Det danske Davis Cup hold kan ikke forvente at stille stærkeste hold særlig ofte i den nærmeste fremtid

Inden 2015 kunne dansk tennis som regel stille op i stærkeste opstilling, når Davis Cup holdkaptajn Kenneth Carlsen udvalgte de spillere, som han ønskede at benytte.
Det var også tilfældet, da Danmark 12-14. september 2014 sikrede sig oprykning til Group I, efter at Martin Pedersen i en sindsoprivende afslutning i den femte og afgørende single i Bramdrupdam Hallerne ved Kolding mod Moldova var nede 0-2 i sæt mod Maxim Dubarenco, og derefter alligevel vandt 3-6, 6-7(1), 6-4, 6-3, 7-5.
Stærkeste opstilling var i flere år ensbetydende med Frederik Løchte Nielsen og Martin Pedersen i singlerne og Thomas Kromann sammen med Løchte i doublen.
Doublen, som er den mest vindende nogensinde i dansk Davis Cup historie, betragtes fortsat som et sikkert kort, og det samme er Frederik Løchte indtil videre også i single, hvor han har overtaget sin farfars prædikat som den mest vindende nogensinde.

Efter at Martin Pedersen inden opgøret mod Spanien i 2015 valgte at stoppe på Davis Cup holdet for at hellige sig en civil karriere, er opstået et problem, som ikke tidligere spillede nogen større rolle, idet stadig flere af kandidaterne til Davis Cup holdet er på college i USA, og i praksis har det vist sig, at spillerne ofte er nødt til at melde afbud, da deres coach på college ikke vil give dem lov til at spille på Davis Cup holdet, når det falder sammen med kampe for deres college hold.
Denne problemstilling kan lede tankerne tilbage til ”gamle dage”, hvor det danske fodboldlandshold ønskede at benytte spillere, som var professionelle i udenlandske klubber, der ofte var meget modvillige til at lade spillerne deltage på Landsholdet, men der er dog for længst fundet løsninger, så den problemstilling højst kan efterlade et nostalgisk skuldertræk og et overbærende smil.

Sådan er det dog ikke, når det gælder Landsholdet i tennis (Davis Cup), idet der indtil nu ikke er taget højde for den situation, at stadig flere spillere fra nogle af de mindre tennis-nationer, som ikke deltager i World Group, vælger at fortsætte deres tennis-karriere på amerikansk college, og blandt de mulige kandidater til Davis Cup truppen er både Mikael Torpegaard, Christian Sigsgaard, Benjamin Hannestad, Johannes Ingildsen og Simon Friis-Søndergaard på college, og de fleste af dem var ikke til rådighed, da truppen mod Marokko blev udtaget.

Afbud fra Torpegaard mulig årsag til nedrykning i 2015
Første gang problemet for alvor blev aktuelt, var i november 2015, hvor Danmark spillede en afgørende kamp mod Sverige i Antvorskovhallen i Slagelse om at undgå nedrykning til Group II, efter at Danmark i de to første opgør i Group I havde tabt 1-4 til Rusland og 0-5 til Spanien.
Mikael Torpegaard kunne ikke få fri fra Ohio State University, og derfor blev det i stedet Andreas Bjerrehus, som på førstedagen spillede den første kamp mod Markus Eriksson, som vandt 9-7 i 5. sæt, efter at danskeren havde haft matchbold.
Danmark kom desuden bagud 0-2, da Løchte tabte til Mikael Ymer, men den driftssikre double med Løchte og Thomas Kromann fik reduceret til 1-2, og Løchte udlignede til 2-2, da han vandt i 3 sæt mod Eriksson, hvorefter Mikael Ymer vandt den afgørende single 3-2 i sæt mod Christian Sigsgaard, som fik debut på holdet.
Hvorvidt Mikael Torpegaard ville have vundet en af singlerne, kan ingen naturligvis vide med sikkerhed, men det er nærliggende at drage den konklusion, at hans afbud måske kostede sejren mod Sverige, så Danmark rykkede ned i Group II.

Mikael Torpegaard var heller ikke til rådighed, da Danmark i marts 2016 mødte Georgien på udebane, men det blev alligevel til en sikker dansk 5-0 sejr, som blev grundlagt, da Christian Sigsgaard sensationelt indledte med at vinde 6-7(4), 6-1, 6-4, 6-4 over ranglistens no. 53 Nikoloz Basilashvili.
Torpegaard var til gengæld med i den næste kamp mod Finland, som blev spillet i sommerferien, og her fik han en hovedrolle, da han i den afgørende femte kamp fik vendt 0-2 i sæt mod Harri Heliovaara til sejr 4-6, 3-6, 7-6(2), 6-1, 7-5 og sikrede dansk sejr, og på pressemødet efter jubelscenerne betegnede han denne oplevelse som det hidtil største i hans tilværelse.

Da Danmark 16-18. september 2016 spillede om oprykning mod Hviderusland i Minsk, var der både afbud fra Mikael Torpegaard og Christian Sigsgaard, som netop var startet på college i Texas, hvilket var en væsentlig svækkelse af holdet, som tabte 1-4 efter at Løchte havde givet holdet en god start, da han vandt den første single 7-5, 6-3, 1-6, 2-6, 7-5 over 23-årige Yaraslev Shyla, hvorefter Andreas Bjerrehus tabte 2-6, 0-6, 0-6 til ranglistens no. 175 Ilya Ivashka.
Hvorvidt disse afbud kostede dansk sejr er dog langt mindre sandsynligt end det var tilfældet i nedrykningskampen mod Sverige året før, men det udstillede igen holdets problem, at de bedste spillere ikke altid er til rådighed.

For mange fraværsdage begrundelse for Torpegaards afbud mod Norge

Når Danmark 7-9. april møder Norge i Stavanger er hverken Mikael Torpegaard, Christian Sigsgaard eller Benjamin Hannestad til rådighed.
Tennisavisen har efterfølgende talt med Ty Tucker, der er coach for Ohio State University’s tennis team Buckeyes, som 7. og 9. april møder henholdsvis Indiana University-Bloomington og Purdue University i kampe om Big Ten Conference titlen.
Ingen af spillerne fra de to nævnte modstandere findes i top 100 på college-ranglisten, hvor 3 af Torpegaards holdkammerater er rangeret som no. 3, 56 og 88, så risikoen for at tabe en af disse kampe uden danskeren på holdet forekommer umiddelbart hypotetisk.
Ty Tucker forklarede imidlertid, at der er en grænse for, hvor mange fraværsdage, der kan accepteres af hensyn til den skolemæssige uddannelse, og i forvejen har Torpegaard allerede haft flere fraværsdage, da han i oktober deltog i en ATP Challenger i Las Vegas, hvor han nåede kvartfinalen, og i forbindelse med kampene om det nationale holdmesterskab, hvor Buckeyes var i finalen, blev der ligeledes tæret på ”fraværs-kontoen”.

Hvis Torpegaard derudover skulle deltage i Davis Cup i Norge, ville der blive tale om endnu flere fraværsdage i forbindelse med rejsen frem og tilbage og nogle dage til at blive akklimatiseret og være forberedt til kampene, og derved ville han formentlig i alt nå op på et par ugers fravær, hvilket langt overstiger det antal, som universitetets ledelse vil acceptere, og derfor havde Tucker ingen mulighed for at lade Torpegaard drage af sted.
Denne forklaring understøttes af flere svar, som Tennisavisen har modtaget efter at have efterlyst flere andre tennis coaches holdning til spørgsmålet.
David Geatz fra Pennsylvania svarer, at dilemmaet vedrørende Davis Cup mest har akademisk karakter, idet hans universitet kun tillader i alt 4 fraværsdage (”missed class days”) i et semester, hvilket i praksis gør deltagelse på Davis Cup ”virtual impossible”.

Skribentens barnebarn, som har nøje kendskab til både amerikanske og danske skole-miljøer, har påpeget forskellen i de to landes kultur, hvor det i Danmark er helt op til eleverne ved de videregående uddannelser, hvor ofte de møder op til undervisningen.
I USA er der langt strengere krav, ikke mindst hvis eleverne har fået scolarships, som ofte tildeles på baggrund af sportslige kvalifikationer, da den amerikanske konkurrence-mentalitet og tradition for college sport betyder, at man ønsker at tiltrække de dygtigste atleter.
Den samme mentalitet betyder også, at der stilles strenge krav, da man også ønsker at levere de bedste uddannelses-mæssige resultater, og derfor accepteres fravær kun i meget begrænset omfang.

I denne artikel vil der ikke blive reflekteret dybere over, hvorvidt det er rimeligt at stille lignende krav til unge danskere, som får gratis videregående uddannelse stillet til rådighed for skattemidler.
En af kultur-forskellene er formentlig, at i Danmark betragtes eleverne som ”unge voksne”, der selv kan administrere omfanget af fravær, mens amerikanerne mere betragter dem som ”store børn”, der skal have faste rammer.

Initiativer fra Dansk Tennisforbund og ITF
Klaus Nørby Jakobsen, der tiltrådte som Direktør i Dansk Tennis Forbund (DTF) 1. januar 2017, har svaret på Tennisavisens spørgsmål om, hvorvidt DTF vil opfordre kommende college spillere til at få indføjet i deres aftaler, at de kan få fri til at deltage på Davis Cup holdet, hvis de udtages.
”DTF er i gang med at iværksætte en række tiltag, som skal sikre en øget prioritering af landsholdssamlinger (DC og Fed Cup). Blandt de initiativer er først og fremmest at støtte spillerne med rådgivning ifm deres kontrakter med deres kommende universiteter.

En rådgivning som i dag kommer fra vores sportschef og landstræner, men fremover skal suppleres med anbefalinger fra et netop nedsat eliteudvalg.
Her bliver det også relevant at se på, om der skal indføres et regelsæt mellem danske klubber og spillere, som kan sikre spillernes deltagelse i landskampe”.
Tennisavisen spurgte desuden om ITF (evt. på Danmarks opfordring) vil tage initiativ til at indgå aftaler med ITA om, at college spillere kan være sikker på at få fri til at spille Davis Cup, hvis de udtages – og/eller forsøge at koordinere planlægningen på en måde, hvor der så vidt muligt tages højde for at undgå sammenfald med vigtige kampe, og her lød svaret
”På Danmarks opfordring er der allerede nedsat en ny ITF taskforce under ledelse af IFT præsident David Haggerty. Gruppen har til opgave at analysere situationen for Non World Group lande.
Komiteen skal barsle med forslag til tiltag, som vil gøre Davis Cup og Fed Cup mere attraktivt for de deltagende lande.

Danmark og en række andre lande har ganske rigtigt problemer m.h.t at få frigivet collegespillere til specielt Davis Cup. Et af tiltagene som komiteen kommer med, kunne meget vel blive en aftale med NCAA om frigivelse spillerne til at repræsentere deres land.”
Dave Fish, som er Head Coach of Men’s Tennis ved Harvard University, og sidste år holdt et foredrag i KB om college tennis i forbindelse med en rundrejse i Skandinavien sammen med Dave Bandelin fra Euroelite Tennis, kunne ikke forestille sig, at ITF kunne have nogen indflydelse på at overtale college coaches til at lade spillerne deltage i Davis Cup.
I betragtning af problematikken med fraværsdage kan det ligne en umulig opgave at sikre, at Danmark i den nærmeste fremtid kan stille stærkeste hold til Davis Cup, men Mikael Torpegaard gav dog udtryk for, at han formentlig vil være til rådighed for holdet mindst 10 år efter, at han er færdig på college.

Danmarks chancer størst i double og 2. singler

Hvad angår selv opgøret mod Norge i Stavanger forventer nordmændene formentlig 2 sejre til deres 1. single 18-årige Casper Ruud, som for alvor trådte ind på Verdens-scenen, da han blot var en matchbold fra at gå i finalen ved ATP 500 turneringen Rio Open forleden.
Derfor afhænger Danmarks chancer formentlig af, om Løchte og Kromann igen kan vinde doublen, og at Danmark vinder begge kampe mod Norges 2. single, som formentlig bliver 19-årige no. 625 Viktor Durasovic.

Casper Ruud må uden tvivl betragtes som favorit i begge singler, uanset hvem der stiller op for Danmark, og Løchte kan med god ret pålægges favorit-rollen mod Durasovic.
Derfor bliver nøglen til dansk sejr formentlig, at Løchte sammen med Thomas Kromann vinder doublen, og at den danske 2. single vinder over Durasovic.
Kenneth Carlsen plejer ganske vist at sige, at han tror på muligheden for sejr i hver eneste kamp, og det kan da heller ikke udelukkes på forhånd, at Casper Ruud kan besejres, da han også kan være svingende i sine præstationer, hvilket semifinalen ved en ATP Challenger i Budapest i februar var et eksempel på, da han tabte 0-6, 0-6 mod no. 159 Marton Fucsovics (HUN), og efter den misbrugte matchbold mod no. 25 Pablo Carreno Busta (ESP) i semifinalen i Rio gik han helt i stå og tabte 3. sæt 0-6.
Det er dog svært at forestille sig, at han ikke vil være topmotiveret, når han spiller for Norge, så de danske spillere må formentlig indstille sig på, at der skal leveres en ekstraordinær toppræstation for at slå Casper Ruud.

Den driftssikre danske double kan muligvis tildeles en svag favoritrolle mod de to førnævnte nordmænd, som forventes at spille doublen, men i 2. singlen er det omvendte formentlig tilfældet, uanset om Carlsen udtager Søren Hess-Olesen, August Holmgren eller en af de øvrige i truppen, og hjemmebane-fordelen bidrager også til, at Norge får svært ved at frasige sig favoritrollen.

TV-dækning stadig uafklaret
Da Norges Tennisforbund sidste år indgik en TV-aftale med Eurosport – hvilket Tennisavisen tidligere har omtalt – ville det være oplagt at forestille sig, at Eurosport i Norge også vil transmittere Davis Cup opgøret mod Danmark, og i så fald forventer Channel Manager Ketil Berg-Sørensen, at Eurosport også vil transmittere opgøret i Danmark.
Der foreligger dog i skrivende stund endnu ikke nogen afklaring af, hvorvidt opgøret transmitteres af Eurosport eller en anden TV-kanal.

Forrige artikelWTA Miami Open 2017: Caroline blæste Lepchenko af banen
Næste artikelPhilip Ørnø’s blog: Venstrehånd, Disciplin og Kritiske Stemmer
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.