Hvordan kan det være, at nogen tennisspillere klarer sig bedre mentalt end andre? Det spørgsmål er meget interessant i forhold til at udvikle komplette tennisspillere.

Hvad er det der gør, at nogen tennisspillere er gode til at komme tilbage i en kamp og vinde, selvom de har tabt første sæt og er nede med et break i andet sæt?  Hvorimod andre tennisspillere hurtigt mister lysten til at kæmpe sig tilbage, når det ikke lige går deres vej.

For mig at se er de spillere der lykkes dem, der har den mentale styrke til at kæmpe videre, selvom det ser svært ud. De har evnen til at blive ved med at arbejde hårdt på at løse den opgave de står over for, hvad enten det er til træning eller i kamp. Det er efter min mening den mentale styrke, der gør forskellen.

Men hvilke faktorer påvirker os, når vi bliver udfordret i forskellige svære situationer, hvor vigtige valg skal tages?

Den første faktor er den indre stemme, der fortæller os, hvad vi umiddelbart har lyst til at gøre i den givende situation. Den er ofte stillet på automatpilot, da man ikke tænker yderligere over de valg man fortager sig, man gør det bare.

Den anden faktor er de ydre påvirkninger, der kan få dig til at give op eller sænke din indsats. Det kan eksempelvis være din double makker, der virker uengageret i tredje sæt. Det irriterer dig og det påvirker din indstilling negativt.

Både de indre og ydre påvirkninger kan være stærke, men i sidste ende er der kun en som er ansvarlig for om du beslutter at slække på indsatsen og det er dig selv! Du har en fri vilje og du kan til hver en tid vælge at yde 100% af, hvad du kan. Det er din beslutning. Der er selvfølgelig en fysisk grænse for, hvad kroppen kan. Målet er at du kan sige med 100% ærlighed til dig selv, at du ikke kunne give mere!

Når vi nu ved at både den indre stemme og de ydre omgivelser har en betydning for dine valg, så er spørgsmålet hvad du kan gøre for, at de ikke forstyrrer dig i at tage de rigtige valg og derved undgår at slække på din indsats. Mental styrke er kodeoret. Hvis du gerne vil træne din mentale styrke, så har Nicklas Pydol, der er sportspsykolog, beskrevet tre faser du skal være opmærksom på.

Første fase i træning af mental styrke er, at kunne registrere hvis du slækker på indsatsen. Du skal lære at opdage så hurtigt som muligt, at du har tilladt dig selv at miste fokus og ikke yde maksimalt”

Anden fase er, at når du har registreret, at du har slækket indsatsen, så skal du spørge dig selv ”Hvem vil jeg være?” eller en udvidet version ”Vil jeg være ham/hende som yder maksimalt eller vil jeg være ham/hende som giver op?”. Du kan også sige til dig selv ”Jeg vælger selv hvem jeg vil være? ”.”

Tredje fase er, at få fremkaldt den helt bestemte følelse du har indeni dig, når du giver dig 100% og er fuldt koncentreret og holde fast i den følelse. ”

Næste gang du skal spille en turnering eller holdkamp, så skal du holde fokus på følgende tre faser. Det vil være en rigtig god ide at skrive de tre faser ned på et stykke papir, så du kan gennemgå det i dine sidebytte. Held og lykke med at blive mental stærk.

1. Registrer:

Registrer hvornår du slækker på indsatsen

2. Vælg:

Vælg om du vil være ham/hende der yder maksimalt eller ham/hende som giver op

3. Fasthold:

Bliv i følelsen af at yde maksimalt, følelsen af at være ham/hende som kæmper til det sidste selv om det ikke lige lykkes i første omgang.

“Mental toughness is not being affected by anything but what’s going on in the game or competition no matter what coaches, other players, or refs are doing. It’s being able to block out what’s not important.” – Jenny Brenden

Forrige artikelFine fornemmelser forhindrer fransk succes
Næste artikelKombiner tennis og ferie på Oure
Bo Mortensen er specialiseret i tennis og fysisktræning. Han har igennem de sidste 15 år arbejdet som tennistræner, skribent og coach.