Selvom Holger Rune har leveret resultater, som berettiger til top 70 i 2021, er han fortsat henvist til at spille Challengers og kvalifikation til ATP 250, fordi ATP favoriserer etablerede ATP-spillere

Efter nederlaget i 1. runde (R128) ved Indian Wells erkendte 18-årige Holger Vitus Nødskov Rune, at han efter flere uger med mange turneringer manglede det nødvendige fysiske og mentale overskud, da ranglistens no. 178 Ernesto Escobedo (USA) relativt ubesværet vandt 6-4, 6-1, og derfor havde han mest brug for en pause, hvor han kunne lade batterierne op igen.

Indian Wells: Mentalt fraværende Holger Rune ude efter usikker præstation mod kvalspiller

Pausen blev dog kortvarig, idet Holger insisterede på at deltage i kvalifikationen til næste uges ATP 250 turnering European Open i Antwerpen, hvor han fik tilbudt et wildcard af hans agentfirma Tennium, som er arrangør af turneringen.
Dog fik Holger ikke brug for dette wildcard, idet hans egen rangering som no. 124 efter en række afbud rakte til at gå direkte ind i kvalifikationen, og derfor fik en ung belgisk spiller et wildcard i stedet.

Da Holger søndag mødte 30-årige Pierre-Hugues Herbert (FRA), der er no. 100 på ranglisten, hvor han i 2019 var i top 40, blev det hurtigt tydeligt, at Holgers batterier langt fra var ladet op endnu.
Ganske vist vandt Holger ved stillingen 0-1 sit første serveparti rent efter point direkte på serven, men Herbert afgav heller ikke et eneste point i sine 2 første servepartier, hvor Holger afsluttede med fejl, når han fik returneringen i spil.
I Holgers næste serveparti var han igen på vej mod et rent parti ved 40-0, men da Herbert fik sat de efterfølgende returneringer i spil, fik han med fejl fra Holger udlignet til 40-40, og han fik derefter foræret kampens første break til 3-1 med 2 dobbeltfejl i træk.

Herbert havde indtil da spillet solidt med meget få fejl, men da han – efter at Holger havde reduceret til 2-4 – også begyndte at lave fejl, fik Holger mulighed for at bryde tilbage til 3-4 efter en dobbeltfejl til 15-40.
Franskmanden fik dog god hjælp af Holger til at sikre endnu et break, da nye danske fejl til både 0-15 og 15-30 samt en regulær afbrænder ved 40-40 gav ny fransk break-mulighed, som straks blev udnyttet, hvorefter Herbert med et es til 30-0 og en fremprovokeret fejl til 40-0 sikrede 1. sæt 6-3 efter dansk fejl på servereturneringen ved 40-15.

I 2. sæt blev Holgers serveparti ved 1-1 en gentagelse fra 1. sæt, idet han med en stor fejl satte sig selv under pres ved 0-15, og en enkel fejl på 2. bolden samt en fremprovokeret fejl til 15-40 efter en skarp servereturnering øgede presset, men Holger afværgede begge break-muligheder, hvilket dog var forgæves, idet en dansk afbrænder gav ny fransk break-mulighed, som blev udnyttet med en vinder på servereturneringen til 2-1, og Herbert fulgte op med et rent serveparti, som blev afsluttet med et es til 3-1.

Efter 2-3 i Holgers næste serveparti, blev han inviteret tilbage i sættet, da Herbert efter 2 fejl servede en dobbeltfejl til 0-40, men Holger kendte ikke sin besøgstid, og Herbert reddede servepartiet til 4-2, og selvom Holger holdt serv til både 3-4 og 4-5, kunne han ikke hindre, at Herbert på sin 1. matchbold ved 40-15 efter dansk servereturnering i nettet vandt kampen 6-4, 6-4.

Kampen efterlod det indtryk, at Holger havde været bedst tjent med en forlængelse af den pause, som blev indledt efter Indian Wells, men Holger havde selv insisteret på at deltage, hvilket uden tvivl hænger sammen med hans tårnhøje ambitioner om både Next Gen Finals slutspil og top 100.

Beskyttelse af etablerede spillere spærrer for top 100

Det sidstnævnte mål har Holger i realiteten allerede opnået, idet hans resultater under “normale omstændigheder” ville have rakt til top 100, hvilket illustreres af, at han på Racelisten, som alene omfatter turneringer i 2021, er i top 70.
Dog nyder mange spillere, som ikke har leveret lignende resultater, stadig godt af ranglistepoint, der er optjent for mere end 52 uger siden.
ATP har endda flere gange rykket grænsen for, hvornår point optjent i 2019 bliver forældet, hvilket oprindeligt skulle have været i marts 2021, men siden er det rykket til august 2021, og efter de seneste justeringer bliver nogle af disse point først forældet i 2022.

Denne favorisering af spillere, som resultatmæssigt er på retur, fremfor at belønne unge upcoming spillere, der leverer gode resultater, er med til at øge frustrationerne hos Holger, der ikke lægger skjul på, at han finder det dybt uretfærdigt og demoraliserende, at han derved ikke fuldt ud høster frugterne af de fornemme resultater, som han har leveret.

En af Holgers nærmeste konkurrenter til at få adgang til Next Gen Finals slutspillet er 20-årige Sebastian Baez (ARG), der er no. 140 på den seneste rangliste, og selvom han nærmer sig Holger på Racelisten er han som følge af sin rangering henvist til at forsøge at skrabe point sammen i ATP Challengers, hvor han har spillet turneringer 5 uger i træk, og han er desuden tilmeldt Challengers igen de næste 3 uger.

Både Holger og hans forfølgere til den sidste slutspilsplads risikerer dog, at de – ved at spille Challengers de næste 2-3 uger for at sikre adgang til slutspillet – tømmer batterierne helt, så de ikke kan levere en kvalificeret indsats ved slutspillet, og derfor må det være en overvejelse værd at fravælge Challengers i Brest om en uge og/eller Bergamo ugen inden slutspillet, så batterierne kan være ladet op, når den sidste slutspurt til opnåelse af top 100 målet sættes ind – hvilket kan genoptages ved Stockholm Open i 2. uge i november, hvis Holger ikke bevarer den 9. plads, som formentlig rækker til slutspillet i Milan.

 

Forrige artikelRang- og Entrylister uge 41->: Slutspurt om ATP og Next Gen Finals i tætpakket program
Næste artikelTurneringer uge 42: Clara Tauson klar til nye udfordringer på Tenerife. UTR stævne i B93
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.