En problemfyldt sæson slutter med exit i 2. kvalrunde for Sebastian Grundtvig ved Orange Bowl, hvor han tidligere har markeret sig blandt de bedste

Da Tennisavisen for halvandet år siden talte med den nu 16-årige Sebastian Grundtvig, var han godt på vej tilbage efter en periode præget af modgang som følge af skader, der i høj grad skyldes, at han voksede “skævt”.

Sebastian Grundtvig ønsker at skabe sit eget navn

Sebastian var det suverænt største talent i Skandinavien som U12, hvor han tilhørte top 3 i Tennis Europe, og han understregede denne position med flotte resultater ved den prestigefyldte Orange Bowl i Florida, hvor han som U12 opnåede en 3. plads, og i 2015 blev han no. 5 i U14-rækken.

Desuden pegede pilen opad, da han efter en række flotte resultater i ITF sammenhæng opnåede en rangering som no. 151 i starten af 2017, hvor han på et tidspunkt var den 3. højst rangerede i Verden i sin årgang 2001, hvilket kunne have kvalificeret ham til at deltage i kvalifikationen til Australian Open som en af de absolut yngste.
Sebastian viste i denne periode også stor mental styrke i mange af de tætte opgør, hvor han i 4 ud af 5 tilfælde vandt kampe, der blev afgjort i 3 sæt.

2017 blev dog langt fra det succes-år, der var lagt op til, idet nye skader forhindrede, at Sebastian kunne gennemføre det planlagte trænings- og turnerings-program, og i løbet af det næste halve år faldt hans rangering, og i juli måned var han helt ude af top 1000.

I samme periode afsluttede han 9. klasse i skolen, og han valgte herefter at tage et sabbatår, hvor fokus udelukkende vil være på tennis.

I slutningen af juni deltog Sebastian i en Grade 4 turnering i Odense, hvilket blot var hans anden internationale turnering i 2017, hvor han på grund af skader hidtil kun havde deltaget i Grade 4 turneringen i KB, hvor han efter skadespausen var langt fra sit topniveau, men det blev dog til 2 sejre, inden han i kvarfinalen tabte 4-6, 4-6 til Jack Davis (CAN).

Ved turneringen i Odense tabte Sebastian i semifinalen 3-6, 6-1, 6-7(6) til Deney Wassermann (NED), der efterfølgende vandt finalen 6-3, 6-4 over Emile Hudd (GBR).
Sebastian fortalte efterfølgende til Tennisavisen, at spillet går fremad, og formen var god, så det var de meget små marginaler, der forhindrede at han kunne have vundet denne turnering.

I de efterfølgende uger deltog Sebastian i en Grade 2 turnering i Holland, hvor han tabte i kvalfinalen, og en Grade 1 i Østrig, hvor han nåede 2. runde.

Ofte kan det være godt for opbygningen af en spillers selvtillid efter en svær periode at træde et trin ned og i stedet deltage i de lavere turnerings-kategorier, og derfor deltog Sebastian derefter først i en Grade 4 turnering i Riga, hvor han nåede finalen, og sammen med klubkammeraten Holger Vitus Nødskov Rune vandt doublerækken ved samme turnering.

Et par uger senere deltog Sebastian igen i en Grade 2 turnering i Prag, hvor han i 2. runde tabte 4-6, 2-6 til den jævnaldrende Jonas Forejtek (CZE), der var no. 98 på ranglisten.
Året før mødtes de i Plzen i Tjekkiet, hvor Sebastian vandt 6-2, 6-2.
De to resultater illustrer formentlig, hvor meget de mange skader har bremset for danskerens videre udvikling sammenlignet med tjekken, der få uger senere var avanceret til en rangering som no. 61.

Sebastian oplevede igen at stå med et trofæ, da han ugen efter atter trådte et par trin tilbage og vandt en Grade 5 turnering i Almere med sikre sejre i alle kampe, inden han sammen med Holger rejste til Japan for at deltage i både en Grade A og Grade 2 turnering.

I begge turneringer var niveauet ekstremt højt, og for både Sebastian og Holger blev det kun til en enkelt sejr i de 2 turneringer.
Sebastian fik dog vist, at han kunne spille næsten lige op mod de bedste, da han i Osaka tabte 5-7, 2-6 til Timofey Skatkov (RUS), der i søndag spiller finale i Eddie Herr ITF.

Sebastian slutter denne sæson i Florida, hvor han i sidste uge tabte 1. kvalrunde ved Eddie Herr ITF 6-3, 4-6, 2-6 til 1. seedede no. 149 Jaycer Lyeons (USA).

Lørdag blev både første og anden kvalrunde ved Grade A turneringen Orange Bowl i Plantation i Florida afviklet samme dag, og Sebastian vandt en komfortabel sejr 6-2, 6-3 i 1. kvalrunde over Jordi Redelijk (USA), og han fik en perfekt start i 2. kvalrunde, da han vandt 1. sæt 6-2 mod 17-årige 12. seedede Bruno Caula (ARG), der er no. 259 på ranglisten, men argentineren vandt et tæt 2. sæt 7-5, og derefter vandt han kampen 2-6, 7-5, 6-1.

Der er ingen tvivl om, at Sebastian er skuffet over at være sendt ud allerede i kvalifikationen ved både Eddie Herr og Orange Bowl, men efter en sæson med modgang vil marginalerne ofte tippe den forkerte vej i de tætte kampe, som tidligere ofte gik danskerens vej.

Sebastian er dog spillemæssigt stadig på et meget højt niveau, men selvom det går fremad, mangler der fortsat en del på kondition og udholdenhed, og derfor kniber det med at holde et stabilt niveau over en hel turnering og i de lange tætte kampe.

Trods de mange besværligheder er Sebastian dog avanceret til en rangering som no. 312, hvilket automatisk vil blive forbedret med ca. 100 pladser, når årgang 1999 fra januar ikke mere er på ranglisten, og der vil fortsat være god grund til at have store forventninger til 2018.

Forrige artikelLaver Cup – Tennissportens nye højdepunkt?
Næste artikelHold Tennis: Karen Barritza vinder svenske mesterskaber med sit hold