De 80 ATP rangliste-point, som Mikael Torpegaard optjente i sin ATP Challenger debut for et år siden på hjemmebanen i Columbus, forsvandt i 1. runde, da han indledte sit titel-forsvar

23-årige Mikael Torpegaard har siden Davis Cup opgøret i Group I Europe/Africa mod Spanien for 2 år siden ikke lagt skjul på, at hans mål med college opholdet hos Ohio State University var at forberede sig til en tilværelse som professionel tennisspiller på fuld tid, og han kunne ikke forestille sig, hvad han ellers skulle lave.

Portræt: Torpegaards drøm at blive så god som Nadal og Ferrer – eller bedre

Efter at have dystet mod både Rafael Nadal og David Ferrer fik Mikael for alvor tro på, at det er realistisk at tro på, at han kan indfri sine høje ambitioner, og han luftede dengang muligheden for, at han i samråd med sin coach kunne tage springet som professionel, inden han havde færdiggjort studiet, som han fortsat ville have mulighed for at genoptage, hvis han ønskede det.

Umiddelbart efter sit 2. semester sommeren 2016 deltog Mikael i 2 Futures i Buffalo og Rochester, hvor han i begge tilfælde nåede semifinalen, og efter nogle ugers turnerings-pause deltog han i yderligere 3 Futures i Finland.
I den første af disse var han i finalen, hvor han i Kaarina tabte i 3 sæt til det Norske stjerneskud Casper Ruud, og i den sidste gik han hele vejen og vandt titlen i Helsinki.

Da Mikael derefter vendte tilbage til Ohio, fik han wildcard til en ATP Challenger, som blev afviklet på hans egen hjemmebane, hvor hans hold Buckeyes plejer at spille, og han fik en drømmestart, da hans første optræden på Challenger niveau resulterede i, at han tog titlen med sejr i finalen mod ranglistens no. 99 Benjamin Becker (GER), hvilket indbragte 80 point til ATP-ranglisten.

Mikael Torpegaard
Foto: OSU Athletics – Mikael Torpegaard efter sejren ved Columbus Challenger 2016

4 uger senere deltog Mikael igen i en Challenger i Las Vegas, hvor han nåede kvartfinalen og optjente yderligere 17 point.
Træerne voksede dog ikke helt ind i himlen, da Mikael i en senere Challenger i Columbus tabte i 1. runde til det dengang 18-årige super-talent, Taylor Fritz (USA).

Resten af semesteret handlede derefter om både skolegang og college tennis, hvor Mikael i en længere periode var no. 1 på college-ranglisten.
Derfor var det heller ikke muligt for Mikael at få fri, så han kunne spille for Danmark i Davis Cup opgøret mod Norge i Stavanger, hvilket Tennisavisen har forsøgt at belyse i denne artikel

Davis Cup: Danmark må undvære college spillere mod Norge

Som bekendt klarede Danmark skærene alligevel, godt hjulpet af 3 sejre af Frederik Løchte Nielsen, som sikrede sejren efter en eminent kamp mod Casper Ruud, som på dette tidspunkt var det helt store navn i Norge, efter at han kort forinden var i semifinalen i en ATP 500 turnering i Rio, hvor han endda havde matchbold for en plads i finalen.

Derved sikrede Danmark sig chancen for på hjemmebanen i Ceres Park & Arena i Aarhus at spille om oprykning til Group I Europe/Africa, men som bekendt lykkedes det ikke, hvilket afbuddet fra Mikael Torpegaard kunne være medvirkende årsag til, og de hyppige afbud fra college spillere er en af de største ulemper, når man vurderer fordele og ulemper ved, at stadig flere af Danmarks bedste spillere vælger college.

Optur på ATP-ranglisten indledt sommeren 2016

Efter det 3. semester, hvor Mikael Torpegaard som omtalt var no. 1 på college ranglisten i en lang periode, blev han nogle uger på den amerikanske side af “Dammen”, hvor han indledte sommer-pausen med at deltage i en Futures i Rochester, hvor han sidste år var i semifinalen, og denne gang vandt han turneringen, hvilket indbragte 18 point til ATP-ranglisten.

Ugen efter blev det til yderligere 6 point, da Mikael nåede semifinalen i Pittsburg, og summen af de optjente point fra de nævnte turneringer bevirkede, at Mikael opnåede en rangering som no. 310 i slutningen af juli måned.

Det kunne være blevet til endnu flere point, hvis Mikael også havde været i stand til at optjene point i 3 efterfølgende Challenger turneringer i Canada, hvor han også deltog i juli måned, inden han vendte hjem til Danmark, men i Winnipeg tabte han i kvalfinalen, og selvom han klarede sig igennem kvalifikationen ugen efter i Gatineau, blev det ikke til point, da han derefter tabte i 1. runde, og han tabte ligeledes i 1. runde i Granby, hvor han var direkte i hovedturneringen.

Måske var Mikael efter en lang sæson på college og de efterfølgende mange kampe i de to Futures ved at være godt slidt og derfor mest havde brug for en pause til at oplade batterierne, men som college spiller er det primært i sommer-pausen, at der er mulighed for at skaffe point til ATP-ranglisten.

Point til ATP-ranglisten bliver ikke fornyet

Da Mikael Torpegaard således ikke optjente point i de 3 omtalte Challengers, og han samtidig mistede de point, der blev optjent sidste sommer i både Kaarina og Helsinki, er han ved den seneste opdatering af ATP-ranglisten faldet til en placering som no. 360, hvilket er 50 pladser lavere end den højeste rangering.

Ved den næste opdatering mister Mikael desuden de 80 point, som han optjente i Columbus sidste år, og onsdag indledte han forsvaret af titlen, da han i 1. runde af dette års udgave af Columbus Challenger mødte no. 265 Filip Peliwo (CAN), der i løbet af sommeren har deltaget i en række Challengers samt ATP 1000 i Montreal – og i alle disse turneringer tabte han i 1. runde.

Kigger man en smule længere tilbage på Peliwo’s sæson, vil man dog opdage, at han i løbet af 2017 har vundet ikke færre end 6 Futures titler, og derudover har han været i finalen i en enkelt turnering mere, så de førnævnte 1. runde exits er mest udtryk for, at niveauet i de fleste Challengers er ekstremt højt.

Peliwo viste sig da også at være en yderst kvalificeret modstander, og efter en jævnbyrdig kamp måtte Mikael indkassere et nederlag på 6-7(2), 4-6, og dermed forsvinder de 80 point fra sidste år uden at blive erstattet af nye.

I samme turnering deltog Mikael Torpegaard desuden i double sammen med sin team-kammerat fra Buckeyes, Martin Joyce.
De slap med nød og næppe videre fra 1. runde, hvor de var nede med 3 matchbolde i match-tiebreak, men alle blev afværget, og Mikael afsluttede kampen med et lob, som han selv efterfølgende betegnede som et “gummi arms lob”, da han hårdt presset fik løftet bolden over modstanderne, så den dumpede ned på baglinjen og sikrede sejren 3-6, 6-3, [12-10] over Alex Kobelt/Hunter Tubert (USA).
I kvartfinalen tabte de derefter 4-6, 5-7 til 4. seedede Sekou Bangoura/Evan King (USA).

Da Mikael på den aktuelle single-rangliste har 124 point, vil han opleve et markant fald på ranglisten, hvor han med 44 point vil lande omkring en placering som no. 625, og dermed vil Frederik Løchte Nielsen, der er no. 559 med 54 point, igen være højst rangerede spiller fra Danmark.

Mikael kan falde yderligere nogle pladser, når de 17 point fra Las Vegas bliver forældet i løbet af oktober, med mindre han får mulighed for at forsvare disse point.
Til gengæld kan Mikael glæde sig over, at han ved indledningen af sin sidste semester på Ohio State University igen er no. 1 på college-ranglisten.

 

Forrige artikelWTA Toray PPO Tokyo: Wozniacki ydmygede Muguruza
Næste artikelDagens kampe søndag 24. september: Caroline Wozniacki klar til sin 7. finale i år
Avatar photo
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.