Både Clara Tauson og Holger Vitus Nødskov Rune har allerede som 14-årige vist potentiale til at nå til tops i tennis. Får de samme opbakning fra Dansk Tennis, Team Danmark samt medier og sponsorer som Caroline Wozniacki fik i samme alder?

For efterhånden en del år siden var det også i den brede befolkning velkendt, at Caroline Wozniacki allerede i en tidlig alder havde vist, at der var tale om et usædvanligt talent, som drømte om at blive no. 1 i Verden og vinde Grand Slams, og at der var basis for at tro på, at drømmen var realistisk.
Både Dansk Tennis Forbund (DTF) og Team Danmark var dengang villige til at støtte Caroline i bestræbelserne på at nå sine mål, og Team Danmark dispenserede endda fra princippet om ikke at støtte helt unge idrætsudøvere, da de afsatte midler til at støtte elitecenteret i Farum, hvor Caroline var med i en tidlig alder, og gennem hele junior-tiden blev der afsat midler til, at Caroline udover træningen på elitecenteret kunne rejse rundt til turneringer med en medrejsende coach.

I denne artikel vil først og fremmest blive fokuseret på to juniorer, Holger Vitus Nødskov Rune og Clara Tauson, som begge har leveret en indsats og præsteret resultater, som tåler at blive sammenlignet med Caroline Wozniacki, og derfor forsøges det at få belyst, om begge de 14-årige talenter kan forvente at få samme opmærksomhed fra Dansk tennis, Team Danmark, medier og sponsorer, som det har været tilfældet for Caroline Wozniacki.

Øget medie-interesse efter OL- og EM-guld
Udover den omtale, som findes på DTFs hjemmeside og facebook samt i Tennisavisen, har der hidtil været meget lidt interesse for at berette om talenterne i de landsdækkende medier, og derfor er det ekstra svært at overbevise sponsorer om, at det vil være en god investering at støtte dem økonomisk.
Clara fik dog omtale, da hun i 2016 som 13-årig slog Caroline Wozniackis rekord som den hidtil yngste vinder af senior DM, og da hun i slutningen af juli 2017 vandt Guldmedalje ved European Youth Olympic Festival (EYOF) blev det omtalt i flere landsdækkende medier, efter at Dansk Idræts Forbund (DIF) havde udsendt pressemeddelelse herom – i de fleste tilfælde som nyhed fra Ritzau.
Udover at nævne, at Clara havde vundet DM året før – og at Michael Tauson er hendes farbror – blev der ikke nævnt noget om hendes præstationer i perioden op til ungdoms OL, hvor Clara som følge af en række flotte resultater i Grade 2 og 1 turneringer var avanceret til en rangering som no. 80 hos ITF, selvom det ud fra en sportslig betragtning reelt er en større præstation. som desuden åbnede mulighed for, at hun allerede i 2017 kunne deltage ved juniorernes Grand Slam US Open.
TV2 Sport havde dog dagen efter OL-finalen et interview med Clara i forbindelse med optakten til finalen med Caroline Wozniacki i Båstad.

I modsætning til førnævnte omtale blev det i medierne forbigået i tavshed, at Holger dagen efter ligeledes vandt Guldmedalje til Danmark, da han i suveræn stil vandt Europamesterskabet i U14, hvor hele den Europæiske elite deltog.
Tennisavisen var efterfølgende i kontakt med både TV2 Sport og DR Sporten i et forsøg på at opklare årsagen til, hvorfor Holgers suveræne præstation ikke blev omtalt.
Søren Vestergaard fra DR Sporten fremsendte i første omgang dette svar:
“På DR Sporten er vi generelt meget forsigtige med at dække ungdomssport og dækker ikke per automatik mesterskaber. Når det er sagt prøver vi at gøre undtagelser ved de helt spektakulære talenter”
I en efterfølgende samtale gav Søren Vestergaard udtryk for, at DR Sporten helt sikkert også vil holde øje med Holger, men han påpegede samtidig betydningen af, at journalisterne – som dækker flere sportsgrene – bliver gjort opmærksom på, når der kan være et ekstraordinært resultat på vej – f.eks. en finale, der eventuelt kan laves et indslag fra.
Om det er Tennisavisens henvendelser, der har sat skred i mediedækningen, skal være usagt, men i løbet af den efterfølgende uge blev der for alvor sat fokus på Holger af Danmarks to største TV-stationer, hvor Holger hele 3 gange var i TV.

Senere har Ekstra Bladet bragt en artikel-serie, hvor der blev sat fokus på både Clara og Holger samt deres klubkammerater i HIK, Hannah Viller Møller og Sebastian Grundtvig, og i en efterfølgende kommentar anførte Troels Christensen, som har skrevet artiklerne, at han finder det “bedrøveligt”, at Dansk tennis aldrig har formået – eller i det mindste prøvet seriøst – at høste på Caroline Wozniackis succes, og han sluttede med denne kommentar:
“Kan forbundet og Team Danmark ikke løfte opgaven, er der desværre kun tilbage at håbe på, at en rig og visionær onkel kommer ind fra sidelinjen og lægger økonomisk bund under den satsning, som alle kan se er nødvendig, hvis vi en dag skal se en ny Caroline i verdenstoppen.”
De nævnte eksempler på medieomtale kan formentlig være med til at sikre, at en større offentlighed bliver bevidst om, at der i Dansk tennis reelt findes afløsere efter Caroline Wozniacki – især hvis medierne også fremover beretter om de bedrifter, som leveres af Danske talenter, selvom de næppe vil blive fulgt i hver eneste turnering.
Holger fortalte i flere interviews efter EM triumfen, at hans næste mål var at vinde en ITF-turnering, hvor modstanderne kan være indtil 18 år, og allerede i den første turnering efterfølgende blev målet nået, da han vandt en Grade 4 turnering i Riga, hvilket dog ikke fik omtale, selvom Tennisavisen havde fulgt opfordringen til at henlede opmærksomheden på, at et sådant resultat kunne være under opsejling.

Tennisredaktør Henrik Jensen fra TV2 Sport fortalte, at TV2s indslag om Holger var så populært, at TV2 blev bedt om at sende det videre til kollegaer hos bl.a. BBC, ZDF og RAI.
Efterfølgende er modtaget mange positive tilkendegivelser fra både Nike og Babolat (International) pga. omtalen, hvilket understreger betydningen af medie-interessen.
Henrik bekræftede, at TV2 vil følge både Clara og Holger tæt i den kommende tid, men dækningen vil afhænge af deres resultater, og han opfordrede samtidig sine kollegaer hos Eurosport og TV3 Sport, som har rettighederne til Grand Slam turneringerne, til at følge dem nøje i forbindelse med eventuel Grand Slam deltagelse.
Ketil Berg-Sørensen, der er Channel Manager hos Eurosport, vil gerne følge Danske talenter, der deltager ved Grand Slam, men da der ikke produceres TV fra kvalifikationen i US Open, hvor Clara deltog i en enkelt kamp, var det ikke muligt i år.
Thomas Breum fra TV3 Sport bekræfter, at eventuel deltagelse af Danske juniorer ved Wimbledon vil indgå naturligt i deres massive TV-dækning.
TV2 vil også gerne følge Holger og Clara i andre turneringer, især i Danmark, og TV2 var formentlig mødt op med et TV-hold til DM, hvis Clara eller Holger havde deltaget.
Henrik Jensen efterlyser desuden internationale turneringer på højt niveau i Danmark, og som eksempel anførte han, at et EM med Holger og Elmer Møller på hjemmebane kunne have interesse.
Han fandt det desuden oplagt, at DTF i forbindelse med Holgers EM havde sørget for at få filmet et par bolde samt pokaloverrækkelse og interview, hvilket kunne være optaget med en iPhone, så TV kunne bringe nogle korte klip, ligesom det skete ved Claras OL i Ungarn, hvor DIF udsendte presse-materiale.

Store krav til økonomien for optimal udvikling
Søren Tauson har til Tennisavisen påpeget, at det ikke er muligt for familien at afholde de udgifter, der er forbundet med at deltage ved US Open, og det er heller ikke muligt at dække de omkostninger, som er forbundet med det rejseprogram, som er en forudsætning for, at Clara kan få den internationale rutine, som er nødvendig for at kunne gøre sig gældende i toppen.
Søren tilføjer, at tennisudvikling i de rette omgivelser kræver forholdsvis store beløb for at holde årshjulet kørende, så et talent formår at optjene de nødvendige point for at kvalificere sig til de 4 årlige Grand Slam turneringer.
Der trækkes store veksler på familien – både tidsmæssigt, men så sandelig i høj grad også økonomisk.
De fleste internationale spillere, som gør sig gældende på junior-touren, har omkring 20 turnerings uger om året i alverdens lande.
Derudover finder Søren det vigtigt, at der bliver mulighed for træningsophold af længere varighed, hvor man hver dag spiller med den internationale elite.
Holger er først i år begyndt at deltage i ITF-turneringer, hvor der ikke overføres point fra Tennis Europe, og derfor er Holger nødt til at deltage i de lavere turnerings-kategorier, hvor man selv betaler for opholdet.
Aneke Rune påpeger desuden den større fysiske forskel, der hos drengene gør det ekstra svært at arbejde sig hurtigt op ad ranglisten, og derfor gælder det om at udvælge turneringer, hvor der både kan skaffes billige flybilletter, og hvor opholdsudgifterne er mindst mulige.
Planlægningen besværliggøres dog af, at det ofte er usikkert, hvilke turneringer der er mulighed for at komme ind i, og derfor er behovet for økonomisk støtte ekstra stort, indtil Holger opnår en position, hvor han frit kan vælge blandt turneringer i de højere kategorier.

Hvordan kan økonomien sikres?
Tennisavisen har efterlyst kommentarer fra både DTF, Team Danmark og flere forskellige personer med indblik i Dansk tennis for at få belyst det stillede spørgsmål.
Team Danmark har gentaget et tidligere fremført budskab, at DTF ikke i øjeblikket har et elite-setup, som giver mening at støtte.
Hvis et sådant bliver etableret, vil Team Danmark ikke afvise at støtte til Clara og Holger kan blive aktuelt.
Dog tilføjer Lone Hansen ifølge Ekstra Bladet at det er for skrøbeligt et grundlag at vurdere deres muligheder før puberteten, og at man derfor først kan vurdere deres seniorpotentiale, når de nærmer sig 18 år.
Omvendt er det vel netop i perioden indtil Clara og Holger bliver 18 år, at de har brug for støtte, så de sikres de rette økonomiske forudsætninger for at kunne udvikle sig på optimale vilkår, så de ikke bliver overhalet indenom af jævnaldrende konkurrenter, som har sådanne muligheder – ligesom det i sin tid var tilfældet for Caroline Wozniacki.
DTF vil i forbindelse med Davis Cup opgøret mod Sydafrika 15-17. september fremlægge planer for et elite-setup, og DTFs direktør Klaus Nørby Jakobsen har løftet lidt af sløret herfor til Ekstra Bladet, der omtaler en talentpris med to gange 50.000 kr. samt en række talent-centre, som hver støttes med 20.000 kr., hvilket næppe er beløbs-størrelser, som rækker langt, så et betragteligt bidrag fra forældre er formentlig stadig en væsentlig forudsætning, hvis der ikke samtidig kan opnås mærkbar sponsor-støtte.

Tennisavisen har ikke modtaget tilbagemeldinger, som tyder på, at der er vilje til, at der afsættes væsentligt flere midler til talenterne, f.eks. gennem højere kontingenter eller ændret prioritering af DTFs midler.
Christian Dyrberg vurderer, at udgiften for at nå toppen er ca. 500.000 kr. årligt i 5-8 år, og han foreslår, at DTFs 50.000 medlemmer hver betaler 200 kr. årligt til formålet, hvilket han finder er et “latterligt lille” beløb.
SLTUs Formand, Lars Gulmann har den klare opfattelse, at der både hos større og mindre klubber i SLTU er forståelse for, at elitearbejde koster.
I SLTU er kontingentet progressivt, hvorved små klubber betaler mindre end eksempelvis i JTU, så de reelt ikke betaler til DTF, da unionen dækker dette.
Lars påpeger, at elitearbejdet ikke pr. definition alene skal komme fra kontingentet, og han forventer meget af DTFs oprustning på sponsor- og kommunikationssiden.
Jon Tybirk efterlyser, at der skal tænkes mere ”ud af boksen”, bl.a. i form af Skandinavisk samarbejde om at etablere 3 ITF turneringer i Danmark, hvorved der kan afvikles 6-8 turneringer i Skandinavien, hvor omkostningerne for spillerne bliver begrænset.
Jon advarer mod at smide penge efter helt unge spillere, indtil de i 15-års alderen har vist, at de holder ved.

Emnet vil blive yderligere belyst her på Tennisavisen.dk.

Forrige artikelDen gode, den gamle og den grusomme fra New York
Næste artikelDagens kampe torsdag 28. september: Ostapenko mod no. 1 Muguruza – Zvonareva comeback?
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.