18-årige Frederikke Svarre har været i USA for at vælge det rette college. Ondrej Kralik var med på turen, og han fortæller her om "Den lange vej til Penn State".

Der er rigtig mange som for tiden bliver spurgt – hvad skal du efter gymnasiet? Skal du på college i USA?
Og ja, der er mange unge spillere som vælger at gå på college efter gymnasiet. Flere og flere får kendskab til college tennis og mange ser det som en fantastisk mulighed for at kombinere uddannelse på universitetet samt at spille tennis på et højt niveau.
Spørgsmålet er dog, hvordan kommer man fra Danmark til USA? Hvem skal man snakke med, og hvad koster det?
Hvordan får man skabt kontakt til de enkelte universiteter osv?
Det er spørgsmål, som Frederikke Svarre fra KB har valgt at kigge nærmere ind på.

Interessen for college tennis var i starten måske ikke den største, men i takt med at flere af hendes venner og bekendte rejser til USA og fortæller om alle de positive oplevelser ved at bo i USA og spille collegetennis, så blev interesseren trods alt vækket til live.

Frederikke har siden starten af året været i kontakt med flere forskellige universiteter fra USA. Kontakten bliver skabt gennem korrespondance via Facebook, e-mail, spillere, tidligere spillere osv.
Blandt dem, Penn St., Kansas, San Francisco, Arkansas og Texas.

Alle udviste fra start stort engagement og forsøgte at overtale Frederikke med diverse lukrative tilbud om, at netop deres skole var den helt rigtige for Frederikke.
Når der kommer så mange henvendelser, så kan det være svært at finde hoved og hale i tingene. Det er i den situation en kanon ide at få sparring af spillere som har været igennem college-systemet og kender til den lange vej fra Danmark til USA.

I Frederikkes tilfælde, var Ondrej Kralik, KB, og selv collegespiller fra Campbell University i North Carolina, en god mulighed for sparring. De har kendt hinanden i mange år, er faste træningsmakkere på KB og har sammen rejst til flere Futures turneringer i Europa.

I takt med Frederikkes kontakt med de forskellige skoler begyndte der at vise sig et billede af, hvilken skole der havde det rigtige at tilbyde.
Det er naturligvis svært at gennemskue hvad de forskellige trænere mener, og hvad de egentligt tilbyder.
I dette tilfælde, udviste Penn St. stort engagement fra starten, og har gjort alt hvad der var i deres magt for at få Frederikke til Penn.

Head Coach, Chris Cagle, valgte at rejse til Danmark for at se Frederikke spille. Et tegn på at en skole er interesseret er deres mulighed for at flyve til Europa og se enkelte spillere spille.
I dette tilfælde var det DM i Hareskov–Værlsøse, men grundet regler fra NCAA, måtte Chris ikke have kontakt med Frederikke. Det viste sig dog, at Ondrej gerne måtte have kontakt, og der blev derfor snakket og debatteret frem og tilbage.

Frederikke Svarre og Karoline Lauersen. Foto Claus Holmen
Frederikke Svarre og Karoline Lauersen ved DM i Hareskov-Værløse 2016. Foto Claus Holmen

Med tiden blev Penn St. et varmere og varmere emne. Men hvad gør man så, når skolen er langt væk, og  man ikke lige har muligheden for at beslutte sig med det samme?
Et official visit er den rigtige vej at gå. Dvs. man besøger skolen i 48 timer, møder Coach, spillere, undervisere, tour af skolen, dorms, compliance, training room, facilities, staff members etc.
Dette giver et langt bedre indblik og overblik over, hvad man skriver under på og hvad man tager til.

I starten af oktober, tog Frederikke og Ondrej på et official visit til Penn St.
Rejsen gik fra København via Washington til Penn St. En tur der skulle vise sig at blive rigtig god, idet Frederikke til sidst endte med at lave en verbal commitment til Penn.
I det officielle visit får man som sagt muligheden for at besøge og snakke med spillerne, overvære træningerne, få snakket med hele det fysiske og psykiske team omkring spillerne, samt de akademiske vejledere.

Et official visit kan i mange tilfælde være en overvældende oplevelse idet man fra sin ankomst til slut bliver bombarderet med nye og spændende indtryk, og alle vil naturligvis vise sig selv fra deres bedste side.
Det var derfor rart for Frederikke at have Ondrej med, da han har været igennem systemet, og derfor vidste hvilke ting, der skulle holdes øje med og hvilke ting, der skulle spørges ind til.
Der var dog ingen tvivl om at Frederikke gerne ville lave en verbal commitment med Penn. Hele setup’et, trænerteamet, vejledningen, holdet og de mennesker, som er med til at gøre Penn St. til et af de bedste universiteter i verden, og det er derfor en kæmpe oplevelse at kunne gå der.

Fra et sportsmæssigt synspunkt er der ingen tvivl om, at spillerne bliver behandlet som professionelle. Der bliver taget god hånd omkring dem alle, og de gør alt, hvad der er i deres magt for, at atleterne bliver bedre fra dag til dag.
Set ud fra et akademisk synspunkt er Penn St. et af de bedste universiteter i verden. En kombination af dette er med til at skabe unge mennesker til ledere og dygtige og kompetente fagfolk.

Frederikke var ikke i tvivl til sidst. Besøget på Penn St. var enestående. En kanon tur som kulminerede med at stå på Beaver Stadium (football) og se Penn St. slå deres største rivaler fra Maryland. En helt unik oplevelse, som i den grad har plantet et frø hos Frederikke.

Fra august 2017, så er Frederikke en Nittany Lion.

We Are,
Penn St.

Forrige artikelITF Stockholm: Emilie Francati og talentfuld polak sikkert fra start
Næste artikelCollege Tennis: Torpegaard vandt sikkert over Sigsgaard
Ondrej Kralik er 27 år, og har spillet i KB siden han var 8 år. Han har spillet på KB's 1., 2. ,og 3. hold og er desuden træner og sponsoransvarlig i KB. Ondrej er uddannet Tennis Coach og er rejsecoach både nationalt og internationalt. Desuden har han studeret på Campbell University i North Carolina fra 2009-2013 og har en Double Major i Marketing & Business Administration samt en Master in International Business Communication fra CBS i 2015.