnede for en efterfølgende vinder til 15-30, og da Holger derefter fulgte en kort schweizisk servereturnering op med en forhånd i nettet, var han igen under stort pres ved 15-40, hvor endnu en schweizisk servereturnering på baglinjen fremtvang dansk fejl og break til 0-4.

Efter et servees og efterfølgende serv-volley vinder efter 2. serven samt en for lang dansk servereturnering bragte Huesler sig – efter en dobbeltfejl – foran 5-0, da en skævert fra Holger på servereturneringen havnede langt udenfor banen, hvorved Huesler efter ca. 20 minutter havde givet Holger en “på kasketten”.

Marc-Andrea Huesler
Marc-Andrea Huesler Tennis

Ganske vist havde Holger ikke brugt sin omvendte kasket, men ved 0-5 tog han igen sin kasket på, uden at det i første omgang tilsyneladende ændrede noget, idet han var faretruende tæt på at indkassere et “æg”, da han kom bagud 0-30 i sit næste serveparti efter en schweizisk stopbold, der blev fulgt op med en afgørende flugtning, og en dansk fejl på 2. bolden.

Holger Vitus Nødskov Rune
Holger Vitus Nødskov Rune Tennis

Indtil da havde Huesler nærmest spillet over evne, uden at Holger kan bebrejdes for sin indsats eller attitude, men træerne vokser som bekendt ikke helt op i himlen, og i de næste partier fulgte en periode, hvor Huesler var en smule mere “menneskelig”, da den næste duel sluttede med en sjælden fejl med en bold i nettet, hvorefter en fejl på servereturneringen og et dansk es samt endnu en fejl på en satset servereturnering sørgede for, at Holger omsider kom på tavlen.

Holger Vitus Nødskov Rune
Holger Vitus Nødskov Rune Tennis

Holger reducerede yderligere i Hueslers næste serveparti, hvor Holger fandt storspillet frem, da han først spillede sig ud af en presset situation med en returnering i fødderne på schweizeren, der kom bagud 0-30 efter en dansk stopbold, som Holger fulgte op ved nettet, og ved 15-30 løftede Holger niveauet endnu en tand med nedenstående “Hotshot”, inden en schweizisk dobbeltfejl sikrede Holger det ene break tilbage til 2-5.

Håbet om fornyet spænding i sættet blev bevaret, da Holger med et es og en servevinder samt en skarp 2. bold, der fremprovokerede en fejl, førte 40-0, og efter en dobbeltfejl til 40-15 reducerede Holger til 3-5, da han på 2. bolden fremtvang fejl fra Huesler.

Da Huesler igen servede for sættet blev han sat under pres af et dansk longline passerslag med baghånden til 0-15, men da Holger derefter sendte returneringen på 2. serven i nettet, og returneringen på den efterfølgende 1. serv havnede samme sted, kunne Huesler med et es sikre sig 2 sætbolde, og på den første sætbold sendte Holger returneringen på 2. serven ud af banen, så Huesler vandt sættet 6-3.

Holger Vitus Nødskov Rune
Holger Vitus Nødskov Rune Tennis

Efter 1-1 i 2. sæt førte Holger med hjælp fra netkanten 30-15 i egen serv, men en dyb returnering fra Huesler fremtvang fejl til 30-30, men en dobbeltfejl til 30-40 betød schweizisk break-mulighed, som Huesler udnyttede med en dyb returnering, som fremtvang dansk fejl.

Resten af sættet havde Holger flere gange muligheder for at bryde tilbage, idet Huesler var bagud 0-30 i sit næste serveparti efter en dansk forhåndsvinder langs linjen og et efterfølgende passerslag, da Huesler fulgte serven op ved nettet, men schweizeren vandt de næste 4 bolde og bevarede forspringet til 3-1.

Efter et rent dansk serveparti til 2-3 havde Holger en endnu større mulighed for at bryde tilbage, da Huesler – efter en schweizisk fejl på 2. bolden og en fremprovokeret fejl efter fremstød til nettet samt et sublimt dansk cross passerslag fra baghåndshjørnet – kom bagud 0-40.
I en efterfølgende slagudveksling blev Holger en anelse for passiv, hvorved Huesler fik overtaget og afsluttede duellen med en vinder ved nettet.
På den næste break-mulighed overlod Holger igen initiativet til Huesler, der pressede Holger til et vinderoplæg ved nettet, og den sidste break-mulighed blev fjernet med en servevinder, hvorefter Huesler havde et solidt overtag ved de 2 næste point efter 1. server, og derved forhindrede han et dansk comeback.

Efter endnu et rent dansk serveparti til 3-4 kom Huesler igen bagud 0-30 efter en dobbeltfejl og et dansk passerslag på servereturneringen, men en servevinder efterfulgt af et es og endnu en servevinder samt en afsluttende dansk fejl sikrede, at Huesler vandt sit serveparti til 5-3.

Holger vandt derefter sit serveparti til 4-5, hvorefter der blot var en enkelt mulighed tilbage for at få vendt skuden, men Huesler rystede ikke på hånden, da han med 2 esser i træk førte 30-0, og han spillede sig derefter frem til en smash-mulighed, som Holger fik sendt retur til endnu en mulighed, hvor Holger var en smule heldig med, at bolden via netkanten ramte udenfor til 30-15.

Da Holger derefter sendte returneringen på 2. serven for langt, havde Huesler 2 matchbolde, og han afgjorde selv kampen med en vinder på 2. bolden til en velfortjent sejr 6-3, 6-4.

Marc-Andrea Huesler
Marc-Andrea Huesler Tennis

I tirsdagens sidste kamp på Centre Court skulle 8. seedede Sebastian Baez (ARG) ifølge programmet møde Arthur Rinderknech (FRA).

Sebastian Baez
Sebastian Baez Tennis

Inden kampen blev det dog meddelt, at Rinderknech havde trukket sig med en fodskade, og derfor blev Fabio Fognini indsat som Lucky Loser.

Fabio Fognini
Fabio Fognini Tennis

21-årige Baez har især på grus vist stor fremgang efter flere Challenger titler sidste år, hvorved han sluttede 2021 i top 100, og han er ligesom Holger avanceret yderligere på ranglisten, hvor han nu er no. 34.

Fognini formåede ikke at udnytte den uventede mulighed som Lucky Loser, idet Baez fortsatte de gode takter med en komfortabel sejr i 2 sæt 6-3, 6-4.

Sebastian Baez
Sebastian Baez Tennis

Onsdag blev der taget hul på 1/8-finalerne, hvor de 4 topseedede trådte ind i turneringen.
Alle 4 kampe i øverste halvdel blev afviklet på Centre Court, hvor 5. seedede Pablo Carreno Busta med stort besvær vandt 4-6, 7-6(5), 7-5 i en forrygende kamp, der kandiderer til prædikatet som ugens bedste, over landsmanden Albert Ramos-Vinolas, der i 1. runde vandt 6-3, 6-3 over Tomas Martin Etcheverry (ARG):

Derefter trådte sidste års vinder – og storfavorit til endnu en titel – 1. seedede Casper Ruud – ind i turneringen mod no. 39 Francisco Cerundolo (ARG).
Den norske favorit så dagen før frem til en god kamp samt at opleve den gode stemning ved turneringen.

Ruud kommer dog ikke til at forsvare sidste års titel, idet han højst overraskende blev besejret af Cerundolo, der vandt et tæt opgør 6-4, 3-6, 7-5, hvorved han vandt sin første sejr nogensinde over en top 10 spiller.

Dermed var Elias Ymer eneste tilbageværende deltager fra Skandinavien, men han måtte ligeledes forlade turneringen, da 3. seedede Diego Schwarzman (ARG) i sin første kamp i turneringen vandt 7-5, 6-3 over svenskeren, der dog leverede en god præstation mod den argentinske favorit.

I den sidste kamp vandt Aslan Karatsev 6-2, 6-4 over Hugo Gaston (FRA).

Onsdagens resultater betyder, at Cerundolo og Karatsev mødes i fredagens kvartfinale, hvor Schwarzman møder Pablo Carreno Busta.

De 4 sidste 1/8-finaler i nederste halvdel blev afviklet torsdag, hvor det bebudede opgør mellem Holger og Musetti i stedet blev mellem Laslo Djere og Marc-Andrea Huesler, der i den første kamp på Centre Court blev sendt ud af turneringen af Djere, der vandt 7-5, 6-2.

I den næste kamp trådt 2. seedede Andrey Rublev ind i turneringen, hvor han mødte no. 67 Federico Coria (ARG), der dagen forinden havde forberedt sig på træningsbanen med Holger som hittingpartner.
Argentineren fulgte favoritten helt til dørs, inden Rublev i en kamp, hvor flere følelser kom til udtryk, vandt 7-5, 4-6, 7-6(2).

Derefter fulgte endnu et tæt opgør i 3 sæt, hvor Dominic Thiem fortsatte den påbegyndte sejrsstime med en kneben sejr 7-6(5), 3-6, 6-4 over Roberto Bautista Augt.

I den sidste kamp vandt Sebastian Baez igen en overbevisende sejr i 2 sæt, da han vandt 6-2, 6-3 over Alejandro Davidovich Fokina.

Fredagens kvartfinaler indledes kl. 1100 med den kamp-rækkefølge, som fremgår herunder.

 

 

Forrige artikelTurneringer uge 28: Holger Rune mentalt fokuseret ved Nordea Open i Båstad
Næste artikelNyd tennissport fra sofaen eller som udøvende tennisspiller
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.